“Forest Bathing”: Η καλύτερη δωρεάν ψυχοθεραπεία που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου

17.10.2024
“Forest Bathing”: Η καλύτερη δωρεάν ψυχοθεραπεία που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου
Η νέα τάση είναι ότι καλυτερο μπορείς να χαρίσεις στον εαυτό σου

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν να αποσυνδεθείς τελείως από τον θόρυβο της καθημερινότητας και να χαθείς μέσα στη φύση; Όσο και αν το κινητό ή το laptop σου μοιάζουν απαραίτητα, η επαφή με τη φύση είναι το καλύτερο αντίδοτο για το άγχος και την κούραση. Είτε περπατάς στο πάρκο, είτε τρέχεις δίπλα στη θάλασσα, είτε κάνεις κάμπινγκ στο βουνό, η φύση είναι εδώ για να σου προσφέρει ηρεμία, διαύγεια και ενέργεια.

Παρά το γεγονός ότι όλοι ξέρουμε πόσο μας βοηθάει να βγαίνουμε έξω, πολλές φορές προτιμάμε να μείνουμε σπίτι, βυθισμένοι στα social media ή στην τηλεόραση. Τελευταία, όμως, έχει γίνει viral μια πρακτική που μας θυμίζει πόσο πολύτιμη είναι η φύση για την ψυχική και σωματική μας υγεία: το «Forest Bathing».

Τι είναι το «Forest Bathing»;

Το «Forest Bathing», που στα ελληνικά μπορείς να το αποκαλέσεις και «μπάνιο στο δάσος», είναι μια αρχαία ιαπωνική πρακτική που σε βοηθάει να συνδεθείς βαθιά με το φυσικό περιβάλλον γύρω σου. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά μόνο να περπατήσεις ανάμεσα στα δέντρα, να ακούσεις τους ήχους της φύσης και να αφήσεις το άγχος της καθημερινότητας πίσω σου.

Η ιδέα είναι απλή: κλείνεις το κινητό σου και απλά αφήνεσαι. Η αίσθηση της αποσύνδεσης από τον ψηφιακό κόσμο είναι απελευθερωτική. Δεν υπάρχουν ειδοποιήσεις, emails ή μηνύματα. Μόνο εσύ, τα δέντρα και ο χρόνος που μοιάζει να σταματάει.

Γιατί το χρειάζεσαι;

Όταν βρεθείς στο δάσος ή σε κάποιο φυσικό τοπίο, θα νιώσεις γρήγορα μια εσωτερική ηρεμία να σε κυριεύει. Περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, κάτι που γίνεται σπάνια στις σύγχρονες συνθήκες ζωής και βλέπεις την ψυχολογία σου να αλλάζει. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στη φύση μειώνει την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνει ασθένειες όπως ο διαβήτης και έχει καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, το «Forest Bathing» είναι εξαιρετικό εργαλείο για να καταπολεμήσεις το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις που συσσωρεύονται καθημερινά.

Η φύση ως ψυχοθεραπεία

Στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, το «Forest Bathing» δεν είναι απλώς μια ευχάριστη δραστηριότητα, αλλά αναγνωρίζεται επισήμως ως θεραπευτική πρακτική. Οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς τους που πάσχουν από υπερβολικό άγχος ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση να περνούν χρόνο στη φύση, ως μέρος της θεραπείας τους. Ένα Σαββατοκύριακο στο βουνό ή μια βόλτα σε ένα πάρκο μπορεί να κάνει θαύματα για τη σωματική και ψυχική σου υγεία.

Βγες από το σπίτι και επέστρεψε στη φύση

Το «Forest Bathing» σου δίνει έναν ακόμα λόγο να αφήσεις πίσω το σπίτι και να βγεις έξω. Είναι μια απλή, αποτελεσματική και προσιτή πρακτική που σε βοηθά να ξαναβρείς την ισορροπία σου, μακριά από τον θόρυβο της καθημερινότητας και τα ψηφιακά ερεθίσματα. Γιατί, τελικά, ο χρόνος που περνάς στη φύση είναι χρόνος που επιστρέφεις στον εαυτό σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 17.10.2024 - 19:53