Τα αξεσουάρ γυμναστικής μπορούν να σου προκαλέσουν δερματικό εξάνθημα - Να πώς να το αποτρέψεις

Τα αξεσουάρ γυμναστικής μπορούν να σου προκαλέσουν δερματικό εξάνθημα - Να πώς να το αποτρέψεις
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Το δέρμα σου δεν τα συμπαθεί και πολύ

Αν φοράς συνεχώς το smartwatch σου για να παρακολουθείς τα βήματά σου, ίσως έχεις παρατηρήσει ένα ενοχλητικό εξάνθημα στο δέρμα σου. Μπορεί να φοράς στενά ρούχα, όπως κολάν, εσώρουχα, κάλτσες ή κορδέλες, χωρίς πρόβλημα, αλλά τα κόκκινα σημάδια, η φαγούρα και ο ερεθισμός από τα fitness trackers μπορεί να σε αιφνιδιάσουν. Η διαφορά μεταξύ των ρούχων και της συσκευής σου; Ο ιδρώτας, η κρέμα σώματος, η βρωμιά και άλλα υπολείμματα μπορούν να παγιδευτούν κάτω από το βραχιόλι της συσκευής, προκαλώντας όλα αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Τα καλά νέα είναι ότι ο ερεθισμός αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί. Με τις σωστές πρακτικές, μπορείς να προστατέψεις το δέρμα σου και να αποφύγεις δερματικά προβλήματα από τέτοιου συσκευές.

Γιατί προκαλούνται εξανθήματα από τα fitness trackers;

Ένας συχνός λόγος που προκαούνται δερματικά εξανθήματα είναι η σφιχτή εφαρμογή της συσκευής στον καρπό σου. Αν φοράς το βραχιόλι πολύ σφιχτά, η συνεχής τριβή με το δέρμα σου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Επιπλέον, όταν φοράς τη συσκευή σου συνεχώς χωρίς διαλείμματα, δημιουργείται ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον κάτω από τη συσκευή, που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή ακόμα και μολύνσεις.

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν ιδρώνεις, η επιπλέον υγρασία μπορεί να επιδεινώσει την ευαισθησία του δέρματός σου και να προκαλέσει εξάνθημα από τη θερμότητα. Επίσης, αν είσαι αλλεργική σε υλικά όπως το νικέλιο, που περιέχεται σε ορισμένα fitness trackers, μπορεί να εμφανίσεις δερματίτιδα εξ επαφής. Πολλά λουράκια περιέχουν επίσης ουσίες όπως ακρυλικά ή μεθακρυλικά, που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Πώς να αποτρέψεις τα εξανθήματα από τα fitness trackers

Για να προλάβεις τα εξανθήματα, το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να δίνεις στο δέρμα σου διαλείμματα από τη συσκευή. Φρόντισε να μη φοράς το βραχιόλι πολύ σφιχτά, ώστε να αποφεύγεις την περιττή τριβή. Αν δεν θέλεις να το αφαιρέσεις εντελώς, μπορείς να εναλλάσσεις τον καρπό στον οποίο το φοράς για να μειώσεις τις πιθανότητες ερεθισμού.

Απέφυγε να το φοράς όταν κάνεις μπάνιο ή όταν κολυμπάς, ώστε να μην εγκλωβίζεται υπερβολική υγρασία κάτω από τη συσκευή. Το ίδιο ισχύει όταν ιδρώνεις πολύ, αν δεις ότι έχεις ιδρώσει αρκετά, αφαίρεσε τη συσκευή μέχρι να στεγνώσει το δέρμα σου. Εναλλακτικά, μπορείς να ρίξεις λίγο κορν φλάουρ κάτω από το βραχιόλι για να απορροφήσει την υγρασία και να καταπραΰνει το δέρμα σου.

Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζεις τακτικά τόσο το δέρμα σου όσο και τη συσκευή, ώστε να διατηρούνται και τα δύο όσο το δυνατόν πιο καθαρά και απαλλαγμένα από βακτήρια. Επιπλέον, για να προστατεύεις τον δερματικό φραγμό, μπορείς να χρησιμοποιείς ενυδατικές κρέμες με λιπίδια και κεραμίδια, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας και στην αποτροπή της διείσδυσης ερεθιστικών ουσιών στο δέρμα.

Πώς να αντιμετωπίσεις τα εξανθήματα

Αν το δέρμα σου έχει ήδη παρουσιάσει εξάνθημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις τη συσκευή. Μόλις σταματήσει η επαφή του δέρματος με τον ερεθιστικό παράγοντα, η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται. Πλύνε την ερεθισμένη περιοχή με ζεστό νερό και σαπούνι, και για ανακούφιση από τη φαγούρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρέμα υδροκορτιζόνης 1%, λοσιόν καλαμίνης ή αντιισταμινική κρέμα.

Μια καλή ιδέα είναι να εφαρμόσεις βαζελίνη στην ερεθισμένη περιοχή για επιπλέον προστασία καθώς το δέρμα επουλώνεται. Συνέχισε να πλένεις και να φροντίζεις την περιοχή για τρεις έως πέντε ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Αν υποπτεύεσαι ότι το εξάνθημα οφείλεται σε αλλεργία, είναι σημαντικό να εντοπίσεις το υλικό που προκαλεί την αντίδραση. Μπορείς να κάνεις ένα τεστ αλλεργίας για να διαπιστώσεις αν είσαι αλλεργική σε υλικά όπως το νικέλιο.

Πότε πρέπει να επισκεφτείς έναν δερματολόγο

Αν το εξάνθημα δεν υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες ή χειροτερεύει, παρά τις προσπάθειες που έχεις κάνει, τότε είναι καιρός να επισκεφτείς έναν δερματολόγο. Επίσης, αν το εξάνθημα εξαπλωθεί, εμφανιστούν φουσκάλες ή υγρό, πρέπει να δεις άμεσα έναν ειδικό, καθώς αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν βακτηριακή ή μυκητιακή λοίμωξη.

Η χρήση συσκευών γυμναστικής μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς, ειδικά όταν τις φοράς για πολύ ώρα ή πολύ σφιχτά. Για να αποφύγεις αυτά τα προβλήματα, κάνε τακτικά διαλείμματα, κράτα την περιοχή καθαρή και στεγνή και χρησιμοποίησε προϊόντα που προστατεύουν τον δερματικό φραγμό. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, συμβουλέψου έναν δερματολόγο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16.10.2024 - 16:58