Γυμνάζεσαι, κοιμάσαι σωστά, προσέχεις τι τρως – κι όμως, νιώθεις ακόμα κουρασμένη. Σαν κάτι να σου ρουφάει την ενέργεια, χωρίς να μπορείς να βάλεις το δάχτυλο πάνω του. Μήπως τελικά δεν φταίει η πίεση ή το άγχος, αλλά το σάκχαρο στο αίμα σου;
Η γλυκόζη – δηλαδή το σάκχαρο – είναι σαν το καύσιμο του σώματος. Όταν ανεβοκατεβαίνει απότομα, νιώθεις πείνα, εκνευρισμό, κόπωση και λαχτάρα για κάτι γλυκό. Δεν είναι θέμα δύναμης ή πειθαρχίας – είναι απλά θέμα ισορροπίας. Και το καλό είναι ότι μπορείς εύκολα να τη βρεις, αρκεί να κάνεις μερικές μικρές αλλαγές.
Πάμε να δούμε πέντε απλούς τρόπους για να κρατήσεις τη γλυκόζη σου σταθερή και την ενέργειά σου στα ύψη:
1. Συνδύασε υδατάνθρακες με πρωτεΐνη
Ένα πιάτο γεμάτο μακαρόνια ή πατάτες (ναι, είναι λαχταριστά) ανεβάζει απότομα το σάκχαρο και μετά το ρίχνει κατακόρυφα. Το αποτέλεσμα; Πείνα, νεύρα, νύστα.
Αν όμως βάλεις δίπλα λίγη πρωτεΐνη – όπως κοτόπουλο, αυγό, φέτα ή όσπρια – βοηθάς το σώμα σου να «χωνέψει» τους υδατάνθρακες πιο ήπια, χωρίς απότομες κορυφές και πτώσεις. Και εσύ νιώθεις πιο σταθερή και γεμάτη ενέργεια.
2. Απόφυγε τους υγρούς υδατάνθρακες
Χυμοί, αναψυκτικά, ακόμα και τα λεγόμενα «υγιεινά» smoothies – όλα έχουν ζάχαρη σε υγρή μορφή, που περνάει σχεδόν αμέσως στο αίμα. Αυτό ανεβάζει απότομα το σάκχαρο και λίγο μετά σε αφήνει με περισσότερη πείνα. Καλύτερα ένα φρούτο ολόκληρο ή νερό με λίγες φέτες λεμόνι, αγγούρι ή μέντα. Δροσίζεσαι, ενυδατώνεσαι και κρατάς το σάκχαρό σου ήρεμο.
3. Μην μένεις νηστική για πολλές ώρες
Αν αφήνεις το στομάχι σου άδειο για ώρες, το σώμα σου στρεσάρεται. Και τότε μπορεί να αρχίσει να «καίει» μυς αντί για λίπος, κάτι που δεν το θες.
Γι’ αυτό προσπάθησε να τρως κάτι μικρό κάθε 3-4 ώρες – ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς ή λίγο γιαούρτι. Έτσι, φτάνεις στο επόμενο γεύμα σου πιο ήρεμη, χωρίς να θες να φας ό,τι υπάρχει στο τραπέζι.
4. Φάε κάτι μέσα στην πρώτη ώρα αφού ξυπνήσεις
Μετά από τόσες ώρες ύπνου, το σώμα σου έχει ανάγκη από ενέργεια. Αν δεν του δώσεις κάτι να «δουλέψει», θα αρχίσει να χρησιμοποιεί μυϊκή μάζα για καύσιμο – κάτι που δεν σε συμφέρει καθόλου. Δεν χρειάζεται να κάνεις βαρύ πρωινό – απλά φάε κάτι μικρό: λίγο γιαούρτι, ένα κομμάτι τυρί, ή ακόμα και έναν καφέ με γάλα. Το κυρίως πρωινό μπορεί να έρθει λίγο αργότερα. Σημασία έχει να πάρει μπρος το σώμα σου σωστά.
5. Μην κάνεις γυμναστική με άδειο στομάχι
Ναι, ίσως έχεις ακούσει πως είναι «καλό» να γυμνάζεσαι νηστική, αλλά δεν είναι ιδανικό. Το σώμα σου δεν έχει αποθέματα ενέργειας το πρωί και μπορεί να καταλήξει να καίει μυς αντί για λίπος. Φάε κάτι μικρό – π.χ. μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο ξηρών καρπών ή ένα μικρό γιαούρτι. Έτσι θα έχεις ενέργεια, θα προστατεύσεις τη μυϊκή σου μάζα και θα κάνεις καλύτερη προπόνηση.
Και τελικά;
Δεν χρειάζεται να κάνεις τεράστιες αλλαγές. Μερικές μικρές προσαρμογές αρκούν για να νιώθεις πιο δυνατή, πιο χορτάτη και λιγότερο… τρελαμένη για σοκολάτες μέσα στη μέρα.
Άκου το σώμα σου, δώσ’ του αυτά που χρειάζεται και θα στο ανταποδώσει με καθαρό μυαλό, σταθερή ενέργεια και καλή διάθεση. Και ναι – μπορείς να φας και το γλυκάκι σου. Αρκεί να το κάνεις με μέτρο και με συνείδηση.