Από διασημότητες που ορκίζονται σε μια πρωινή δόση μηλόξυδου (ACV) μέχρι wellness influencers που το εξυμνούν ως το απόλυτο ελιξίριο αποτοξίνωσης, αυτό το ξινό τονωτικό έχει εδραιώσει τη θέση του στον συνεχώς αναπτυσσόμενο κόσμο των τάσεων υγείας. Σε διάφορους πολιτισμούς, το μηλόξυδο έχει μακρά ιστορία ως θεραπευτικό και καθαριστικό μέσο, από τη βελτίωση της πέψης έως την ενίσχυση του μεταβολισμού. Αλλά είναι πράγματι το πολυλειτουργικό ελιξίριο που παρουσιάζεται ή απλώς άλλη μια μόδα ευεξίας που στηρίζεται περισσότερο στη φήμη παρά στην ουσία; Στρέφουμε την προσοχή μας στους ειδικούς για να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από τη φαντασία.
"Το μηλόξυδο είναι ένα ήπια όξινο διάλυμα οξικού οξέος με pH μεταξύ 2-3. Έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η βοήθεια σε άτομα με διαβήτη. Επίσης βοηθά στην απώλεια βάρους, διατηρεί σε ισορροπία τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσει πονόλαιμο, να μειώσει το φούσκωμα και τα πεπτικά προβλήματα και να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα σας," αναφέρει η Dr. Anjali Hooda, MBBS, MD και επικεφαλής της LiveNutriFit στο Vogue. Αποδεικνύεται ότι το μηλόξυδο είναι πιο αποτελεσματικό από τη γνωστή λεμονάδα με χλιαρό νερό όσον αφορά τη μείωση του φουσκώματος και την υποστήριξη της πέψης.
Η Munmun Ganeriwal, συγγραφέας του Yuktahaar: The Belly And Brain Diet, συνιστά να καταναλώνεται μηλόξυδο ακατέργαστο, αφιλτράριστο και μη παστεριωμένο, το οποίο περιέχει τη λεγόμενη "μάνα", την αρχική καλλιέργεια ευεργετικών βακτηρίων που επιπλέει ή κάθεται στον πάτο του μπουκαλιού. "Όταν φιλτραριστεί, η μάνα αφαιρείται και μένει μόνο ο χυμός, ο οποίος δεν έχει τις ίδιες ωφέλειες. Όμως, επειδή το αφιλτράριστο μηλόξυδο περιέχει ζωντανά μικρόβια, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα βρέφη, άτομα με καταβεβλημένο ανοσοποιητικό ή σοβαρές ασθένειες, ίσως χρειαστεί να είναι προσεκτικά πριν το καταναλώσουν," σημειώνει.
Για το φιλτραρισμένο μηλόξυδο, η Dr. Eileen Canday, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στο Sir HN Reliance Foundation Hospital, εξηγεί: "Οι έγκυες και θηλάζουσες μπορούν να καταναλώνουν ACV, αλλά είναι πιο επιρρεπείς σε πεπτικά προβλήματα όπως καούρα και δυσκοιλιότητα· συνεπώς, η υπερβολική κατανάλωση ACV μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα. Παιδιά κάτω των 8 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν ACV, και άτομα με συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα, όπως έλκη, διαφραγματοκήλη ή οισοφάγο Barrett, ίσως χρειαστεί να το αποφεύγουν."
Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση ACV το πρωί έχει περισσότερα οφέλη από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, μπορεί να ενισχύσει την πέψη. Όταν ξυπνήσετε, πάρτε ACV διαλυμένο σε χλιαρό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου με άδειο στομάχι. Η Dr. Hooda προτείνει να περιμένετε 20-30 λεπτά πριν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε άλλο και διαβεβαιώνει ότι δεν επηρεάζει το πρόγραμμα άσκησής σας.
Μια άλλη εναλλακτική είναι η λήψη του σε μορφή χαπιού. "Τα συμπληρώματα ACV περιέχουν αφυδατωμένη μορφή ξυδιού. Αν κάποιος δεν αντέχει τη γεύση ή τη μυρωδιά του υγρού μηλόξυδου, ίσως προτιμήσει τα χάπια. Η ποσότητα ACV στα χάπια ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα. Ορισμένες περιέχουν και πρόσθετα όπως καγιέν για ενίσχυση του μεταβολισμού," εξηγεί η Dr. Canday.
Όπως με όλα, το μέτρο είναι το παν, ακόμη κι αν το ACV μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά χωρίς παύση. "Η χρήση του ACV σε μεγάλες ποσότητες ή ακόμα και αδιάλυτο μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των δοντιών και του πεπτικού, καθώς είναι πολύ όξινο. Όταν το καταναλώνετε μόνο του, βεβαιωθείτε ότι είναι διαλυμένο, δηλαδή 1-2 κουταλιές της σούπας σε 200 ml νερού," προσθέτει.
Παρόλο που τα οφέλη του μηλόξυδου είναι αναμφισβήτητα, η Ganeriwal προειδοποιεί να μην θεωρείται ως μαγικό φίλτρο για απώλεια βάρους. "Ο τρόπος ζωής σας — η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος και οι αναπνευστικές σας συνήθειες — πρέπει πρώτα να είναι σε τάξη. Μόνο τότε το ACV μπορεί να βοηθήσει. Δεν μπορεί να προσφέρει πολλά από μόνο του αν ο τρόπος ζωής σας δεν είναι ήδη ισορροπημένος," καταλήγει.