5 μικρές συνήθειες για καλύτερη ορμονική υγεία (χωρίς να κόψεις τον καφέ)

24.04.2025
5 μικρές συνήθειες για καλύτερη ορμονική υγεία (χωρίς να κόψεις τον καφέ)
Η ορμονική ισορροπία δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις τους υδατάνθρακες ή να πίνεις smoothies με σπορέλαια

Οι ορμόνες είναι… πολυτάλαντες. Ρυθμίζουν τα πάντα — από το πόσο καλά κοιμάσαι ή πώς είναι η επιδερμίδα σου, μέχρι γιατί στις 4 το απόγευμα νιώθεις λες και έχεις μαλώσει με όλο το σύμπαν. Κι όμως, δεν τις υπολογίζουμε παρά μόνο όταν αρχίσει κάτι να «μπάζει».

Αλλά η φροντίδα των ορμονών δεν είναι κάτι που κάνεις αφού καταρρεύσεις. Είναι περισσότερο μια ήρεμη συνεργασία με το σώμα σου. Δεν χρειάζεται ούτε να πετάξεις τα κρουασάν, ούτε να κάνεις παγωμένα μπάνια κάθε πρωί. Αυτά που ακολουθούν είναι μικρο-συνήθειες — απλές κινήσεις που βοηθούν το σώμα σου να κάνει τη δουλειά του καλύτερα.

1. Φάε πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη

Πριν απλώσεις το χέρι στο βουτυρωμένο τοστ ή στο μπολ με τα φρουτάκια, σκέψου την πρωτεΐνη. Είναι ο σύμμαχος που χρειάζονται οι ορμόνες σου το πρωί. Ένα πρωινό με πρωτεΐνη αποτρέπει τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, μειώνει τις λιγούρες και στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι “ήρθε φαγητό”, άρα ηρεμούν οι ορμόνες της πείνας.

Η ζάχαρη, από την άλλη, μπορεί να σε πετάξει απότομα στα πατώματα — με αποτέλεσμα εκνευρισμό, κόπωση και επιδρομή στο ντουλάπι μέχρι τις 11. Αντίθετα, η πρωτεΐνη σταθεροποιεί την ινσουλίνη και συγκρατεί την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες), η οποία βρίσκεται στα ύψη το πρωί.

2. Μην φοβάσαι τα λιπαρά

Τα λιπαρά πέρασαν πολλά — τα κατηγορήσαμε, τα διώξαμε από τα πιάτα μας… και τώρα επιστρέφουν θριαμβευτικά. Γιατί τελικά είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, ειδικά των στεροειδών όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη. Μια κουταλιά γκι, λάδι καρύδας ή βιολογικό βούτυρο είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να δώσεις στο σώμα σου το πρωί.

Αν ξυπνάς και ξεκινάς με φρούτο, είναι πιθανό να δεις απότομη άνοδο στο σάκχαρο, ειδικά αν έχεις ευαισθησία στους υδατάνθρακες. Ιδανικά λιπαρά: σολομός, αβοκάντο, καρύδια και λιναρόσπορος — πλούσια σε ωμέγα-3, καταπολεμούν τις φλεγμονές και στηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, που είναι στενά συνδεδεμένη με τις ορμόνες.

3. Συντόνισε τη γυμναστική σου με τον κύκλο σου

Το λεγόμενο “cycle syncing” είναι μια ιδέα που κερδίζει έδαφος — και όχι άδικα. Αντί να ζορίζεσαι, ακούς το σώμα σου και του δίνεις αυτό που χρειάζεται, ανάλογα με τη φάση του κύκλου σου.

  • Περίοδος: Επίπεδα ενέργειας στο πάτωμα; Ήπιες κινήσεις: διατάσεις, γιόγκα, περπάτημα.

  • Ωοθυλακική φάση: Η οιστρογόνα ανεβαίνουν — ήρθε η ώρα για πιο δυναμικές προπονήσεις, βάρη, cardio.

  • Ωορρηξία: Είσαι φωτιά. HIIT, spinning, ομαδικά. Δώσ’ τα όλα.

  • Λουτεϊνική φάση: Η προγεστερόνη αυξάνεται, η ενέργεια πέφτει. Κάνε pilates, απαλή γιόγκα ή… και τίποτα. Σώμα σου, κανόνες σου. Όταν κατανοούμε τη φυσιολογία μας, αντί να τη μαλώνουμε, μαθαίνουμε να δουλεύουμε μαζί της. Αυτό κάνει τεράστια διαφορά.

4. Πρόσθεσε μαγνήσιο πριν τον ύπνο

Ο ήρωας που δεν του δίνουμε σημασία: το μαγνήσιο. Βοηθά στη ρύθμιση της κορτιζόλης, την παραγωγή προγεστερόνης και ηρεμεί το νευρικό μας σύστημα.

Ένα μικρό, μαγνησιούχο σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να ενισχύσει τη μελατονίνη (ορμόνη του ύπνου), να χαλαρώσει τους μυς και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου — δηλαδή ακριβώς όταν το σώμα κάνει την περισσότερη δουλειά με τις ορμόνες.

Ιδέες για σνακ: κολοκυθόσποροι, αμύγδαλα, μπανάνα ή ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα. Από το ντουλάπι σου, στην ορμονική σου ισορροπία.

5. Πιες καφέ… αλλά μετά το πρωινό

Όχι, δεν σου παίρνει κανείς τον καφέ. Αλλά αν πίνεις το latte σου πριν καν ανοίξεις μάτι (και χωρίς φαγητό), οι ορμόνες σου ίσως δεν είναι ενθουσιασμένες.

Η καφεΐνη αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ανεβασμένη το πρωί. Αν την πιεις νηστική, εντείνει το στρες, ανεβάζει το σάκχαρο και μπορεί να επηρεάσει και το έντερο — που παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στις ορμόνες απ’ όσο νομίζεις.

Το κόλπο; Φάε πρώτα. Δώσε στο σώμα σου τροφή για σταθερότητα και μετά απόλαυσε τον καφέ σου σαν τελετουργία. Η γεύση μένει ίδια, το σώμα ηρεμεί και το χάος αποφεύγεται.

Τελευταία τροποποίηση στις 23.04.2025 - 23:21