Η Λευκάδα φιλοξένησε την εκπομπή του ΣΚΑΪ, Όπου υπάρχει Ελλάδα και ένα από τα πιο ξακουστά χωριά της είναι φυσικά η Εγκλουβή, διάσημη παντού για τη φακή της.
Το ρεπορτάζ της εκπομπής αποκαλύπτει τα μυστικά του γευστικού οσπρίου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και τις διαδρομές του συναρπαστικού Τζοβάνιου ορεινού αγώνα.
Η Εγκλουβή είναι το ορεινότερο χωριό των Επτανήσων, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το χειμώνα έχει πολύ λίγους κατοίκους. Η φακή της έχει μια ιδιαίτερη θέση στην άυλη κληρονομιά της χώρας.
«Είναι πολύ εύγεστη, χυλώνει. Η παραδοσιακή συνταγή είναι πάρα πολύ απλή. Βάζουμε τις φακές με νεράκι να σκεπαστεί και μόλις πάρει βράση χύνουμε το νερό. Βάζουμε άλλη, βάζουμε 3 σκελίδες σκόρδο και αφήνουμε να βράσει. Μετά ρίχνουμε σιγά σιγά λάδι, όχι στην αρχή. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα και τρίψιμο της φακής στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Λίγο πριν το τέλος βάζουμε και ένα δυο κλαδάκια ρίγανη μέσα» αναφέρει η παραγωγός Υπαπαντή Θέρμου.
Στις 6 Αυγούστου γίνεται γιορτή φακής όπου μοιράζεται φακή, σαρδέλες και ελιές από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού, ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Λευκάδας.
Η φακή καλλιεργείται σε 700 στρέμαμτα και απειλείται από τα αγριογούρουνα που σκάβουν και διαλύουν τη σοδειά.