Γιατί το αφεντικό σου δεν μπορεί να είναι ο καλύτερός σου φίλος;

Γιατί το αφεντικό σου δεν μπορεί να είναι ο καλύτερός σου φίλος;
Photo by CoWomen on Unsplash
Ή αλλιώς τι πρέπει και τι δεν πρέπει να μοιράζεσαι από την προσωπική σου ζωή με τους ανωτέρους σου

Το θέμα του διαχωρισμού προσωπικής ζωής και δουλειάς είναι μνημειώδες για κάθε εργαζόμενο ειδικά στα επαγγέλματα όπου η διαπροσωπική επαφή σε όλη τη διάρκεια του… 8ώρου είναι έντονη. Δεν μιλάμε λοιπόν για μια… οικοδομή ούτε για έναν εργαζόμενο σε ένα εργοστάσιο όπου τα πράγματα είναι πολλές φορές αυτοματοποιημένα.

Σε επαγγέλματα όμως όπως τα λεγόμενα «γραφείου» όπου πολλές φορές προϊστάμενοι, υφιστάμενοι και συνάδελφοι περνούν περισσότερες ώρες από ό,τι με την οικογένειά τους τα πράγματα περιπλέκονται.

Και μία σοβαρή παράμετρος στη σχέση «αφεντικού» και υπαλλήλου είναι το ερώτημα: «πόσα μπορώ να μοιραστώ με τον ανώτερό μου στη δουλειά»; Γιατί το αφεντικό σου, ο διευθυντής σου, ο προϊστάμενος δεν μπορεί να είναι ή να γίνει ο καλύτερός σου φίλος; Πόσα πρέπει να ξέρει ή να μην ξέρει για την προσωπική σου ζωή;

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει πάντα η περίπτωση όντως μέσα από έναν εργασιακό χώρο να προκύψει μια δυνατή φιλία. Αυτό όμως θα φανεί όταν δύο άνθρωποι πάψουν να δουλεύουν μαζί οπότε θα περιοριστεί ο χρόνος που περνούσαν στον ίδιο χώρο.

Επίσης, δεν είναι κακό ή επιλήψιμο ένας ανώτερος ιεραρχικά και ένας υφιστάμενος να έχουν μια καλή φιλική σχέση που μπορεί να επεκτείνεται και εκτός δουλειάς εάν με αυτόν τον τρόπο η δουλειά γίνεται πιο αποτελεσματικά, βοηθά να υπάρχει ένα μη τοξικό κλίμα εργασίας και όλοι συνεννοούνται εύκολα και γρήγορα.

Μάλιστα υπάρχουν ενδεχομένως και επαγγέλματα που το να ενθαρρύνεται το φιλικό κλίμα είναι απόλυτα φυσιολογικό και πολλές φορές επιδιώξιμο.

Η περίοδος της καραντίνας συνέβαλε στο αλλάξουν πολλά πράγματα σε σχέση με τη δουλειά και τη σφαίρα του προσωπικού. Η τηλεεργασία σήμανε ότι ένα μέρος του προσωπικού έγινε δημόσιο αφού μέσω των zoom meetings μπορούσε να φανεί ο/η σύντροφος, το παιδί, το κατοικίδιο που ενδεχομένως ένας εργαζόμενος δεν ήθελε να μοιραστεί με το εργασιακό του περιβάλλον.

Έχει σημασία λοιπόν να δούμε πότε οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε με τους ανωτέρους μας είναι περισσότερες από το κανονικό και πότε όχι.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι τείνουν να μοιράζονται πολλά;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι άνθρωποι τείνουν να μοιράζονται πολλή πληροφορία για την προσωπική τους ζωή διότι η δουλειά είναι η ζωή τους.
Είτε λόγω χαρακτήρα είτε διότι περνούν μία τέτοια φάση, προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους μέσα από τη δουλειά εφόσον δεν έχουν άλλη ζωή ή δεν επιδιώκουν να έχουν.

Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρουν στη δουλειά και τα καλά και τα κακά, πολλές φορές ασυνείδητα και συνήθως με καλές προθέσεις. Συμπεριφέρονται ουσιαστικά σαν η δουλειά να είναι η… σχέση τους.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό περιπλέκει τη σχέση τους με το αφεντικό και τους συναδέλφους διότι καταλύονται κάποια βασικά όρια που πρέπει να υπάρχουν ώστε να λειτουργούν όλα σωστά.

Γιατί βλάπτει η πολλή πληροφορία;

Όπως είπαμε παραπάνω, έχει να κάνει με τα όρια εργασίας και προσωπικής ζωής, που σταματά η μία και ξεκινά η άλλη.

Το να μοιράζεται κάποιος πολλές πληροφορίες για την προσωπική του ζωή με το αφεντικό είναι ένα ρίσκο που μπορεί να φέρει προβλήματα και τριβές.

Ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα είναι ότι ενδεχομένως η προσωπική ζωή να επισκιάσει την επαγγελματική και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δουλειά.

Τρανταχτό παράδειγμα τα social media. Eάν το προηγούμενο βράδυ διασκέδαζες με τον επαγγελματικό αντίπαλο του αφεντικού σου και το έκανες κοινωνό αυτής της φιλίας, αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει τη στάση του απέναντί σου καθώς μπορεί υποσυνείδητα να θεωρήσει τις κινήσεις σου ως «προδοσία».

Επίσης αν για παράδειγμα αργοπορήσεις να πας στη δουλειά, πεις μια άλλη δικαιολογία και ξεχαστείς ότι το αφεντικό σου έχει πρόσβαση στις αναρτήσεις σου και έχει δει ότι πάρταρες μέχρι αργά, αρχίζουν να μπαίνουν θέματα αξιοπιστίας (δική σου) στη δουλειά.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να μοιράζεσαι με τους ανωτέρους σου

Φίλτρο! Αυτή είναι η μαγική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Πρέπει να φιλτράρεις πάντα τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γνωρίζουν οι ανώτεροί σου αλλά και οι συνάδελφοί σου στη δουλειά, χωρίς βέβαια να περάσεις στο άλλο άκρο και να καλλιεργήσεις ένα προφίλ κρυψίνους και απόμακρου ανθρώπου.

Μπορείς να μοιραστείς με το αφεντικό:

  • Τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σου
  • Τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου
  • Τα σοβαρά προσωπικά προβλήματα (όπως υγείας ή οικογενειακά) που μπορεί να επηρεάσουν τη δουλειά σου

Καλό είναι να μην μοιράζεσαι:

  • Τις λεπτομέρειες για τη διασκέδασή σου
  • Το αν κάνεις δεύτερη δουλειά
  • Κουτσομπολιά του γραφείου
  • Τις πολιτικές ή θρησκευτικές σου πεποιθήσεις
  • Τα πλάνα σου για γάμο ή απόκτηση παιδιού (υπό την έννοια ότι το αφεντικό πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως για μια εγκυμοσύνη διότι ανακύπτουν άλλα σοβαρά ζητήματα αλλά δεν είσαι υποχρεωμένη να ενημερώσεις ότι πχ σε δύο μήνες ξεκινάς τη διαδικασία να μείνεις έγκυος)
  • Το πώς ζεις ή ξοδεύεις τα χρήματά σου: Δεν υπάρχει λόγος να γνωρίζουν οι ανώτεροί σου εάν εσύ ξοδεύεις όλο σου τον μισθό σε συλλογές ή σε δαπάνες σπιτιού και αυτό διότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μεροληπτήσουν υπέρ άλλου συναδέλφου σε μια ενδεχόμενη αύξηση μισθού θεωρώντας ότι εσύ δεν έχεις ανάγκη, καθώς ο έτερος συνάδελφος κλαίγεται σε τακτική βάση ότι «δεν βγαίνει οικονομικά».
  • Τα λεγόμενα «γκομενικά» προβλήματα όταν αυτά δεν είναι σοβαρής φύσης (όπως π.χ. μια κακοποίηση).

Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά μπορούν να τεθούν υπό αίρεση καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις αφεντικών που μπορούν να ακούσουν τα πάντα και να καταφέρουν να φερθούν επαγγελματικά, να θέσουν όρια, να μην μεροληπτήσουν αλλά και να σε συμβουλέψουν για το πότε το παρακάνεις.



Τελευταία τροποποίηση στις 28.03.2025 - 12:54