Το «όχι» έχει μεγάλη δύναμη και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να το πούμε ειδικά στον εργασιακό χώρο γεμίζοντας το μυαλό μας με ενοχές ή με φοβίες ότι μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας ή ότι θα φανούμε λιγότερο ικανοί.
Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Όταν σας φορτώνουν ευθύνες που δεν σας αναλογούν γιατί ξέρουν ότι θα πείτε ναι αυτό αγγίζει τα όρια της εκμετάλλευσης και ακόμα χειρότερα, αγγίζει την τοξικότητα όταν για παράδειγμα σας ζητούν να δουλέψετε στην άδειά σας – εκτός κι αν είστε… πυροσβέστης.
Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πουν «όχι», δεν είστε μόνο εσείς. Αρκετοί έκαναν το βήμα να ζητήσουν τη βοήθεια ψυχολόγου για να ενδυναμώσουν τη ζωή τους συνολικά όχι μόνο τα εργασιακά τους.
Αν λοιπόν το να λέτε όχι είναι ένα συνολικό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε δεν είναι ούτε μεμπτό ούτε ταμπού να ζητήσετε βοήθεια.
Σε κάθε περίπτωση παρακάτω θα βρείτε 5 παραδείγματα περιπτώσεων που πρέπει να πείτε «όχι» στη δουλειά και πώς να το κάνετε. Διότι όπως είπε και ο Στιβ Τζομπς, «το να αποφασίσεις τι δεν θα κάνεις είναι εξίσου σημαντικό με το να αποφασίσεις τι θα κάνεις».
1. Κάποιος σας ζητά τελευταία στιγμή βοήθεια στη δουλειά και το deadline είναι παράλογο.
Πώς να πείτε όχι:
«Δυστυχώς ο φόρτος εργασίας μου δεν μου επιτρέπει να αναλάβω και αυτό μέσα στην προτεινόμενη προθεσμία. Αν το deadline μπορεί να παραταθεί ικανοποιητικά ίσως και να μπορέσω να εξυπηρετήσω. Ενημερώστε με πώς θα προχωρήσετε».
2. Σας διακόπτουν συνέχεια από τη βασική δουλειά που κάνετε για δευτερεύουσες και μη σημαντικές.
Αν σε μια μέρα δύσκολη ο προϊστάμενος ή κάποιος άλλος σας επιβάλλει με ύφος να του κάνετε μια δουλειά σε 5 λεπτά παρατώντας κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό είναι η στιγμή να πείτε όχι.
Πώς να πείτε όχι
«Ευχαριστώ που με σκέφτηκες για αυτή τη δουλειά. Αυτή τη στιγμή όμως ο φόρτος μου δεν μου επιτρέπει να το φέρω σε πέρας έτσι όπως μόνο εγώ μπορώ».
3. Είστε σε διακοπές και σας ζητούν να δουλέψετε
Aρχικά φροντίστε να έχετε ενημερώσει τους πάντες ότι είστε σε νόμιμη άδεια και ότι δεν θα μπορείτε να επικοινωνείτε. Τελεία. Απλά δεν σηκώνετε τηλέφωνα, δεν ανοίγετε καν το email σας. Εάν είναι κάτι τόσο επείγον να είστε σίγουροι ότι και λύση θα βρουν και θα ενημερωθείτε.
4. Έχετε άδεια ασθενείας και σας ζητούν να δουλέψετε
Αρχικά, θα πρέπει να αναρωτηθείτε ποιος ασθενής είναι σε θέση να δουλέψει πριν αναρρώσει; Κάθε προσπάθεια να διακόψετε την ανάρρωση σημαίνει πολλές φορές επιδείνωση.
Πώς να πείτε όχι
Απλά και ξεκάθαρα: «Ευχαριστώ που με καλέσατε αλλά είμαι σε πολύ δύσκολη θέση καθώς η ασθένειά μου δεν μου επιτρέπει να εκτελέσω τα καθήκοντά μου. Αναθέστε σε κάποιον συνάδελφο ή θα πρέπει να περιμένετε να επιστρέψω».
5. Σας εκμεταλλεύονται και κάνετε χάρες εις βάρος σας
Δεν είναι κακό πού και πού να κάνετε οι συνάδελφοι μεταξύ σας χάρη ο ένας στον άλλον. Αυτό είναι άλλο και είναι άλλο να είστε μόνιμα ριγμένοι στις άδειες, στα ρεπό, να καλύπτετε συνέχεια τα κενά επειδή όλοι ξέρουν πόσο καλόβολοι είστε. Στην εργασία πρέπει να θέτουμε όρια από την αρχή και να μην τα καταπατάμε όσο δύσκολο κι αν είναι. Τουλάχιστον ξεκινήστε να λέτε τα πρώτα όχι.
Πώς να πείτε όχι
«Το εκτιμώ που μου ζητάς βοήθεια δυστυχώς όμως αυτή τη φορά δεν θα μπορέσω γιατί έχω ήδη κανονίσει στο ρεπό μου και δεν μπορώ να το αλλάξω».
Περισσότερα tips για να λέτε όχι
- Πάρτε μια βαθιά ανάσα πριν απαντήσετε σε ό,τι σας ζητούν ώστε να απαντήσετε ήρεμα και έξυπνα.
- Ξεκινήστε το όχι με ένα συγγνώμη που δεν μπορείτε αλλά… όχι.
- Προτείνετε εναλλακτικές για να νιώσετε εσείς καλύτερα και σταθεροί στο όχι. Για παράδειγμα αν σας φορτώνουν δουλειά άλλου τμήματος πείτε όχι και εξηγήστε ότι αυτό το task ανήκει σε άλλο τμήμα που θα το διεκπεραιώσει καλύτερα.
- Φροντίστε να ενημερώνετε τακτικά τους επιρρεπείς συναδέλφους για το πρόγραμμά σας και πόσο απαραβίαστο είναι.