Πώς να εξισορροπήσεις μητρότητα και καριέρα χωρίς να χαθείς

12.02.2025
Πώς να εξισορροπήσεις μητρότητα και καριέρα χωρίς να χαθείς
Image by freepik
Δώσε προτεραιότητα σε ό,τι έχει σημασία, άκου τις ανάγκες σου και μην ξεχνάς ότι είσαι αρκετή!

Η μητρότητα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά αλλά και απαιτητικά κεφάλαια στη ζωή μιας γυναίκας. Το να γίνεις μητέρα αλλάζει τα πάντα – το πρόγραμμα, τις προτεραιότητες, τις αντοχές σου. Και όταν αυτό το νέο κεφάλαιο συνδυάζεται με μια απαιτητική καριέρα, η ισορροπία μοιάζει πολλές φορές ακατόρθωτη.

Οι περισσότερες γυναίκες που προσπαθούν να συνδυάσουν εργασία και μητρότητα αισθάνονται συχνά ότι είναι σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου. Νιώθουν πως πρέπει να είναι τέλειες τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι, γεγονός που οδηγεί σε άγχος, τύψεις και εξάντληση. Είναι, όμως, εφικτό να βρεις την ισορροπία χωρίς να χάσεις τον εαυτό σου;

Η απάντηση είναι «ναι», αρκεί να προσαρμόσεις τις προσδοκίες σου και να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ισορροπία ανάμεσα στη μητρότητα και την καριέρα σου.

Κράτα τις προσδοκίες σου ρεαλιστικές

Ας ξεκινήσουμε με την πιο σημαντική αλήθεια: Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα τέλεια – και αυτό είναι απολύτως εντάξει! Η ιδέα της «τέλειας εργαζόμενης μαμάς» που προλαβαίνει τα πάντα χωρίς να κουράζεται είναι ένας μύθος.
Αποδέξου ότι κάποιες μέρες θα είσαι εξαιρετική στη δουλειά και λιγότερο παρούσα στο σπίτι, ενώ άλλες θα δώσεις όλη σου την ενέργεια στην οικογένεια και η καριέρα θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Η ισορροπία δεν είναι μια σταθερή κατάσταση, αλλά κάτι που συνεχώς προσαρμόζεται στις ανάγκες σου.

Οργάνωσε το πρόγραμμά σου

Ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα μπορεί να σου λύσει τα χέρια. Ο σωστός προγραμματισμός είναι το «κλειδί» για να κερδίσεις χρόνο και να μειώσεις το άγχος. Χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο ή μια εφαρμογή για να οργανώνεις τις υποχρεώσεις σου.

• Προγραμμάτισε τις ώρες εργασίας: Προσπάθησε να έχεις μια σταθερή ρουτίνα ώστε να διαχωρίζεις τον εργασιακό χρόνο από τον προσωπικό.
• Καθόρισε “οικογενειακό χρόνο”: Ακόμα κι αν η μέρα σου είναι γεμάτη, προγραμμάτισε μια συγκεκριμένη ώρα που θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην οικογένειά σου.
• Προετοίμασε την εβδομάδα σου: Μπορείς, για παράδειγμα, να οργανώσεις τα γεύματα της εβδομάδας, να προγραμματίσεις ραντεβού ή να κανονίσεις βοήθεια εκ των προτέρων.

Ζήτησε και δέξου βοήθεια

Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι πρέπει να τα κάνουν όλα μόνες τους. Ωστόσο, το να ζητάς βοήθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά σοφίας. Και φυσικά δεν σε κάνει λιγότερο ικανή μητέρα, αντιθέτως σε βοηθά να είσαι πιο παρούσα όταν έχεις χρόνο με το παιδί σου.

• Στήριξη από τον σύντροφό σου: Συζητήστε πώς μπορείτε να μοιραστείτε τις ευθύνες του σπιτιού και της φροντίδας των παιδιών.
• Οικογενειακή βοήθεια: Αν οι παππούδες ή άλλα συγγενικά πρόσωπα μπορούν να βοηθήσουν περιστασιακά, μην διστάσεις να το ζητήσεις.
• Επαγγελματική βοήθεια: Αν είναι εφικτό, μια babysitter ή μια οικιακή βοηθός μπορεί να σου εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο.

Δώσε ποιότητα στον χρόνο με το παιδί σου

Ο χρόνος με το παιδί σου δεν χρειάζεται να είναι ατελείωτες ώρες. Ακόμα κι αν δεν έχεις πολλές ώρες στη διάθεσή σου, φρόντισε να είναι ποιοτικές. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι ουσιαστικός ο χρόνος αυτός.

• Όταν είσαι με το παιδί σου, άφησε στην άκρη το κινητό και τις σκέψεις για τη δουλειά.
• Βρες δραστηριότητες που απολαμβάνετε μαζί: διάβασμα, παιχνίδι, βόλτες στη φύση.
• Δημιούργησε μικρές ρουτίνες που ενισχύουν τη σχέση σας, όπως το να λέτε μια ιστορία πριν τον ύπνο ή να έχετε μια «ιερή» στιγμή αγκαλιάς κάθε μέρα.

Θέσε όρια στη δουλειά

Η εργασία μπορεί εύκολα να καταναλώσει όλο τον χρόνο και την ενέργειά σου, ειδικά αν δουλεύεις από το σπίτι. Προσπάθησε να μην φέρνεις τη δουλειά στο σπίτι όταν περνάς χρόνο με την οικογένειά σου. Είναι σημαντικό να ορίσεις σαφή όρια.

• Μάθε να λες «όχι» σε περιττές επαγγελματικές υποχρεώσεις που σε επιβαρύνουν.
• Αν μπορείς, απόφυγε να παίρνεις δουλειά στο σπίτι όταν τελειώνει το ωράριό σου.
• Συζήτησε με τον εργοδότη σου πιθανές ευέλικτες λύσεις, όπως τηλεργασία ή προσαρμοσμένο ωράριο.

Μην ξεχνάς τον εαυτό σου

Για να μπορείς να δίνεις στους άλλους, πρέπει πρώτα να φροντίζεις τον εαυτό σου. Γι’ αυτό, το να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. . Μια ήρεμη και χαρούμενη μαμά είναι και πιο αποδοτική στη δουλειά της και πιο παρούσα στη ζωή του παιδιού της.

• Βρες λίγο χρόνο για ξεκούραση, άσκηση ή ένα αγαπημένο σου χόμπι.
• Φρόντισε τη σωματική και ψυχική σου υγεία, είτε με έναν καλό ύπνο, είτε με μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα.
• Περιποιήσου τον εαυτό σου – ακόμα κι αν είναι απλά ένα χαλαρό μπάνιο ή μια βόλτα στον ήλιο.

Άφησε τις ενοχές στην άκρη

Οι μητέρες συχνά νιώθουν ενοχές: είτε επειδή δουλεύουν και δεν είναι συνέχεια με τα παιδιά τους, είτε επειδή δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην καριέρα τους. Όμως, οι ενοχές δεν προσφέρουν τίποτα – μόνο άγχος και αμφιβολίες. Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της ανάγκες κι αν είσαι ευτυχισμένη με τις επιλογές σου, τότε κάνεις το σωστό.

Θυμήσου πως:

• Το παιδί σου δεν χρειάζεται μια τέλεια μαμά. Χρειάζεται μια μαμά που είναι ευτυχισμένη και παρούσα.
• Είναι σημαντικό να βλέπει το παιδί σου πως η μαμά του κυνηγάει τα όνειρά της και έχει προσωπικούς στόχους.
• Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να συνδυάσεις τη μητρότητα και την καριέρα. Ο σωστός τρόπος είναι αυτός που ταιριάζει σε εσένα και την οικογένειά σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 12.02.2025 - 16:12