Έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι αν μπορεί να είσαι έγκυος, αλλά δεν έχεις ακόμα κάνει τεστ; Μην ανησυχείς, υπάρχουν μερικά “σημάδια” που μπορεί να σου δώσουν τις πρώτες ενδείξεις. Φυσικά, κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική, οπότε τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν. Ας δούμε όμως τι μπορεί να παρατηρήσεις στο σώμα σου.
1. Πόνος στην κοιλιά και μικρές κηλίδες αίματος
Αν νιώθεις έναν ήπιο πόνο χαμηλά στην κοιλιά και παρατηρήσεις ελαφρές κηλίδες αίματος, αυτό μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι. Ονομάζεται “πόνος εμφύτευσης” και συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας, συνήθως 6-12 μέρες μετά τη γονιμοποίηση. Μην ανησυχήσεις αν δεις και κάποιες λευκές, παχύρρευστες κολπικές εκκρίσεις, είναι συνηθισμένο φαινόμενο.
2. Αλλαγές στο στήθος
Μήπως νιώθεις το στήθος σου πιο πρησμένο ή ευαίσθητο απ’ ό,τι συνήθως; Οι ορμονικές αλλαγές μετά τη σύλληψη μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία ή ακόμα και σκουρόχρωμη θηλή. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να εμφανιστούν ήδη από την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα.
3. Κούραση που δεν εξηγείται
Αισθάνεσαι ξαφνικά εξαντλημένη χωρίς λόγο; Η προγεστερόνη – η ορμόνη που αυξάνεται αμέσως μετά τη σύλληψη – μπορεί να σου ρίξει τα επίπεδα ενέργειας, ενώ η πτώση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ακόμα πιο κουρασμένη.
4. Πρωινές ναυτίες (ή οποιαδήποτε ώρας!)
Οι ναυτίες είναι από τα πιο γνωστά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, αν και δεν τις βιώνουν όλες οι γυναίκες. Παρά το όνομά τους, μπορεί να σε πιάσουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αν αρχίσεις να νιώθεις παράξενη δυσφορία ή αποστροφή σε μυρωδιές και φαγητά που πριν αγαπούσες, μπορεί να είναι ένα σημάδι.
5. Καθυστέρηση της περιόδου
Αν ο κύκλος σου είναι τακτικός και παρατηρήσεις καθυστέρηση, αυτό είναι ίσως το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι κάτι αλλάζει. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για καθυστέρηση, αλλά αν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, τότε μάλλον αξίζει να κάνεις ένα τεστ.
6. Άλλα πιθανά σημάδια
-
Συχνοουρία: Αν πηγαίνεις στην τουαλέτα πιο συχνά από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι ένδειξη.
-
Δυσκοιλιότητα: Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν και το πεπτικό σύστημα.
-
Αλλαγές στη διάθεση: Νιώθεις πιο ευσυγκίνητη ή ευερέθιστη; Οι ορμόνες πάλι κάνουν το θαύμα τους.
-
Πονοκέφαλοι και ζαλάδες: Λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων και της χαμηλής πίεσης.
Πότε να κάνεις τεστ εγκυμοσύνης;
Αν και υπάρχουν κάποια “σπιτικά” τεστ που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (όπως με σαπούνι ή αλάτι), η αξιοπιστία τους είναι αμφισβητήσιμη. Το πιο ασφαλές είναι να περιμένεις τουλάχιστον μία μέρα καθυστέρησης για να κάνεις ένα φαρμακευτικό τεστ εγκυμοσύνης. Για ακόμα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, κάν’ το μία εβδομάδα μετά την καθυστέρηση.
Τα τεστ ανιχνεύουν την ορμόνη HCG, η οποία παράγεται όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευτεί στη μήτρα. Αυτό συμβαίνει περίπου 10 ημέρες μετά τη σύλληψη, αλλά η HCG χρειάζεται λίγες μέρες ακόμα για να φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα.
Είσαι έγκυος;
Αν τα συμπτώματα επιμένουν και το τεστ βγει θετικό, ήρθε η ώρα να κλείσεις ραντεβού με τον γυναικολόγο σου. Ακόμα κι αν το τεστ βγει αρνητικό, αλλά εξακολουθείς να έχεις καθυστέρηση και ασυνήθιστα συμπτώματα, είναι καλό να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Και να θυμάσαι: ακόμα κι αν τα σημάδια δείχνουν εγκυμοσύνη, μόνο ο γιατρός σου μπορεί να σου δώσει την τελική απάντηση.
Καλή τύχη και να προσέχεις τον εαυτό σου!