Άνοιξη, Πάσχα, οικογένεια, τραπέζια στρωμένα, και φυσικά… βαμμένα αυγά! Κόκκινα, ροζ, με σχέδια, με χρυσόσκονη ότι αρέσει στον καθένα αν και σε γενικές γραμμές ειδικά όταν έχουμε και μικρά παιδιά, τα δίνουμε όλα σε αυτό το... project. Μέχρι εδώ όλα τέλεια!
Μέχρι που έρχεται η ώρα τσουγκρίσουμε και να τα ξεφλουδίσουμε… και ξεκινάει ο εκνευρισμός. Το τσόφλι κολλάει, το αυγό διαλύεται,τα χέρια γεμίζουν χρώμα που μετά περνάει στο ξεφλουδισμένο αυγό βάφοντάς το... Πφφφφ…
Μην ανησυχείς άλλο! Παρακάτω σου έχουμε δοκιμασμένα tips για να ξεφλουδίζεις αυγά χαλαρά και χωρίς προβλήματα.
Tip 1: Μη βάψεις πολύ φρέσκα αυγά
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά τα φρεσκοαγορασμένα αυγά είναι και τα πιο… σπαστικά στο ξεφλούδισμα. Αν μπορείς, χρησιμοποίησε αυγά που έχεις στο ψυγείο 5-7 μέρες. Το τσόφλι τους φεύγει πολύ πιο εύκολα.
Tip 2: Ρίξε αλάτι, ξύδι ή μαγειρική σόδα στο νερό
Καθώς βράζεις τα αυγά σου, πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ή αλάτι ή ξύδι στο νερό. Αυτό βοηθά το τσόφλι να ξεκολλάει πιο εύκολα από το ασπράδι.
Tip 3: Ταρακούνησέ τα μετά το τσούγκρισμα!
Οκ... Τσουγκρίσατε, ευχηθήκατε και τώρα ήρθε η ώρα να φας το αυγό σου είτε κέρδισες, είτε έχασες... Βάλτα σε ένα ταπεράκι με νερό και κούνα τα... Το τσόφλι θα σπάσει παντού και θα βγει σχεδόν με μία κίνηση. Ναι, τόσο απλά!
Hack υπό διερεύνηση....
Πάγωσε τα μόλις βράσουν
Μόλις τελειώσει το βράσιμο και το βάψιμο, μην τα αφήσεις να… σιγοβράζουν άλλο στην κατσαρόλα. Ρίξ’ τα κατευθείαν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και άφησέ τα εκεί για 10-15 λεπτά. Το σοκ της αλλαγής θερμοκρασίας βοηθά να διαχωριστεί το τσόφλι. (για αυτό το Hack κρατάμε μια επιφύλαξη γιατί ναι μεν δουλεύει και το ξέρουμε αλλά επειδή τα αυγά τα θες για τσούγκρισμα αν τα κάνει εύθραυστα δεν συμφέρει....)