Πρόσφατα βρέθηκα σε ένα τραπέζι όπου οι γονείς ενός μπόμπιρα ήταν η μεν Ελληνίδα και ο πατέρας Βραζιλιάνος. Ρώτησα τότε τη γιαγιά του παιδιού αν του μιλάνε και τις δύο γλώσσες, δηλαδή Ελληνικά και Πορτογαλικά και εκείνη με πολλή απορία με κοίταξε σαν να της είχα πει κάτι εξωφρενικό.
Τα δίγλωσσα παιδιά δεν είναι ούτε κάτι παράξενο ούτε κάτι κακό. Μάλιστα υπάρχουν πλέον παιδιά πολύγλωσσα όπως θα ακούσετε στο βίντεο παρακάτω, που μιλούν δύο γλώσσες στο σπίτι, μία τρίτη στο σχολείο και μία τέταρτη στη χώρα που κατοικούν!
Η ικανότητα των παιδιών να χειρίζονται δύο ή παραπάνω γλώσσες είναι υπαρκτή και αν οι γονείς το καλλιεργήσουν μόνο εφόδιο μπορεί να είναι για το παιδί τους που δεν θα χρειαστεί να σπαταλήσει τις ωφέλιμες ώρες του σε φροντιστήρια μαθαίνοντας ξένες γλώσσες.
Το να μιλάς δύο γλώσσες είναι μια ικανότητα όπως όλες οι άλλες. Για να μπορεί ένα παιδί να είναι καλό σε αυτό χρειάζεται πολλή εξάσκηση, την οποία οι γονείς μπορούν να προσφέρουν αν ο καθένας μιλάει στο παιδί στη γλώσσα του και επιμείνει σε αυτό.
Χωρίς εξάσκηση/χρήση της γλώσσας, θα είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να κατανοήσει και τις δύο γλώσσες με την πάροδο του χρόνου και θα κυριαρχήσει η μία.
Κάποια παιδιά μεγαλώνοντας, κυρίως στα σχολικά χρόνια, μπορεί να δυσκολευτούν λίγο στο να εφαρμο΄σουν δύο γλώσσες αλλά είναι στο χέρι του γονιού με μία μικρή βοήθεια να το ξεπεράσει.
Υπα΄ρχει επίσης το μοτίβο στο σχολείο μία γλωσσα και στο σπίτι απαρέγκλιτα άλλη, που επιτρέπει στο παιδί να σκέφτεται και να γράφει στη μία αλλά να μιλάει σε δύο γλώσσες.
Μεγαλώνοντας οι γονείς μπορούν να σπρώξουν το παιδί να κάνει μαθήματα στη γλώσσα που είναι πιο αδύναμο ώστε να την τελειοποιήσει.
Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου συμβουλεύει τις μαμάδες που θέλουν να περιορίσουν τη διγλωσσία των παιδιών τους να μην το κάνουν διότι στερούν ένα εφόδιο από το παιδί τους. Κάποιες ανησυχούν ότι το να είναι δίγλωσσο ένα παιδί θα καθυστερήσει την ομιλία του, όμως πλέον η κληρονομικότητα είναι αυτή που συνήθως καθορίζει στα υγιή παιδιά πότε θα μιλήσουν (δηλαδή ανάλογα με το πότε μίλησαν οι γονείς).