Πριν ξεκινήσει την ψυχοθεραπεία, ο Θοδωρής Μαραντίνης, πάλευε με τους δικούς του δαίμονες, εκείνους που τον έκαναν αυτοτιμωρητικό, με θυμό, με νεύρα, με φόρα προς τον εαυτό του.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο ξεκίνησε ψυχοθεραπεία όμως, ήταν το γεγονός ότι έγινε πατέρας. Τα παιδικά του χρόνια τα θυμάται ως κάτι όμορφο πολύ. Στο σπίτι του όμως η τεμπελιά θεωρούνταν αδυναμία γι’ αυτό και ξεκίνησε να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 12 του χρόνια και ακόμα και σήμερα δεν νιώθει άνετα να μην κάνει κάτι και να απολαμβάνει τις διακοπές..
Ο χωρισμός σε μια σχέση δεν είναι αποτυχία. Αποτυχία είναι ο τρόπος διαχείρισης των εμπλεκόμενων που έπεται. Έχει κλάψει πριν βγει στη σκηνή και το τραγούδι «Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες», χτίστηκε γύρω από μια φράση της μητέρας του και δεν είναι ένα χαρούμενο τραγούδι.
Αυτά γράφει η περιγραφή της συνέντευξης του Θοδωρή Μαραντίνη στο νέο Vidcast της Δάφνης Καραβοκύρη «Legit» και πραγματικά περιλαμβάνει την ουσία της συζήτησής τους.
-Έχεις βρεθεί ποτέ στα άκρα στη ζωή σου;
«Ναι, πολλές φορές. Είμαι άνθρωπος των άκρων, ίσως φταίει ότι είμαι δίδυμος. Άκρα για μένα είναι να μη χωράς καθόλου τον άλλον στη ζωή σου. Δεν ακούω τίποτα άλλο, είμαι κειστός στην αλλαγή… Και πρέπει να είμαστε δεκτικοί στην αλλαγή»
-Κάνεις ψυχοθεραπεία;
«Ναι καμιά δεκαριά χρόνια»
-Πώς ήσουν πριν…
«Όταν κάτι δεν μου άρεσε θα μπορούσα να αυτοτιμωρηθώ πολύ άσχημα… Να χτυπάω τον τοίχο ή να πέσω ψυχολογικά στα πατώματα να πιστεύω ότι δεν αξίζω καθόλου… ή να γυρίσει εντελώς ανάποδα και μετά από λίγη ώρα να βγω να πιο ποτό να διασκεδάσω… Ήμουν «αδούλευτος». Όλοι έχουμε και τη σκοτεινή και τη φωτεινή πλευρά.. Θυμάμαι όταν πήγα πρώτη φορά στην ψυχοθερπαπεία είπα έχω ένα τέρας μέσα μου και θέλω να το σκοτώσω… Έτσι το έβλεπα… Αλλά όλοι έχουμε όλες τις πλευρές μέσα μας και χρειάζονται για την ισορροπία»
-Τι σε ηρεμεί;
«Η φύση. Πολύ. Μ’ αρέσει έστω και να περπατήσω… Μ’ αρέσει η μουσική αλλά από τη στιγμή που γίνεται δουλειά δεν μπορώ να απολαύσω εύκολα έναν συνάδελφο να τραγουδάει γιατί αρχίζω… α, ο ήχος, τα φώτα, η playlist… Πώς θα το έκανα εγώ κλπ… Τα παιδιά μου με χαλαρώνουν πολύ και μαλακώνει η ψυχή μου»
-Τι θαυμάζεις στα παιδιά σου;
«Θαυμάζω πάρα πολύ τη σκέψη τους και την αντίληψη που έχουν, τη θετική τους σκέψη και τη «λαιμαργία» τους για τη ζωή…»
-Τι ζηλεύεις στα παιδιά σου;
« Το ότι έχουν ακόμα πολύ χρόνο μπροστά να κάνουν λάθη και σωστά.. Και πάντα με την καλή έννοια ότι έχουν πολύ πληροφορία και θεωρώ ότι πολύ νωρίτερα θα καταλάβουν πράγματα για τη ζωή τους και που θέλουν να καταλήξουν, βέβαια η πολλή πληροφορία μπορεί και να λειτουργήσει ανάποδα…»
-Η αδυναμία σου…
«Τα παιδιά μου… Όσον αφορά τον εαυτό μου ως αδυναμία θα πω ότι έχω κάτι σαν αυτοσαμποτάζ πολλές φορές.Δεν έχω καταλήξει ακόμα γιατί…»
-Ήταν ο γάμος για σένα το για πάντα….
«Όχι»
-Άρα ο χωρισμός για σένα δεν ήταν αποτυχία….
«Συνειδητοποίησα ότι ο χωρισμός γενικά δεν είναι αποτυχία. Μπαίνεις στην ενέργεια ότι "δεν είμαι αρκετός", όχι "φταίει ο άλλος". Όταν περάσει χρόνος, λες "μήπως κι εγώ έφταιγα;". Τα μπλέκεις αυτά. Πόσο μάλλον, αν έχεις γάμο και παιδιά, που υπάρχει όλο αυτό το κοινωνικό βάρος, ειδικά στην ελληνική κοινωνία ο γάμος πρέπει με 32.000 πρέπει…
Αυτό που συνειδητοποίησα στην πορεία και βλέποντας κι άλλους ανθρώπους να χωρίζουν είναι ότι ένας γάμος δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένος, αν χωρίσεις. Το πώς θα διαχειριστείς τον χωρισμό, εκεί θα φανεί αν είναι αποτυχία. Το διαζύγιο κρίνει αν ήταν αποτυχημένο κάτι. Ο γάμος δεν μπορεί να είναι αποτυχημένος. Ξεκινάς και αν δεις ότι κάτι δεν λειτουργεί λες το σταματάω… Το μετά δείχνει αν είναι υγιές ή όχι..»
-Για δύο ανθρώπους που είναι στα φώτα της δημοσιότητας τι ψυχολογικό κόστος έχει όταν το μαθαίνει όλη η Ελλάδα. Πώς το διαχειρίζεσαι;
«Δεν είναι πολύ εύκολο, για την ακρίβεια είναι πάρα πολύ δύσκολο ιδίως όταν έχεις παιδιά και μάλιστα, μεγάλα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφορία. Κι επειδή τις περισσότερες φορές, η πληροφορία που βγαίνει δεν είναι ακειβώς αλήθεια είναι δύσκολο. Όσο συνειδητή κι αν είναι η απόφαση να χωρίσεις με κάποιον, δεν είναι ποτέ εύκολο. Είναι μια αλλαγή, μια μετάβαση…
Όταν υπάρχει ξαφνικά κι η δημοσιότητα, σου παίρνει την εστίαση από την ουσία και αρχίζεις να ασχολείσαι με κάτι άλλο. Για να αμυνθείς, σου δημιουργεί ένταση, φέρνει περίσσια ένταση μέσα στην ήδη υπάρχουσα.Οπότε όλο αυτό είναι λίγο δύσκολο»
-Ανυπομονείς να τελειώσει;
«Ναι. Σίγουρα θέλω να τελειώσει, γιατί θεωρώ ότι μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο, εφόσον η απόφαση είναι πολύ συγκεκριμένη, ο στόχος είναι τα παιδιά και η ζωή του καθενός. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει ο καθένας και προχωρήσει, τόσο πιο καλά θα είναι για όλους. Οπότε εγωισμοί, κακές συνεννοήσεις κακώς κείμενα ανήκουν στο παρελθόν… Πιο πολύ βοηθάει αυτή η κατάσταση τα μέσα παρά την ουσία των πραγμάτων. Κάνουμε αυτή τη δουλειά που έχει όμορφες στιγμές, πακέτο δυστυχώς πάει και αυτή η πλευρά… ».
-Ένιωσες ποτέ ότι όλο αυτό μπορεί να βλάψει τη δημοτικότητά σου;
«Ναι. Γενικά δεν θέλω να μπαίνω σε βάθος, επιδερμικά πάντα απαντάω σε αυτό το θέμα. Επειδή το θεωρώ τίμιο να μην μιλάω μόνο για τη δουλειά μου όταν μου δίνετε ένα βήμα, πακέτο πάει και η προσωπική μου ζωή, καλώς ή κακώς. Και οφείλω να το σέβομαι αυτό.
Μία φορά έχω απαντήσει λίγο περισσότερο σε βάθος, όταν είχα βγει στον κ Λιάγκα γιατί το ψέμα και τα κακώς κείμενα, είχαν αρχίσει να με βλάπτουν. Ήταν η αίσθηση που είχα. Το αντιλήφθηκα και από τον κόσμο και από το κοντινό μου περιβάλλον, άρχισα να χάνω δουλειές. Διέρρευσε μια διαστρεβλωμένη κλειδαρότρυπα κι εγώ έπρεπε να βάλω ένα πλαίσιο και όχι να δώσω την απάντηση σε αυτή την κλειδαρότρυπα»