Αλλάζουν οι εποχές δεν λέμε αλλά δεν περιμέναμε ότι θα φτάναμε στο σημείο να θεωρούμε το Ghosting - το παλιό, το ορθόδοξο- ίσως και πιο "τίμιο".
Γιατί δεν έχει περάσει και πολύς καιρός που όταν κάποιος ήθελε να εξαφανιστεί, απλά... εξαφανιζόταν. Ένα ωραίο μπλοκ, ένα καθαρό unfollow ή, για τους πιο παλιομοδίτες, απλώς δεν ξαναστέλνανε μήνυμα ποτέ. Brutal αλλά ξεκάθαρο.
Σήμερα όμως, έχουμε νέο "νικητή" το soft ghosting. Την τέχνη της εξαφάνισης με στυλ. Και κυρίως, με πολλά emoji. Που όμως μπορεί να σε κρατήσει μετέωρη να ψάχνεσαι για πολύ καιρό...
Τι είναι το soft ghosting;
Είναι όταν δεν σου λέει κανείς ξεκάθαρα, ούτε σου δείχνει με τον τρόπο του τουλάχιστον ότι «δεν ενδιαφέρεται». Απλώς το υπονοεί... για πάντα.
Απαντάει στο μήνυμα με ένα thumbs up. Δίνει ένα "χαχα" αντί για μια οποιαδήποτε απάντηση που χρειάζεται να συντάξει έστω και μια πρόταση τριών λέξεων.
Εμφανίζεται μετά από 3 μέρες ξαφνικά -φυσικά σε μήνυμα, όχι σε τηλέφωνο- με ένα "σόρρυ, πολλή δουλειά αυτές τις μέρες 🥲".
Και μετά... πάλι σιωπή.
Δεν σε μπλόκαρε, δεν σε έσβησε, δεν σου είπε τίποτα κακό. Απλώς σε αφήνει να σιγοσβήνεις στο chat του.
Γιατί μας μπερδεύει τόσο;
Γιατί το μυαλό μας αναζητά πάντα μια λογική εξήγηση. Κι όταν μας αρέσει κάποιος πολύ πολλές φορές και μια καλή δικαιολογία για να μην αποδεχτούμε το αυτονόητο. Αυτό που φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά αν βγάλεις από την εξίσωση τα όποια συναισθήματα.
"Μήπως είναι απλώς πιεσμένος;"
"Μήπως του αρέσω αλλά δεν ξέρει πώς να το δείξει;"
"Μήπως περιμένει να κάνω εγώ την κίνηση;"
Spoiler alert: Δεν είναι τίποτα από αυτά. Είναι απλώς ότι δεν ενδιαφέρεται αρκετά, αλλά δεν έχει τα guts να το πει. Οπότε αφήνει τα emoji να κάνουν τη βρώμικη δουλειά.
Είναι πιο ευγενικό ή απλώς πιο παθητικά επιθετικό;
Θα ήταν ευγενικό, αν δεν ήταν τόσο εγωιστικό. Το soft ghosting σου επιτρέπει να ελπίζεις, ενώ ο άλλος έχει ήδη αποχωρήσει εσωτερικά από τη "συζήτηση".
Δεν σε πληγώνει μετωπικά, δεν σε καταρρακώνει... σε κουράζει μέχρι να παραιτηθείς μόνη σου.
Και κάπως έτσι, σε κάνει να νιώθεις ότι εσύ είσαι η υπερβολική, ότι εσύ το μεγαλοποίησες , ή οτι δεν κατάλαβες σωστά.
Και τώρα τι κάνουμε;
Μην ψάχνεις και κυνηγάς να πάρεις απαντήσεις όπου δεν υπάρχουν. Αν κάποιος σε αντιμετωπίζει σαν να είναι bot σε customer service, δεν είναι τυχαίο. Μην ξεχνάς όμως πως το να μην ενδιαφέρεται κάποιος για σένα δεν μειώνει τη δική σου αξία. Μη φοβάσαι λοιπόν να κάνεις εσύ ghosting στο ghosting του: unread, mute, delete.
Το soft ghosting είναι απλώς ένα εκλεπτυσμένο περιτύλιγμα του ghosting. Αν κάποιος θέλει, θα το δείξει. Ξεκάθαρα. Και δεν χρειάζεται να το στολίσει με κανένα emoji...