Ας το παραδεχτούμε. Οι σχέσεις δεν είναι πάντα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, λουλούδια και «καλημέρα αγάπη μου» στο WhatsApp. Μερικές φορές είναι μπερδεμένες, γεμάτες μυστήριο και—γιατί όχι—λίγο ψυχολογικό θρίλερ. Αν έχεις βρεθεί ποτέ να κοιτάς την οθόνη του κινητού σου, αναρωτώμενη αν ο τύπος που έστελνε emoji καρδούλες έπεσε σε κώμα ή απλά εξαφανίστηκε από προσώπου γης, καλωσόρισες στον μαγικό κόσμο του ghosting, gaslighting και άλλων μικρών ερωτικών τραγωδιών.
Ghosting: Call the….ghostbusters
Έχετε περάσει εβδομάδες μιλώντας, βγαίνοντας, ίσως και με σένα ονειρευόμενη κοινές διακοπές το καλοκαίρι που θα έρθει σε κάποιο υπέροχο νησί. Και ξαφνικά... μπαμ! Εξαφάνιση.
• Δεν απαντάει στα μηνύματα.
• Δεν έχει διαβάσει το story σου, αλλά έκανε like στο post μιας τυχαίας influencer.
• Δεν τον απήγαγαν εξωγήινοι (μάλλον), απλά αποφάσισε να εξαφανιστεί χωρίς εξηγήσεις.
Το ghosting είναι ο τρόπος των σύγχρονων δειλών να σου πουν «δεν ενδιαφέρομαι», χωρίς να χρειαστεί να το πουν. Και ναι, πονάει. Γιατί το μυαλό σου θα γεμίσει με όλες τις πιθανές θεωρίες συνωμοσίας:
«Μήπως του χάλασε το κινητό;» #NOT
«Λες να του συνέβη κάτι κακό;» #NOT
«Μήπως είπα ή έκανα κάτι λάθος;» #NOT
Spoiler alert: Δεν του συνέβη κάτι, απλά δεν σε σεβάστηκε αρκετά για να πει ένα ξεκάθαρο «αντίο, τέλειωσε».
Gaslighting: Όχι, δεν τρελαίνεσαι (αλλά μάλλον, θέλει να νομίζεις πως τρελαίνεσαι)
Αν το ghosting είναι το «πού χάθηκε αυτός;», το gaslighting είναι το «μήπως τελικά εγώ φταίω που χάθηκε;». Πρόκειται για την απόλυτα χειριστική εκείνη τακτική όπου το άλλο άτομο σε κάνει να αμφιβάλλεις για την ίδια σου την πραγματικότητα.
Λες: «Δεν μου έστειλες ποτέ μήνυμα χθες»
Απαντάει: «Τι λες, σου έστειλα, αλλά δεν το είδες!» (όχι, δεν έστειλε).
Λες: «Νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά μεταξύ μας.»
Απαντάει: «Έλα τώρα, υπερβάλλεις! Είσαι υπερβολικά ευαίσθητη!»
Και ξαφνικά, βρίσκεσαι να ζητάς εσύ συγγνώμη επειδή έχεις συναισθήματα. Αν κάποιος προσπαθεί να σε κάνει να νιώθεις ότι το πρόβλημα είσαι εσύ, ενώ βαθιά μέσα σου ξέρεις πως κάτι δεν πάει καλά, μην το αγνοήσεις. Δεν φταις εσύ.
Άλλες μικρές ερωτικές τραγωδίες (που έχουμε ζήσει όλες)
The Slow Fade: Δεν εξαφανίζεται εντελώς, αλλά στέλνει όλο και λιγότερο μέχρι να καταλάβεις μόνη σου ότι δεν ενδιαφέρεται πια.
«Είμαι πολύ απασχολημένος» (για εσένα, αλλά όχι για το Instagram): Δεν έχει χρόνο να σου στείλει μήνυμα, αλλά μοιράζεται memes όλη μέρα.
Breadcrumbing (Ψίχουλα αγάπης): Σου δίνει μικρά σημάδια ενδιαφέροντος για να μη φύγεις, αλλά ποτέ δεν προχωράει σε κάτι ουσιαστικό.
«Δεν είμαι έτοιμος για σχέση» (Αλλά θέλω όλα τα προνόμια της σχέσης): Θέλει παρέα, προσοχή, αγκαλιές, αλλά όχι την ευθύνη μιας κανονικής σχέσης.
Πώς να επιβιώσεις από όλα αυτά με στιλ
Μη δικαιολογείς τις κακές συμπεριφορές. Αν κάποιος εξαφανίστηκε, χειρίστηκε ή δεν σου φέρεται όπως σου αξίζει, το πρόβλημα δεν είσαι εσύ.
Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Αν κάτι δεν φαίνεται σωστό, πιθανότατα δεν είναι.
Μην φοβάσαι να φύγεις πρώτη. Αν βλέπεις τα σημάδια, καλύτερα να προλάβεις το ghosting, παρά να το υποστείς.
Και θυμήσου: Αν κάποιος δεν σε εκτιμά, υπάρχει πάντα κάποιος άλλος εκεί έξω που θα το κάνει.