Είτε μιλάμε για κράμπες, φούσκωμα, λιγούρες, κούραση είτε για αιμορραγία, πόνους και αλλαγές της διάθεσης, η περίοδος είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας κάθε μήνα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε πάρα πολλές γυναίκες δεν είναι η πρώτη μέρα της περιόδου η χειρότερη αλλά η δεύτερη.
Μάλιστα πλέον το επιβεβαιώνει αλλά και το εξηγεί η επιστήμη γιατί αυτή η μέρα είναι συνήθως η πιο επώδυνη.
Όπως συμβαίνει και με άλλες καταστάσεις, η λέξη είναι μία: ορμόνες. Και συγκεκριμένα οι προσταγλαδίνες που εμφανίζονται όταν πέφτουν τα επίπεδα της προγεστερόνης στον οργανισμό.
Η έκκριση προσταγλαδινών κορυφώνεται τη δεύτερη μέρα της περιόδου οπότε και συνήθως οι πόνοι είναι μεγαλύτεροι.
Οι προσταγλαδίνες προκαλούν τις συσπάσεις της μήτρας προκειμένου να αποβάλλει τον ενδομήτριο ιστό και το μη γονιμοποιημένο ωάριο του μήνα με τη μορφή της περιόδου. Επίσης σφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία στη μήτρα, μειώνοντας το οξυγόνο του ιστού στη μήτρα και αυτό προκαλεί τις κράμπες και τον πόνο.
Αλλά και η λειτουργία των υπόλοιπων ορμονών του κύκλου εκείνες τις μέρες του μήνα έχουν επίπτωση στο να νιώθουμε άσχημα. Η μείωση των οιστρογόνων στο κατώτατό τους επίπεδο είναι αυτή που μπορεί να φέρει ημικρανία αλλά και πόνους στην πλάτη.
Επιπλέον, η ροή αίματος τη δεύτερη μέρα της περιόδου είναι συνήθως στο απώγειό της παρότι πολλές γυναίκες έχουν αυξημένο αίμα και την τρίτη μέρα, πράγμα που επιτείνει τον πόνο και τις κράμπες αλλά και την κακή διάθεση.