Τέσσερα είδη ελληνικής σαλάτας περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις καλύτερες 50 σαλάτες του κόσμου της Taste Altas. Μάλιστα οι δύο κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στη λίστα αφήνοντας πίσω άλλα διάσημα πιάτα όπως η καπρέζε που ήρθε 4η και η Φατούς 5η.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε πανηγυρικά ο κρητικός ντάκος, αυτό το τόσο χορταστικό πιάτο με κρίθινο παξιμάδι, ντομάτα, ελιές, μυζήθρα, κάπαρη, ρίγανη και ελαιόλαδο, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η χωριάτικη.
Στην 28η θέση βρίσκονται τα βραστά χόρτα, ένα πιάτο μοναδικό στον κόσμο ενώ στην 40η η πατατοσαλάτα.
Ως χόρτα παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο τα βλήτα που αφθονούν το καλοκαίρι παρότι η ποικιλία των χόρτων που ενδημούν στη χώρα μας είναι τεράστια και πολύ πλούσια σε γεύση ειδικά τον χειμώνα.
Οι αξιολογήσεις του κοινού που σχηματίζουν την τελική βαθμολογία προέρχονται από τη γευστική τους εμπειρία σε διάφορα εστιατόρια της κάθε χώρας.