Πώς να βάλεις όρια στην οικογένειά σου (ή άλλιως ένας οδηγός για κάθε οικογενειακό τραπέζι)

19.04.2025
Πώς να βάλεις όρια στην οικογένειά σου (ή άλλιως ένας οδηγός για κάθε οικογενειακό τραπέζι)
Photo by Roberto Nickson on Unsplash
Κάτι που πρέπει να κάνεις για την δική σου ψυχική ισορροπία

Το Πάσχα είναι η ευκαιρία για να μαζευτούν οι οικογένειες μικρές ή μεγάλες γύρω από ένα εορταστικό τραπέζι και παρά την ομορφιά που μπορεί να κρύβει για πολλούς η τήρηση των παραδόσεων, για εξίσου πολλούς άλλους είναι μια συγκυρία... παγίδα. Είναι η στιγμή που θα ακούσει κάποιος όλα τα στερεότυπα που προσπαθεί να αποφύγει μέσα από τις κλασικές ερωτήσεις του τύπου «πότε θα παντρευτείς», «πότε θα κάνεις παιδί», «τι δουλειά είναι αυτή που κάνεις» κ.ο.κ.

Αυτή η προοπτική μάς έδωσε την έμπνευση να αναζητήσουμε και να βρούμε συμβουλές για το πώς μπορείς να βάλεις όρια στην οικογένειά σου (αν δεν το έχεις κάνει ακόμα) ώστε να σου προσφέρει την αγάπη της και όχι την παρεμβατικότητά της αλλά και για να έχεις μια υγιή σχέση με όλα τα μέλη της, γονείς και αδέλφια.

Η ψυχολόγος Μαρία Σαμιώτη ήταν πολύ διαφωτιστική.

«Πολλοί φοβόμαστε ότι αν βάλουμε όρια στην οικογένεια, θα απορριφθούμε ή θα φανεί πως δεν αγαπάμε αρκετά. Η αλήθεια όμως είναι το αντίθετο.
Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, τα ξεκάθαρα όρια ενισχύουν τις σχέσεις και μειώνουν τις συγκρούσεις. Προστατεύουν την ταυτότητά μας και καλλιεργούν αμοιβαίο σεβασμό. Θυμήσου: Δεν είσαι υπεύθυνος/η για τα συναισθήματα των άλλων. Είσαι υπεύθυνος/η για τη δική σου ψυχική ισορροπία» λέει και δίνει 5 μυστικά.

1. Αναγνώρισε τις ανάγκες σου χωρίς ενοχές. Το να θέτεις όρια δεν σημαίνει ότι είσαι εγωιστής αλλά ότι προστατεύεις την ψυχική σου υγεία.

2. Χρησιμοποίησε δηλώσεις που ξεκινούν με το «εγώ» όπως «εγώ χρειάζομαι λίγο χρόνο για τον εαυτό μου» αντί για το «πάντα με πιέζετε».

3. Εξασκήσου στο να λες όχι χωρίς να εξηγείς πολλά όπως «δεν μπορώ να έρθω σήμερα αλλά ευχαριστώ που μου το είπες».

4. Μείνε σταθερός στις απόψεις σου ακόμα και αν η οικογένεια δοκιμάσει τα όριά σου. Μην υποχωρείς όταν έχεις ήδη αποφασίσει κάτι.

5. Αποδέξου ότι οι άλλοι μπορεί να δυσαρεστηθούν από τις αποφάσεις σου, δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά τους. Το να θέτεις όρια μπορεί να φέρει αντιδράσεις όπως είναι επόμενο.

Τελευταία τροποποίηση στις 19.04.2025 - 15:59