Έχεις νιώσει ποτέ ότι τίποτα δεν σου φτάνει; Ότι ό,τι κι αν πετύχεις, όσο ωραία κι αν είναι τα πράγματα στη ζωή σου, πάντα υπάρχει μια φωνούλα που λέει "κάτι λείπει"; Αν ναι, τότε ίσως έχεις πέσει στην παγίδα του ανικανοποίητου, μια νοοτροπία που σε κρατά εγκλωβισμένο στο αιώνιο κυνήγι του "κάτι καλύτερου", αφήνοντάς σε τελικά με ένα κενό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος στη ζωή σου. Ίσως απλώς χρειάζεται να κοιτάξεις τα πράγματα από άλλη οπτική.
Αναγνώρισε τι συμβαίνει
Πριν κάνεις οποιοδήποτε βήμα, χρειάζεται να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε κρατά σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Αν διαρκώς κυνηγάς το τέλειο, στη δουλειά, στις σχέσεις, σε κάθε τομέα, και ποτέ δεν νιώθεις πλήρης, ίσως έχει έρθει η ώρα να ρωτήσεις τον εαυτό σου: «Μήπως ψάχνω έξω αυτό που λείπει μέσα μου;»
Η εσωτερική πληρότητα δεν εξαρτάται από εξωτερικά πράγματα. Αν δεν είμαστε καλά με εμάς τους ίδιους, τίποτα απ’ όσα αποκτούμε δεν θα μπορέσει να μας ικανοποιήσει για καιρό.
Τι μπορείς να κάνεις;
1. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου στην ευγνωμοσύνη
Δεν μιλάμε για ψεύτικες θετικότητες τύπου «να λες ευχαριστώ για τα πάντα». Μιλάμε για το να κάνεις μια παύση και να αναγνωρίζεις αυτά που σου δίνουν χαρά, έστω και μικρά. Πάρε ένα τετράδιο και σημείωσε κάθε μέρα 2-3 πράγματα που σε έκαναν να χαμογελάσεις. Όσο πιο πολύ το εξασκείς, τόσο πιο πολύ θα βλέπεις αυτά που ήδη έχεις, και είναι περισσότερα απ’ ό,τι νομίζεις.
2. Μείνε στο παρόν
Το ανικανοποίητο μας πετάει διαρκώς στο μέλλον. Σκέψεις όπως «όταν πάρω την προαγωγή…», «όταν βρω τον ιδανικό σύντροφο…» σε κρατάνε μακριά από τη ζωή που ήδη ζεις. Το mindfulness – ή αλλιώς ενσυνειδητότητα – σε βοηθάει να επιστρέφεις στο τώρα. Αντί να σκέφτεσαι πότε θα ‘ρθει η χαρά, κοίτα γύρω σου και βρες τι υπάρχει ήδη.
3. Σκέψου τι αξίζει πραγματικά
Όλα στη ζωή έχουν το τίμημά τους. Θες κάτι; Τέλεια. Τι είσαι διατεθειμένη να θυσιάσεις γι’ αυτό; Θες μια πιο πλούσια ζωή; Μήπως θα χρειαστεί να θυσιάσεις τον χρόνο σου με φίλους ή την ηρεμία σου για περισσότερη δουλειά; Κάποιες φορές, όταν καταλάβεις το κόστος, αυτό που ήθελες αρχικά παύει να φαίνεται τόσο λαμπερό.
4. Δοκίμασε πριν πειστείς
Πιστεύεις πως αν είχες το τέλειο σώμα, θα ήσουν ευτυχισμένος/η; Πριν ξεκινήσεις εξαντλητικές δίαιτες και προγράμματα, δοκίμασε για λίγο πώς είναι αυτή η ζωή. Ζήσε σαν να το έχεις ήδη. Μπορεί να δεις ότι τελικά δεν σου ταιριάζει. Είναι ένας ωραίος τρόπος να διαχωρίσεις τι πραγματικά θέλεις από αυτό που νομίζεις πως χρειάζεσαι.
5. Μίλα σε κάποιον
Αν νιώθεις πως αυτός ο φαύλος κύκλος σε κουράζει, ίσως βοηθήσει να ανοιχτείς σε κάποιον που μπορεί να σε ακούσει χωρίς να σε κρίνει. Κι αν οι φίλοι δεν φτάνουν (ή έχουν κουραστεί να ακούν τα ίδια και τα ίδια), ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να γίνει καθοριστικός σύμμαχος. Δεν υπάρχει ντροπή στο να ζητήσεις βοήθεια. Το αντίθετο, είναι πράξη αυτοφροντίδας.
Η ευτυχία είναι τρόπος σκέψης
Το να είσαι ευτυχισμένος δεν σημαίνει ότι έχεις κατακτήσει τα πάντα ή ότι ζεις την "τέλεια" ζωή. Σημαίνει ότι επιλέγεις να βρίσκεις νόημα στο παρόν, σε ό,τι έχεις, και όχι σε όσα σου λείπουν.
Και ξέρεις κάτι; Το γρασίδι του γείτονα δεν είναι πιο πράσινο. Είναι απλώς ποτισμένο.