Dior Fall 2025: Ο οίκος «αγκάλιασε» την ιαπωνική παράδοση και απέτισε φόρο τιμής στη συλλογή του Christian Dior από το 1955

Dior Fall 2025: Ο οίκος «αγκάλιασε» την ιαπωνική παράδοση και απέτισε φόρο τιμής στη συλλογή του Christian Dior από το 1955
Μια μοναδική επίδειξη που τίμησε το ιστορικό όνομα του οίκου Dior

Από τις πιο όμορφες πασαρέλες που είδαμε μέχρι στιγμής για φέτος ήταν αυτή του οίκου Dior στο Κυότο της Ιαπωνίας όπου παρουσιάστηκε η συλλογή για το Φθινόπωρο 2025.

Η Maria Grazia Chiuri αποφάσισε να ανατρέξει στην ιστορία του οίκου και τον ιδρυτή της, Christian Dior και να τιμήσει μια συγκεκριμένη στιγμή του όταν το 1954 παρουσιάσε και εκείνος στο Κυότο μια συλλογή με έμφαση στο χειροποίητο μπροκάρ όπως φτιάχνεται στην Ιαπωνία. Ο Dior είχε συνεργαστεί την εταιρεία υφασμάτων για κιμονό, Tatsumura και το ίδιο εργαστήριο έστειλε δείγματα στην Chiuri από εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί για τις δημιουργίες που είχε παρουσιάσει ο μεγάλος μόδιστρος στην πασαρέλα για τη δική του συλλογή για το Φθινόπωρο 1954-55. Το concept εκείνης της συλλογής ήταν «επιστροφή στη φύση».

70 χρόνια μετά η Chiuri έκανε το ίδιο, παρουσίασε μια συλλογή με αέρινες φόρμες, λουλούδια τόσο όσο ακολουθώντας το μοτίβο Jardin Japonais, βασίστηκε στις ιαπωνικές τεχνικές για τη βαφή και την ύφανση χωρίς όμως τα ρούχα να θυμίζουν το παρελθόν.

Και αυτό διότι οι φόρμες τους ήταν προσαρμοσμένες στο σήμερα που θέλει τα ρούχα πιο χαλαρά και φαρδιά με έμπνευση από τη ραπ κουλτούρα, με σεβασμό όμως στην κομψότητα που φέρει το όνομα Dior.

Η Chiuri εμπνεύστηκε και από τη διάσημη ηθοποιό, χορεύτρια και τραγουδίστρια, Sada Yacco που έφερε τις ιαπωνικές performing arts στη Δύση με θαυμαστές ιδιαίτερα στη Γαλλία ανθρώπους της διανόησης όπως ο Ζαν Κοκτώ και ο συνθέτης Μορίς Ραβέλ.

Στη συλλογή αρχικά θαυμάσαμε την επιλογή της τοποθεσίας όπου έγινε, στους ολάνθιστους κήπους Τότζι, ανάμεσα σε ανθισμένες κερασιές και στην σκιάς μίας παγόδας.

Θαυμάσαμε τις μαύρες διαφάνειες στα outfits, τα ασύμμετρα λευκά πουκάμισα αλλά και παντελόνια με κοψίματα που θυμίζουν έντονα τον τρόπο που δένουν τα κιμονό.

Θαυμάσαμε τον τρόπο που η Chiuri κατάφερε να μιξάρει τις ιαπωνικές και γαλλικές επιρροές της με κομμάτια με μονοχρωματικό moiré effect, indigo χρώμα στα τζιν και vegetal motifs στα bomber jackets και τις μπλούζες.

Τα ρούχα της έχουν κίνηση και επιτρέπουν την κίνηση - όπως προτάσει η σχολή της ραπ- αλλά με πιο εξευγενισμένο τρόπο.

Τα φορέματα της συλλογής απηχούν όλη την ιαπωνική κουλτούρα από τις ανθισμένες κερασιές μέχρι την ikebana, την ιαπωνική τέχνη σύνθεσης λουλουδιών, που η Chiuri εφάρμοσε και στις τσάντες της.

Από τις πιο όμορφες παρουσίες πα΄ντως στην επίδειξη ήταν η Deva Cassel, πρέσβειρα του οίκου, με μπορντό βελούδινο κοστούμι με ιαπωνικό κέντημα στη μία πλευρά του σακακιού

Τελευταία τροποποίηση στις 19.04.2025 - 10:51