FYI

Νομικά γυναίκα ορίζεται μόνο από το βιολογικό φύλο αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας

17.04.2025
Νομικά γυναίκα ορίζεται μόνο από το βιολογικό φύλο αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας
AP Photo/Kin Cheung
Σάλος στο Ηνωμένο Βασίλειο από χθες

Με μια απόφαση που αλλάζει πολλά δεδομένα στη Βρετανία χθες 16 Απριλίου 2025, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε μια ιστορική απόφαση, ερμηνεύοντας ότι οι όροι “γυναίκα” και “φύλο” στον Νόμο για την Ισότητα του 2010 (Equality Act) αναφέρονται αποκλειστικά σε βιολογική γυναίκα και βιολογικό φύλο.

Η απόφαση αυτή αποτέλεσε νίκη για την οργάνωση For Women Scotland (FWS), η οποία είχε προσφύγει κατά της νομοθετικής αλλαγής στη Σκωτία που περιλάμβανε τρανς γυναίκες με Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου (GRC) στον ορισμό της «γυναίκας».

AP25106375577284_6f049.jpg

Πώς ξεκίνησε η διαμάχη αυτή

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018, όταν η κυβέρνηση της Σκωτίας, υπό την ηγεσία της Nicola Sturgeon, ψήφισε νόμο για την ποσόστωση φύλου στα δημόσια συμβούλια, επιτρέποντας την ένταξη τρανς γυναικών με GRC. Η FWS αντέδρασε νομικά, υποστηρίζοντας πως ο ορισμός της γυναίκας αλλοιώνεται και ότι η νομοθεσία υπερέβαινε τις εξουσίες του τοπικού κοινοβουλίου. Αφού η οργάνωση έχασε τις προσφυγές της στα σκωτσέζικα δικαστήρια, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και δικαιώθηκε.

Κατά τη διάρκεια της νομικής διαδικασίας, η εκπρόσωπος της FWS, Trina Budge, είχε δηλώσει:

«Αν δεν συνδέσουμε τον ορισμό του φύλου με τη συνηθισμένη του σημασία, τότε είναι πιθανό τα δημόσια συμβούλια να αποτελούνται νόμιμα από 50% άνδρες και 50% άνδρες με πιστοποιητικά, και παρ’ όλα αυτά να θεωρείται ότι πληρούν τους στόχους εκπροσώπησης των γυναικών.»

Η απόφαση του δικαστηρίου σημειώνει πως αν η λέξη "φύλο" δεν ερμηνευτεί ως βιολογικό φύλο, τότε οι πάροχοι μονοφυλικών χώρων — όπως αποδυτήρια, ξενώνες αστέγων και ιατρικές υπηρεσίες — θα αντιμετωπίσουν «πρακτικές δυσκολίες». Παρότι το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι τα τρανς άτομα εξακολουθούν να προστατεύονται από τον Νόμο για την Ισότητα έναντι διακρίσεων και παρενόχλησης, η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημείο καμπής στον τρόπο με τον οποίο η έννοια του φύλου αντιμετωπίζεται νομικά.

AP25106383113169_b3c98.jpg

Από την πλευρά τους, υπέρμαχοι των τρανς δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία για τις συνέπειες. Η οργάνωση Scottish Trans κάλεσε σε ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν υπερβολικές ερμηνείες για τον αντίκτυπο αυτής της απόφασης. Η Amnesty International UK χαρακτήρισε την απόφαση «απογοητευτική» και «δυνητικά ανησυχητική για τα τρανς άτομα», αν και επανέλαβε πως τα δικαιώματά τους συνεχίζουν να προστατεύονται από τον νόμο.

AP25106379266025_f4582.jpg

Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις τόσο στο Ουέστμινστερ όσο και στο Χόλιρουντ. Η απόφαση αναμένεται να φέρει πίεση στις κυβερνήσεις για αναθεώρηση ή διευκρίνιση του Νόμου για την Ισότητα, καθώς και να επηρεάσει ευρύτερα την πολιτική ισότητας, τις δημόσιες υπηρεσίες και τη νομική μεταχείριση των τρανς ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις εκλογές στο κοινοβούλιο της Σκωτίας να πλησιάζουν, το θέμα προμηνύεται ως κομβικό πεδίο αντιπαράθεσης.

Πηγή: Independent UK

Τελευταία τροποποίηση στις 17.04.2025 - 12:31