Από τη σκόνη μέχρι τα χάπια, ακόμη και τα αρτοσκευάσματα, τα συμπληρώματα κολλαγόνου υπάρχουν παντού. Μάλιστα εκτιμάται ότι η αγορά του κολλαγόνου θα συνεχίσει να αυξάνεται σε δημοτικότητα έως το 2030.
Θα έχεις βέβαια ακούσει ή διαβάσει ότι το κολλαγόνο συμβάλλει στη βελτίωση της εμφάνισης και της ποιότητας των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών και υποστηρίζει τις γερές αρθρώσεις και τα οστά.
Πόσο συχνά, όμως, πρέπει να παίρνεις συμπληρώματα κολλαγόνου;
Όταν ξεκινάς να παίρνεις κολλαγόνο κάθε μέρα, μπορεί να παρατηρήσεις πιο βελτιωμένη την υγεία σου και την εμφάνιση του δέρματος, καθώς το κολλαγόνο είναι το κύριο δομικό στοιχείο του συνδετικού ιστού του δέρματός σου. Παίζει επίσης ρόλο στην αντοχή, στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.
3 απλοί τρόποι για να ενυδατώσεις βαθιά το δέρμα σου – σύμφωνα με τους ειδικούς
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Pam Hartnett «Το κολλαγόνο θεωρείται γενικά ένα ασφαλές συμπλήρωμα καθημερινής χρήσης. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες μελέτες που έδειξαν όφελος από τα συμπληρώματα κολλαγόνου, εξέτασαν τη σταθερή ημερήσια πρόσληψη και καμία από αυτές τις μελέτες δεν βρήκε σημαντικές παρενέργειες».
Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία για το ρόλο του κολλαγόνου στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων. Το κολλαγόνο είναι πλούσιο σε αμινοξέα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατασκευή του χόνδρου. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το κολλαγόνο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις.
Η Hartnett λέει ότι «η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία και να αποτρέψει την οστεοπόρωση. Είναι γνωστό ότι τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται φυσικά καθώς γερνάμε. Μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη κολλαγόνου στη διατροφή μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τον ρυθμό απώλειας οστικής μάζας καθώς γερνάμε».
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψη σου πριν εντάξεις τα συμπληρώματα κολλαγόνου στην καθημερινότητά σου, καθώς υπάρχουν πιθανές αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με τη λήψη τους. «Τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια», εξήγησε η διαιτολόγος Kathryn Piper.
Η υπερβολική λήψη κολλαγόνου μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα. Πάντα να συμβουλεύεσαι έναν γιατρό πριν ξεκινήσεις ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου, καθώς μπορεί να αντιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως αραιωτικά αίματος, και μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας. Επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να είναι μολυσμένα με βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος ή ο υδράργυρος, ειδικά εάν προέρχονται από ψάρια ή άλλες θαλάσσιες πηγές.
Η Piper τόνισε ότι «δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι ή αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη μακροχρόνια χρήση κολλαγόνου».
Τι πρέπει να λάβεις υπόψη πριν πάρεις συμπληρώματα κολλαγόνου
Πριν πάρεις συμπληρώματα κολλαγόνου, συνιστάται πάντα να συμβουλευτείς έναν γιατρό και να εξετάσετε μαζί τις δικές σου ιατρικές παθήσεις, αλλεργίες και φάρμακα. Είναι επίσης σημαντικό να αξιολογήσεις την ποιότητα του συμπληρώματος. Κατά την αξιολόγηση της ποιότητας ενός συμπληρώματος, αναζήτησε έναν αξιόπιστο κατασκευαστή που έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί.
Αν και υπάρχουν επαρκή στοιχεία που υποστηρίζουν την ένταξη του κολλαγόνου στην καθημερινή σου ρουτίνα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων κολλαγόνου εξακολουθεί να μελετάται. Το κολλαγόνο μπορεί να μην σε κάνει να φαίνεσαι 10 χρόνια νεότερη, ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσεις βελτιώσεις στην ποιότητα του δέρματός σου. Τέλος, τα συμπληρώματα κολλαγόνου δεν αντικαθιστούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η ισορροπημένη διατροφή, η ενυδάτωση, ο επαρκής ύπνος και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι όλα σημαντικά για τη διατήρηση της συνολικής υγείας.