Οι περισσότερες επισκέψεις στους αγαπημένους μας δερματολόγους καταλήγουν σε διάγνωση αφυδάτωσης. Όσο κι αν φροντίζεις το δέρμα σου, είναι ένα κοινό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα καταναλωτών δείχνει ότι οι αναζητήσεις για «ενυδατική περιποίηση δέρματος» αυξήθηκαν κατά 86 τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι.
«Το αφυδατωμένο δέρμα είναι το δέρμα που δεν έχει νερό ή αυτό που έχει μειωμένη ικανότητα να συγκρατεί το νερό και μπορεί να αισθάνεται σφιχτό, ξηρό και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσεις απολέπιση και ερεθισμό», λέει η Dr. Ifeoma Ejikeme, σύμβουλος γενικής ιατρικής και αισθητικός γιατρός. Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε από προσωπική εμπειρία ότι το ξηρό δέρμα φαίνεται επίσης συχνά θαμπό και άτονο, και οι λεπτές γραμμές μπορεί να φαίνονται πιο έντονες.
Εκτός από τον παράγοντα φωτεινότητας, η κλινική αισθητικός Pamela Marshall λέει ότι είναι σημαντικό το δέρμα να είναι καλά ενυδατωμένο, επειδή το καθιστά λιγότερο πιθανό να εμφανίσει εξάρσεις ακμής ή εξάψεις. «Το αφυδατωμένο δέρμα θα στείλει μηνύματα στους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα», εξηγεί. «Αυτή η περίσσεια σμήγματος πηγαίνει στην παλεο-βακτική μονάδα, προκαλώντας τη διόγκωση και τη φλεγμονή της. Το τριχοειδές δίκτυο θα επεκταθεί επίσης όταν το δέρμα είναι αφυδατωμένο προκαλώντας αυξημένη ερυθρότητα». Η σωστή ενυδάτωση του δέρματος θα ηρεμήσει αυτούς τους φλεγμονώδεις δείκτες.
Η χρήση αυτών των 2 συστατικών μαζί μπορεί να σου χαρίσει το πιο υγιές δέρμα που είχες ποτέ
Πώς όμως μπορείς να το καταφέρεις; Οι ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους:
Όλα ξεκινούν από τη διατροφή
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πόσιμο νερό είναι στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν πρόκειται για την ενυδάτωση του δέρματος, αλλά είναι επίσης σημαντικό να το συνδυάσεις με μια υγιή δόση βασικών λιπαρών οξέων. «Εσωτερικά, το δέρμα μας είναι τόσο υδρόφιλο (έχει την τάση να αναμιγνύεται με νερό) όσο και λιπόφιλο (έλκεται από τα λιπίδια), που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νερό και λιπίδια για να το διατηρήσουμε ενυδατωμένο», λέει η Marshall. «Τροφές όπως ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια μπορούν να έχουν θετική επίδραση στα συνολικά επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος».
Απομακρύνσου από τα ενεργά
«Για πραγματικά ενυδατωμένο δέρμα, πρέπει επίσης να εξετάσουμε τα συστατικά που χρησιμοποιούμε που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αφυδάτωση (ή διαεπιδερμική απώλεια νερού). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλους τους ενυδατικούς παράγοντες στον κόσμο, αλλά αν κάνεις υπερβολική χρήση συστατικών όπως τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs), υποφέρεις από τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης», λέει η Marshall. Ενώ τα ενεργά συστατικά όπως τα οξέα και η ρετινόλη είναι εξαιρετικά συστατικά που μπορούν να κάνουν θαύματα στο δέρμα, η Marshall λέει ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιούν σωστά. «Οι δραστικές ουσίες είναι σαν ένα κομμάτι κέικ – θαυμάσιο να το απολαμβάνεις που και που, αλλά, όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά, μπορούν να καταστρέψουν την υγεία του δέρματός σου. Έχει να κάνει με την εύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ ενεργών, αντιοξειδωτικών και προστατευτικών».
Αν θέλεις έναν αλάνθαστο τρόπο να αποκομίσεις τα οφέλη της απολέπισης χωρίς να κάνεις κακό στο δέρμα, ενσωμάτωσε τα πολυυδροξυοξέα (ή PHAs) σε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος, καθώς κάνουν ό,τι κάνει ένα AHA – από την απολέπιση μέχρι την εξομάλυνση – με τρόπο που είναι πιο βιώσιμος μακροπρόθεσμα. Δεδομένου ότι έχουν υψηλότερο μοριακό βάρος από ένα AHA, δεν ερεθίζουν το δέρμα και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, ενώ κάνουν απολέπιση. Λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά και ενυδατικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία και διατήρηση της ενυδάτωσης στο δέρμα, αντίστοιχα.
Η Dr Ejikeme συμβουλεύει να ακούς το δέρμα σου. Εάν το αισθάνεσαι αφυδατωμένο ή ιδιαίτερα ερεθισμένο, σταμάτησε ή τουλάχιστον μείωσε δραστικά οποιαδήποτε απολέπιση και χρησιμοποίησε συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση της διαεπιδερμικής απώλειας νερού ενισχύοντας τον φραγμό του δέρματος (όπως κεραμίδια και νιασιναμίδη), καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου και του φραγμού του δέρματος. Χρησιμοποίησε ένα απαλό καθαριστικό για να καθαρίσεις το δέρμα, αντί για οτιδήποτε πολύ σκληρό.
Γέμισε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου με ενυδατικά
Ενώ το υαλουρονικό οξύ είναι το συστατικό το οποίο όλοι λατρεύουν για τις ενυδατικές του ικανότητες (μπορεί να κρατήσει έως και χίλιες φορές το βάρος του σε νερό), υπάρχουν άλλοι ήρωες ενυδάτωσης που πρέπει να προσέξεις στις ετικέτες συστατικών περιποίησης δέρματος. «Η γλυκερίνη δρα σε μεγάλο βαθμό ως ο φυσικός παράγοντας ενυδάτωσης του δέρματος», λέει η Ejikeme. «Είναι φθηνή, αλλά σπάνια την ακούμε επειδή επισκιάζεται από το υαλουρονικό οξύ». Η γλυκερίνη μπορεί να βρεθεί σε μια σειρά από εξαιρετικά προϊόντα και, ως μικρότερο μόριο, έχει την ικανότητα να διεισδύει πολύ βαθύτερα στο δέρμα από το HA, καθώς και να βοηθά στην πρόληψη του ερεθισμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους τύπους δέρματος και είναι μη φαγεσωρογόνο, επομένως τα λιπαρά και με τάση ακμής δέρματα μπορούν επίσης να αποκομίσουν τα οφέλη της.
Η Dr. Ejikeme τονίζει επίσης άλλα υγραντικά που πρέπει να ενσωματωθούν σε μια ρουτίνα, όπως το υαλουρονικό οξύ, η πανθενόλη και η αλόη βέρα. «Συστατικά όπως τα κεραμίδια και τα λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στο κλείδωμα της υγρασίας», λέει. Οι οροί είναι ο δρόμος προς τα εμπρός όσον αφορά την παροχή ενυδατικών συστατικών στο δέρμα, ενώ οι ενυδατικές κρέμες χρησιμεύουν ως «προστατευτική κουβέρτα» και κλειδώνουν τα συστατικά, κάτι που είναι επίσης χρήσιμο για την πρόληψη της αφυδάτωσης.
Όπως με όλα τα προϊόντα περιποίησης δέρματος, η Marshall λέει ότι η συνέπεια και η μακροχρόνια χρήση είναι το κλειδί εάν θέλεις να δεις αποτελέσματα. «Με τα τοπικά προϊόντα, πρέπει να καταλάβουμε ότι τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας ασχολούνται κυρίως με το εξωτερικό στρώμα (ή την κεράτινη στιβάδα) του δέρματος, το οποίο αποτελείται από ώριμα ή νεκρά κύτταρα, λόγω των κανονισμών για ασφάλεια», λέει. «Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούμε επηρεάζουν μόνο αρχικά το εξωτερικό στρώμα, το οποίο βραχυπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του δέρματος». Μακροπρόθεσμα όμως έχει θετικό αποτέλεσμα.