Το τάλκ χρησιμοποιείται στα καλλυντικά εδώ και δεκαετίες, χάρη στη πολλαπλή του χρησιμότητα. Στο παρελθόν, αυτό το μαλακό ορυκτό χρησιμοποιούνταν για να πετύχει το πουδρένιο φινίρισμα στο μακιγιάζ, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της vintage ομορφιάς. Σήμερα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως, αλλά και με άλλους τρόπους, όπως για την πρόληψη της εφίδρωσης και της τριβής. Το τάλκ συνεχίζει να βρίσκεται σε πολλά προϊόντα μακιγιάζ, από πούδρες μέχρι ρουζ και σκιές ματιών.
Παρόλο που αυτό το συστατικό έχει καθιερωθεί στον χώρο της ομορφιάς, δεν έχει μείνει χωρίς κριτική. Τα τελευταία χρόνια, το τάλκ έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνο και θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των πνευμόνων όταν εισπνέεται. Άρα, είναι όντως επικίνδυνο ή μήπως υπάρχει περισσότερος φόβος απ’ ό,τι χρειάζεται;
Τι είναι το τάλκ και πού ζρησιμοποιείται;
Το τάλκ είναι ένα φυσικό ορυκτό που εξορύσσεται από ανοιχτά ορυχεία. Δεν το συναντάμε μόνο στα καλλυντικά αλλά και σε καθημερινά προϊόντα, όπως φάρμακα, μπογιές και υφάσματα. Στο μακιγιάζ, χρησιμοποιείται κυρίως σε πούδρες, foundation, ρουζ και σκιές ματιών. Ο λόγος; Απορροφά τη λιπαρότητα, μειώνει τη γυαλάδα και κάνει το προϊόν πιο εύκολο στην εφαρμογή. Δίνει επίσης τη δυνατότητα να «αραιώνεται» η ένταση των χρωμάτων στις φόρμουλες.
Είναι το τάλκ ασφαλές;
Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται λίγο περίπλοκα. Το τάλκ από τη φύση του περιέχει αμίαντο, μια ουσία που είναι γνωστή για την καρκινογόνο δράση της. Από το 1976, η βιομηχανία καλλυντικών έχει θέσει κανόνες ώστε το τάλκ που χρησιμοποιείται στα προϊόντα ομορφιάς να είναι ελεύθερο από αμίαντο. Παρ’ όλα αυτά, η ανησυχία δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το τάλκ ως «πιθανώς καρκινογόνο» για τον άνθρωπο, αν και η έρευνα πάνω σε αυτό είναι ακόμα ανοιχτή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται να υπάρχει όταν το τάλκ εισπνέεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα και, σε κάποιες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα στους πνεύμονες.
Για το δέρμα, η κατάσταση εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το χρησιμοποιούν χωρίς πρόβλημα, αλλά αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή κνησμό, ειδικά αν εφαρμοστεί σε περιοχές με αυξημένη τριβή, όπως οι πτυχές του δέρματος.
Γιατί πολλές εταιρείες απομακρύνονται από το τάλκ;
Αν και το τάλκ ήταν κάποτε βασικό συστατικό στα προϊόντα μακιγιάζ, πολλές εταιρείες πλέον αναζητούν εναλλακτικές. Εκτός από τις ανησυχίες για την ασφάλειά του, υπάρχει και ένας ακόμα λόγος: το αποτέλεσμα στην εφαρμογή του μακιγιάζ.
Το τάλκ μπορεί να αφήσει μια κιμωλώδη, ξηρή υφή στο δέρμα, κάτι που δεν ταιριάζει με τις σημερινές τάσεις της φυσικής, λαμπερής επιδερμίδας. Στη θέση του, πολλές μάρκες χρησιμοποιούν συστατικά που δίνουν πιο αέρινο και διακριτικό αποτέλεσμα.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές;
Αν ψάχνεις για προϊόντα χωρίς τάλκ, υπάρχουν πολλές επιλογές. Κάποια από τα πιο δημοφιλή εναλλακτικά συστατικά είναι:
-
Μίκα: Ένα φυσικό ορυκτό που δίνει μια πιο λαμπερή, «σατινέ» αίσθηση στο δέρμα. Είναι διάφανο και δεν αφήνει το γνωστό κιμωλώδες αποτέλεσμα του τάλκ.
-
Άμυλο καλαμποκιού: Χρησιμοποιείται συχνά ως φυσική εναλλακτική, επειδή έχει παρόμοιες απορροφητικές ιδιότητες.
-
Πυρίτιο (Silica): Βοηθά στον έλεγχο της λιπαρότητας και αφήνει ένα πιο αόρατο, βελούδινο φινίρισμα στο μακιγιάζ.
Τι πρέπει να κρατήσεις;
Το τάλκ είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά στα καλλυντικά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στο προσκήνιο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του. Αν και πολλές εταιρείες το έχουν αφαιρέσει από τις φόρμουλές τους, εξακολουθεί να υπάρχει σε αρκετά προϊόντα.
Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή απλώς νιώθεις πιο άνετα αποφεύγοντάς το, υπάρχουν εξαιρετικές εναλλακτικές στην αγορά. Από την άλλη, αν τα προϊόντα που χρησιμοποιείς περιέχουν τάλκ και δεν σου έχουν δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Όπως συμβαίνει με όλα τα καλλυντικά συστατικά, το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τι ταιριάζει στο δικό σου δέρμα και να επιλέγεις προϊόντα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα!