5 σημάδια ότι το δέρμα σου χάνει κολλαγόνο

5 σημάδια ότι το δέρμα σου χάνει κολλαγόνο
Πηγή:freepick
Η απώλεια κολλαγόνου είναι φυσική, αλλά τι γίνεται όταν αρχίζει να φαίνεται;

Δεν είναι τυχαίο που η λέξη "κολλαγόνο" είναι από τις πιο δημοφιλείς στις αναζητήσεις των τελευταίων ετών. Είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα μας και η απώλειά της επηρεάζει αισθητά την όψη και την υφή του δέρματος. Σκέψου μόνο πως το κολλαγόνο αποτελεί περίπου το 75% του ξηρού βάρους της επιδερμίδας – οπότε ναι, όταν αρχίζει να φεύγει, φαίνεται. Και επειδή από την ηλικία των 25 και μετά χάνουμε περίπου 1% κολλαγόνου κάθε χρόνο, δεν είναι περίεργο που όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδά του όσο πιο ψηλά γίνεται.

Η απώλεια του κολλαγόνου είναι αποτέλεσμα της φυσικής ισορροπίας ανάμεσα στη σύνθεση και την αποδόμησή του. Με τον καιρό, τα κύτταρα που το παράγουν μειώνουν τη δραστηριότητά τους. Επιπλέον, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία, ο τρόπος ζωής (διατροφή, άγχος κ.ά.) και οι ορμονικές αλλαγές –ειδικά κατά την εμμηνόπαυση– επιταχύνουν τη φθορά του.

Το θέμα είναι ότι η φθορά γίνεται σταδιακά, τόσο ήπια που μπορεί να μη το καταλάβεις αμέσως. Όμως, όταν αρχίσει να διαταράσσεται η ισορροπία ανάμεσα στη δημιουργία και τη φθορά του κολλαγόνου, αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες αλλαγές.

5 σημάδια ότι το δέρμα σου χάνει κολλαγόνο

Αν και στατιστικά οι αλλαγές ξεκινούν γύρω στα 25, η απώλεια κολλαγόνου μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα, ανάλογα με τις συνήθειες ζωής. Οι αλλαγές που προκαλεί δεν είναι απλώς “κάποιες ρυτίδες”, επηρεάζουν την ίδια τη δομή του δέρματος.

Μερικά από τα πιο εμφανή σημάδια:

  • Το δέρμα δείχνει πιο ξηρό και αφυδατωμένο

  • Οι γραμμές έκφρασης και οι ρυτίδες γίνονται πιο έντονες

  • Χάνεται ο όγκος και η πληρότητα του προσώπου

  • Εμφανίζεται χαλάρωση, κυρίως στο περίγραμμα

  • Το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και την "αναπήδηση" του

Υπάρχουν κι άλλα σημάδια, λιγότερο εμφανή αλλά εξίσου σημαντικά: λέπτυνση του δέρματος, δημιουργείται βάθος γύρω από τα μάτια, αλλαγές στο σχήμα του προσώπου (π.χ. πιο “στενά” μηνίγγια), πιο εμφανής κυτταρίτιδα, εύθραυστα νύχια και μαλλιά, ακόμα και πόνοι στις αρθρώσεις ή μυϊκή αδυναμία. Το κολλαγόνο επηρεάζει σχεδόν τα πάντα.

Κολλαγόνο και εμμηνόπαυση

Όπως οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη διάθεση και το σώμα, έτσι επηρεάζουν και το δέρμα. Η μείωση των οιστρογόνων, ειδικά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, σχετίζεται άμεσα με την απώλεια κολλαγόνου. Στην πραγματικότητα, κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης, η απώλεια μπορεί να φτάσει έως και το 30%. Στα επόμενα 15 χρόνια, η μείωση φτάνει το 2% ετησίως, περισσότερο απ’ ό,τι σε νεότερες ηλικίες.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα αρκετή έρευνα για το αν τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι με συνέπεια και σωστή χρήση, ίσως βελτιώνουν την ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος, και μειώνουν τις ρυτίδες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πού ακριβώς χρησιμοποιείται το κολλαγόνο από το σώμα όταν καταναλώνεται. Με περισσότερη έρευνα και έλεγχο, το πόσιμο κολλαγόνο ίσως αποδειχθεί ένα ακόμα "όπλο" στην αντιγηραντική μας φαρέτρα.

Πώς να επιβραδύνεις την απώλεια κολλαγόνου

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε πλήρως, είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας. Αλλά μπορούμε να τη μειώσουμε σημαντικά ακολουθώντας μερικά βασικά βήματα:

  • Απόφυγε κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο

  • Χρησιμοποίησε καθημερινά αντηλιακό

  • Φρόντισε να ξεκουράζεσαι αρκετά και να μειώνεις το στρες

  • Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

  • Διατήρησε ένα σταθερό, υγιές βάρος

  • Επέλεξε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου (όπως αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, κρέας και ψάρια)

  • Επένδυσε σε προϊόντα με ενεργά συστατικά που ενισχύουν το κολλαγόνο όπως γλυκοζαμινογλυκάνες, πεπτίδια, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C, νιασιναμίδη και αντιοξειδωτικά

Και οι κρέμες με κολλαγόνο; Λειτουργούν;

Ναι μεν, αλλά… Οι τοπικές φόρμουλες με κολλαγόνο (κρέμες, μάσκες κ.λπ.) μπορούν να βελτιώσουν την όψη του δέρματος, αλλά όχι να αποτρέψουν ουσιαστικά την εσωτερική απώλεια. Το μόριο του κολλαγόνου είναι μεγάλο και δεν απορροφάται βαθιά, άρα δρα μόνο επιφανειακά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αξία, αντιθέτως, βελτιώνουν την υφή του δέρματος άμεσα. Απλώς, για να ενισχύσεις πραγματικά την παραγωγή κολλαγόνου, είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε προϊόντα με τα σωστά ενεργά συστατικά και να ακολουθείς έναν πιο ολιστικό τρόπο ζωής.

Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι μαγεία, είναι συνέπεια και φροντίδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 04.04.2025 - 16:09