Αν υπάρχει μία συμβουλή που οι δερματολόγοι δίνουν συνεχώς, είναι να φοράμε αντηλιακό. Αλλά όταν έρχεται η ώρα να βρεις το κατάλληλο αντηλιακό για εσένα, η σύγχυση μπορεί να σε κατακλύσει. Να επιλέξεις αντηλιακό με φυσικά φίλτρα (ορυκτό), χημικά φίλτρα ή ένα υβριδικό αντηλιακό;
Είτε δοκιμάζεις συνεχώς νέα προϊόντα αντηλιακής προστασίας είτε τώρα ξεκινάς τη συνήθεια να φοράς αντηλιακό καθημερινά (ποτέ δεν είναι αργά!), τα υβριδικά αντηλιακά μπορεί να αξίζουν την προσοχή σου. Πολλά υβριδικά αντηλιακά προσφέρουν την ελαφριά αίσθηση των χημικών αντηλιακών με την ευρεία προστασία και τα φιλικά προς το δέρμα οφέλη των συστατικών των ορυκτών αντηλιακών.
Τι είναι τα υβριδικά αντηλιακά;
Τα υβριδικά αντηλιακά συνδυάζουν χημικά και ορυκτά φίλτρα στην αντηλιακή τους σύνθεση. Αυτό προσφέρει την ευρεία προστασία UV ενός ορυκτού αντηλιακού με την καλλυντικά ευχάριστη εφαρμογή ενός χημικού αντηλιακού. Η ιδέα πίσω από τα υβριδικά αντηλιακά είναι να συνδυάσουν τα οφέλη και των δύο τύπων, μειώνοντας παράλληλα τα μειονεκτήματα τους.
Τι συστατικά περιέχουν συνήθως τα υβριδικά αντηλιακά;
Τα υβριδικά αντηλιακά περιέχουν ένα ή περισσότερα ενεργά συστατικά που βρίσκονται στα φυσικά (ορυκτά) και χημικά αντηλιακά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.
Ορυκτά φίλτρα: Συνήθως περιλαμβάνουν το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου, που κάθονται στην επιφάνεια του δέρματος και δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα. Πολλά ορυκτά αντηλιακά έχουν βαριά αίσθηση και αφήνουν λευκό υπόλειμμα στο δέρμα, αλλά είναι ιδανικά για ευαίσθητες ή με τάση ακμής επιδερμίδες. Επιπλέον, προσφέρουν ευρεία προστασία.
Χημικά φίλτρα: Περιλαμβάνουν συστατικά όπως avobenzone, octinoxate, oxybenzone, octocrylene και homosalate. Αυτά μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε θερμότητα, η οποία στη συνέχεια αποβάλλεται από το δέρμα. Έχουν πιο ελαφριά υφή, απορροφώνται καλύτερα και δεν αφήνουν λευκό ίχνος, κάτι που τα κάνει πιο ευχάριστα για πολλούς. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς ή ευαισθησία.
Είναι τα υβριδικά αντηλιακά πιο αποτελεσματικά;
Τα υβριδικά αντηλιακά δεν είναι απαραίτητα πιο αποτελεσματικά, αλλά συνδυάζουν χαρακτηριστικά των παραδοσιακών τύπων αντηλιακού με την ενισχυμένη φορεσιμότητα που προσφέρει ο συνδυασμός τους. Με ένα υβριδικό αντηλιακό, θα έχεις ευρεία προστασία (UVA και UVB) που δεν σου προσφέρει πάντα ένα καθαρά χημικό φίλτρο, αν δεν έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά. Όμως δεν θα είναι απαραίτητα πιο αποτελεσματικό από ένα σωστά διαμορφωμένο ορυκτό ή χημικό αντηλιακό με ευρεία κάλυψη.
Επιλογή αντηλιακού με βάση τα συστατικά
Ορισμένα σημεία που πρέπει να σκεφτείς, σύμφωνα με τους ειδικούς:
-
Ευαισθησία δέρματος: Τα ορυκτά αντηλιακά είναι ιδανικά για ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς προκαλούν λιγότερους ερεθισμούς.
-
Τύπος δέρματος: Αν έχεις λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα, τα χημικά αντηλιακά μπορεί να είναι πιο κατάλληλα, καθώς είναι ελαφρύτερα και μη φαγεσωρογόνα.
-
Απόχρωση δέρματος: Για να αποφύγεις το λευκό υπόλειμμα, τα χημικά ή υβριδικά αντηλιακά είναι προτιμότερα.
-
Έκθεση στον ήλιο: Αν περνάς χρόνο έξω ή εκτίθεσαι σε έντονο ήλιο, προτίμησε αντηλιακά με ευρεία προστασία, δηλαδή ορυκτά ή υβριδικά.
-
Περιβαλλοντική επίπτωση: Ορισμένα χημικά φίλτρα μπορεί να βλάπτουν τους κοραλλιογενείς υφάλους και τη θαλάσσια ζωή. Τα ορυκτά αντηλιακά είναι συνήθως πιο «φιλικά προς τους υφάλους». Ορισμένα υβριδικά αντηλιακά επίσης διαμορφώνονται ώστε να είναι reef-safe, οπότε έλεγξε την ετικέτα.
Συμπέρασμα
Τα υβριδικά αντηλιακά συνδυάζουν τα απορροφητικά φίλτρα των χημικών αντηλιακών με τα αντανακλαστικά φίλτρα των ορυκτών. Συχνά απορροφώνται εύκολα, παρέχουν αξιόπιστη προστασία ευρέος φάσματος χωρίς να αφήνουν λευκό υπόλειμμα. Τελικά, η επιλογή μεταξύ ορυκτού, χημικού ή υβριδικού αντηλιακού εξαρτάται από τις προσωπικές σου ανάγκες και προτιμήσεις.