Είναι εύκολο, χορταστικό στο μάτι, πολύ αρωματικό και έχει ιστορία. Το Πολιτικό ή Βυζαντινό είναι ένα... προχωρημένο ραβανί που οι Πολίτισσες σέρβριραν με κρέμα και πασπάλιζαν με αρωματική κανέλα για το τέλειο αποτέλεσμα. Σου δίνουμε τη συνταγή του Δημήτρη Μακρυνιώτη.
Υλικά για την βάση
320 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
200 γρ. ζάχαρη
260 ml γάλα πλήρες
1 κ.γ σόδα
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ μαχλέπι
1/2 κ.γ μαστίχα
Υλικά για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
Φλούδες από ένα πορτοκάλι
Υλικά για την κρέμα
750 ml γάλα πλήρες
150 γρ. ζάχαρη
3 μεσαία αυγά
80 γρ. κορν φλάουρ
125 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Κανέλα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Για τη βάση
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για την βάση και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα, αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι 25 επί 30 εκατοστών, που πριν έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά.
Για το σιρόπι
Αφού κρυώσει η βάση ξεκινάμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να πάρουν μια βράση. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκάλι και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα βάση.
Για την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με την μισή ποσότητα της ζάχαρης και την βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα προσέχοντας να μην πάρει βράση. Έπειτα, σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, ώστε να μην μείνουν καθόλου σβόλοι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με το σύρμα. Αμέσως μετά, επιστρέφουμε το μείγμα του μπολ στο κατσαρολάκι που έχουμε το υπόλοιπο γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να γίνει μία σφιχτή κρέμα. Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να το απορροφήσει. Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την σιροπιασμένη βάση μας, καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην κρέμα και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Γαρνίρουμε με κανέλα.