Ψυχική Υγεία: Η επανάσταση της αυτοφροντίδας

13.02.2025
Ψυχική Υγεία: Η επανάσταση της αυτοφροντίδας
Image by freepik
Γιατί όταν φροντίζουμε -και- τον εαυτό μας, μπορούμε να απολαύσουμε πραγματικά τη ζωή

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Κι όμως, πολλές φορές την παραμελούμε, είτε γιατί η καθημερινότητα μας καταπίνει είτε γιατί δεν έχουμε μάθει να δίνουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας.
Τα καλά νέα; Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, είναι σαν την ανάσα μας, ανάγκη. Και δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο ή περίπλοκο. Μικρές, καθημερινές συνήθειες μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στη διάθεσή μας και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή.

Ας δούμε τι σημαίνει ψυχική υγεία και πώς μπορούμε να τη φροντίσουμε καλύτερα!

Τι είναι η ψυχική υγεία και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η ψυχική υγεία επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητά μας. Επηρεάζει επίσης τις σχέσεις μας, την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το άγχος και την παραγωγικότητά μας.
Όταν φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία, νιώθουμε πιο δυνατοί, πιο ήρεμοι και πιο ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.

Απλές πρακτικές αυτοβοήθειας που κάνουν διαφορά

Άκουσε τις ανάγκες σου
Συχνά αγνοούμε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα και το μυαλό μας. Είτε συνειδητά, -γιατί δεν προλαβαίνουμε καν να τα επεξεργαστούμε- είτε ασυνείδητα. Αν νιώθεις εξάντληση, δώσε στον εαυτό σου χώρο να ξεκουραστεί. Αν νιώθεις πιεσμένη, βρες τρόπους να αποφορτιστείς.

Κοιμήσου καλά
Ο ύπνος είναι θεμελιώδης για την ψυχική μας υγεία. Το λέμε και το ξαναλέμε και θα συνεχίσουμε να το λέμε γιατί είναι θεμελιώδες. Ένα καλό πρόγραμμα ύπνου βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και αυξάνει τη συγκέντρωση. Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Κινήσου και χαλάρωσε
Η άσκηση δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα σου, αλλά και στο μυαλό σου. Ακόμα και 10-15 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν και να κάνουν τη διαφορά. Παράλληλα, πρακτικές όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός μειώνουν το στρες και αυξάνουν την ηρεμία.

Πρόσεξε τη διατροφή σου
Το φαγητό επηρεάζει τη διάθεσή μας. Προσπάθησε να τρως τροφές που θρέφουν το σώμα και το μυαλό σου – φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3. Και φυσικά να αποφεύγεις τη συστηματική –δεν μιλάμε για μικρές ατασθαλίες- κατανάλωση τροφών που δεν σου προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα θρεπτικό.

Κάνε ψηφιακά διαλείμματα
Το υπερβολικό scrolling στα social media μπορεί να αυξήσει το άγχος που δημιουργεί ασυναίσθητα πολλές φορές η σύγκριση με τους άλλους και την «τέλεια» εμφάνιση και ζωή τους. Δοκίμασε να αποσυνδέεσαι για λίγες ώρες την ημέρα και δες πώς νιώθεις.

Επένδυσε στις σχέσεις σου
Η σύνδεση με αγαπημένους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία. Ένα τηλεφώνημα, μια συνάντηση με φίλους ή απλά μια ειλικρινής συζήτηση μπορούν να κάνουν θαύματα.

Κάνε κάτι που σε γεμίζει
Διάβασε ένα βιβλίο, άκου μουσική, ζωγράφισε ή γράψε. Εσύ ξέρεις καλύτερα τι είναι αυτό που σε βοηθά να εκφράζεσαι και να χαλαρώνεις.

Μίλα για ό,τι σε απασχολεί
Δεν χρειάζεται να περνάς δύσκολες στιγμές μόνος σου. Η συζήτηση με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμα και με έναν ειδικό μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστική.

Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια, ούτε κάτι που πρέπει να φροντίσουμε μόνο όταν έχουμε πρόβλημα. Είναι κάτι που αξίζει την προσοχή μας κάθε μέρα. Μικρές πράξεις αυτοφροντίδας μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα, πιο δυνατός και πιο ευτυχισμένος. Δοκίμασε να εντάξεις έστω και μία από αυτές στην καθημερινότητά σου και δες τη διαφορά. Ουσιαστικά δηλαδή κάνε μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου. Δεν την αξίζεις;

Τελευταία τροποποίηση στις 13.02.2025 - 23:10