Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, είναι απόλυτη ανάγκη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου! Όταν κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα, το σώμα και το μυαλό σου αρχίζουν να επηρεάζονται άμεσα. Ίσως νιώθεις πως αντέχεις, αλλά η έλλειψη ύπνου έχει επιπτώσεις που δεν φαίνονται αμέσως. Και δεν μιλάμε για μία φορά ή ακόμα και για μερικές μέρες συνεχόμενες αν τύχει κάτι. Μιλάμε για μια συστηματική ρουτίνα ύπνου κάτω από 6 ώρες την ημέρα. Ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό σου σε αυτή την περίπτωση.
Ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί σωστά
Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, να ξεχνάς εύκολα και να έχεις μειωμένα αντανακλαστικά. Μακροπρόθεσμα, η χρόνια έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.
Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται
Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, το σώμα σου παράγει περισσότερη γκρελίνη (η ορμόνη της πείνας) και λιγότερη λεπτίνη (η ορμόνη του κορεσμού). Αυτό σημαίνει ότι πεινάς περισσότερο και συχνά λαχταράς ανθυγιεινά τρόφιμα, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους.
Το ανοσοποιητικό σου σύστημα αποδυναμώνεται
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα παράγει κύτταρα και πρωτεΐνες που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά, είσαι πιο ευάλωτη σε ιώσεις και κρυολογήματα.
Η καρδιά σου δέχεται πίεση
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και εμφράγματος.
Το δέρμα σου «υποφέρει»
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Όταν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά, αυξάνονται οι ρυτίδες, η ξηρότητα και οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Επίσης, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, κάνοντας το δέρμα λιγότερο ελαστικό.
Η διάθεσή σου πέφτει
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το άγχος, την ευερεθιστότητα και την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να ρυθμίσει τα συναισθήματα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό και κακή διάθεση.
Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι πραγματικά;
Οι ειδικοί προτείνουν 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για ενήλικες. Αν κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες, δοκίμασε να βάλεις προτεραιότητα στον ύπνο σου, μειώνοντας την έκθεση σε οθόνες πριν τον ύπνο, κρατώντας ένα σταθερό πρόγραμμα και αποφεύγοντας την καφεΐνη το βράδυ.