Σε τι η υγιεινή διατροφή επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

05.10.2024
Σε τι η υγιεινή διατροφή επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
ΠΗΓΗ:@leximars
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιρροή της ψυχολογίας μας

Η υγιεινή διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το σώμα σου αλλά και την ψυχική σου υγεία. Ίσως να μην το έχεις σκεφτεί, αλλά το φαγητό που επιλέγεις μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεση και την ενέργειά σου. Ας δούμε πώς μπορείς να ενσωματώσεις καλύτερες διατροφικές επιλογές στην καθημερινότητά σου για να ενισχύσεις την ψυχική σου ευημερία.

1. Φρούτα και λαχανικά

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και της κατάθλιψης. Προσπάθησε να καταναλώνεις τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ένα smoothie με μπανάνα, σπανάκι και λίγο γιαούρτι μπορεί να είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πρωινό.

2. Πηγή Ω-3 λιπαρών

Οι ξηροί καρποί, το λιπαρό ψάρι (όπως ο σολομός και η σαρδέλα) και οι σπόροι (όπως οι σπόροι chia και οι σπόροι λιναριού) είναι πηγές ω-3 λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην καλή ψυχική υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα λιπαρά μπορεί να μειώσουν την κατάθλιψη και το άγχος. Ενσωμάτωσε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σου τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.

3. Περιόρισε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξήσεις και πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα την αίσθηση κούρασης και ευερεθιστότητας. Προτίμησε φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και απέφυγε τη ζάχαρη όπου είναι δυνατόν.

4. Ενυδάτωση και πάλι ενυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σου και την ικανότητά σου να σκέφτεσαι καθαρά. Στόχευσε στην κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού καθημερινά. Μπορείς επίσης να ενισχύσεις την ενυδάτωσή σου μέσω φρούτων, όπως το καρπούζι και το αγγούρι.

5. Μάθε να ακούς το σώμα σου

Ίσως και το πιο σημαντικό βήμα απο όλα...Η αναγνώριση των σημάτων που σου στέλνει το σώμα είναι πάρα πολύ σημαντική. Αν νιώθεις κουρασμένη ή καταβεβλημένη, ίσως να χρειάζεσαι περισσότερες θρεπτικές τροφές. Το σώμα σου ξέρει τι χρειάζεται, οπότε μάθε να το ακούς!

Τελευταία τροποποίηση στις 05.10.2024 - 11:46