Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα;

15.08.2024
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα;
ΠΗΓΗ:@Image by diana.grytsku on Freepik
Είναι επίσης γνωστό ως σπαστική κολίτιδα.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γνωστό επίσης ως σπαστική κολίτιδα, είναι μια συνηθισμένη πάθηση που προκαλεί κοιλιακή δυσφορία και πόνο, οι οποίοι συνδέονται με αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου. Η διάγνωση της πάθησης γίνεται σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κριτήρια Ρώμης IV. Η χρόνια αυτή γαστρεντερική διαταραχή επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς διαταράσσει δραστηριότητες όπως η εργασία, ο ύπνος και οι σεξουαλικές σχέσεις. Οι γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από το σύνδρομο σε σχέση με τους άνδρες, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται συχνότερα στην αρχή της ενήλικης ζωής.

Τύποι ευερέθιστου εντέρου

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ευερέθιστου εντέρου, καθένας από τους οποίους έχει τον ίδιο επιπολασμό:

-Ένας τύπος χαρακτηρίζεται από διάρροια και κοιλιακή δυσφορία.

-Ένας άλλος τύπος προκαλεί δυσκοιλιότητα συνοδευόμενη από κοιλιακή δυσφορία.

-Ο τρίτος τύπος χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενη διάρροια και δυσκοιλιότητα, με κοιλιακή δυσφορία.

Πιθανές αιτίες ευερέθιστου εντέρου

Δεν υπάρχει μια κοινώς αποδεκτή αιτία για την εμφάνιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πάθηση μπορεί να προκύψει από ένα συνδυασμό παραγόντων. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι η διαταραγμένη αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να προκαλέσει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Για παράδειγμα, η τροφή μπορεί να κινείται πολύ αργά ή γρήγορα μέσω του πεπτικού σωλήνα, οδηγώντας σε αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που είναι συνηθισμένοι μεταξύ των ασθενών με ευερέθιστο έντερο περιλαμβάνουν:

-Στρεσογόνα γεγονότα, όπως η σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

-Ψυχικές διαταραχές, όπως άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων.

-Λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος από βακτήρια.

-Βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο, με αύξηση ή αλλαγή στους τύπους βακτηρίων.

-Τροφικές ευαισθησίες, όπου συγκεκριμένα τρόφιμα προκαλούν πεπτικά συμπτώματα.

-Γενετική προδιάθεση, όπως υποδεικνύουν ορισμένες έρευνες.

Συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, ο οποίος συνδέεται με αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή συνδυασμό των δύο, ανάλογα με τον τύπο του συνδρόμου που έχει ο ασθενής. Άλλα συμπτώματα που συχνά αναφέρονται είναι το φούσκωμα, η αίσθηση ατελούς κένωσης, η παρουσία λευκής βλέννας στα κόπρανα, τα αέρια, η ναυτία και η αίσθηση ταχείας πλήρωσης του εντέρου.

Διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου

Για να διαγνωστεί το σύνδρομο, ο γιατρός αξιολογεί τα συμπτώματα του ασθενούς και λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται φυσική εξέταση για να αποκλειστεί η πιθανότητα οργανικής νόσου ή άλλων παθήσεων όπως η λακτοζική δυσανεξία, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι έλεγχοι αυτοί περιλαμβάνουν αιματολογικές εξετάσεις, ανάλυση κοπράνων και απεικονιστικές εξετάσεις.

Αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου

Οι γιατροί προτείνουν διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, όπως αλλαγές στη διατροφή, τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, φάρμακα, προβιοτικά και θεραπείες ψυχικής υγείας. Ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει διαφορετικές θεραπείες για να βρει την πιο αποτελεσματική, ενώ συχνά είναι απαραίτητος ο συνδυασμός πολλών μεθόδων για καλύτερα αποτελέσματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14.08.2024 - 23:42