Η τροφή είναι φάρμακο έλεγε ο Ιπποκράτης αλλά μάλλον δεν μπορούσε να προβλέψει χιλιάδες χρόνια πίσω ότι η τροφή μπορεί επίσης να σκοτώσει.
Την εποχή του Ιπποκράτη άλλωστε δεν υπήρχαν αρκετές από τις σημερινές ομάδες τροφίμων που εισέβαλαν στη ζωή μας και χάρη στη διαφήμιση.
Πλέον όμως είναι ξεκάθαρο ότι οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται μεταξύ άλλων και με τον καρκίνο.
Πάνω από 1 στις 5 νέες περιπτώσεις καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος παγκοσμίως αποδίδονται σε ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Ο Dr. Andrew T. Chan, από το Πανεπιστήμιο Harvard, δήλωσε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, προάγοντας έτσι τον καρκίνο χωρίς όμως να είναι προσδιορισμένος ο ακριβής μηχανισμός που γίνεται αυτό.
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος - Ογκολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας - Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής), σε μελέτη τους ανέλυσαν τα δεδομένα από 184 χώρες και 7 γεωγραφικές περιοχές, εξετάζοντας 5 τύπους καρκίνου του γαστρεντερικού: παχέος εντέρου, ήπατος, οισοφάγου, παγκρέατος και χοληδόχου κύστης/χοληφόρου οδού. Τα ποσοστά εμφάνισης των καρκίνων του ήπατος, παγκρέατος και παχέος εντέρου αυξήθηκαν σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι η επιβάρυνση του καρκίνου του γαστρεντερικού που αποδίδεται στη διατροφή ήταν υψηλότερη μεταξύ των ενηλίκων με ανώτερη εκπαίδευση και που ζούσαν σε αστικές περιοχές από ό,τι μεταξύ εκείνων με χαμηλότερη εκπαίδευση και κατοίκους στην ύπαιθρο.
Ορισμένες διατροφικές συνήθειες έτειναν να είναι χειρότερες σε χώρες με υψηλότερο κοινωνικοδημαγραφικό δείκτη, συγκεκριμένα οι πιο ανεπτυγμένες περιοχές παρουσίασαν υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.
Συνοψίζοντας σε αυτή την πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι πάνω από το 21% των περιπτώσεων καρκίνου του γαστρεντερικού παγκοσμίως σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και την ανεπαρκή πρόσληψη φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης.
Τι εννοούμε «επεξεργασμένο κρέας»;
Ως επεξεργασμένο κρέας αναφέρεται το κρέας που έχει μετατραπεί μέσω αλατίσματος, ωρίμανσης, ζύμωσης, καπνίσματος ή άλλων διαδικασιών για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης.
Με άλλα λόγια όλα τα παρακάτω:
Αλλαντικά (μπέικον, ζαμπόν, πάριζα, σαλάμια)
Όλα τα προϊόντα που έχουν προπαρασκευαστεί, όπως κατεψυγμένα μπιφτέκια ή παναρισμένο κοτόπουλο
Λουκάνικα
Corned beef
Βiltong ή βοδινό κρέας
Κονσερβοποιημένα κρέατα
Παρασκευάσματα και σάλτσες με βάση το κρέας.