Πώς να μην πάθεις θερμοπληξία τις ημέρες του καύσωνα;

21.07.2024
Πώς να μην πάθεις θερμοπληξία τις ημέρες του καύσωνα;
ΠΗΓΗ:@gooseberry.seaside
Αυτές οι ημέρες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν.

Η ΕΜΥ ενημέρωσε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναφέροντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν μέχρι και σήμερα, Κυριακή (21/07). Ο παρατεταμένος καύσωνας μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας, προκαλώντας ακόμη και θερμοπληξία, την πιο σοβαρή μορφή θερμικής ασθένειας, όπου το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Συμπτώματα όπως πυρετός άνω των 40°C, σύγχυση, πονοκέφαλος και λιποθυμία απαιτούν άμεση ιατρική επέμβαση. Ακολουθούν πέντε τρόποι για να προστατευτείτε από τη θερμοπληξία.

Ενυδάτωση

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι ζωτικής σημασίας. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό και πίνετε περισσότερο αν γυμνάζεστε. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, καθώς αυξάνουν την απώλεια υγρών από τον οργανισμό.

Ισορροπημένη Διατροφή

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της θερμοπληξίας. Καταναλώστε πολλά λαχανικά και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αποφεύγετε τα τηγανητά και τα βαριά τρόφιμα. Προσθέστε γιαούρτι στη διατροφή σας για την ενυδάτωση και τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει.

Κατάλληλη Ενδυμασία και Προστασία

Ακόμα και το πρωί μπορείτε να πάθετε θερμοπληξία, όχι μόνο κατά τις μεσημερινανές ώρες. Για να προστατευτείτε απο τον ήλιο, χρησιμοποιήστε αντηλιακό, φορέστε γυαλιά ηλίου και καπέλο, και επιλέξτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα που δεν απορροφούν τη θερμότητα.

Αλλαγή Ρουτίνας

Προσαρμόστε τις δραστηριότητές σας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Προτιμήστε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό για την άθλησή σας και αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες. Κάνετε τακτικά διαλείμματα για να ξεκουραστείτε και μην κεχνάτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας τακτικά.

Κρύα Μπάνια

Όταν αισθανθείτε ότι η θερμοκρασία σας ανεβαίνει επικίνδυνα, ένα δροσερό ντους μπορεί να βοηθήσει. Γεμίστε την μπανιέρα με κρύο (όχι παγωμένο) νερό και χαλαρώστε για περίπου 15 λεπτά. Εάν αισθανθείτε ζαλάδα, αδυναμία ή ναυτία, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαίρι σας με ασφάλεια και να αποφύγετε τις επικίνδυνες συνέπειες της θερμοπληξίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21.07.2024 - 01:34