Κρύο VS Ζεστό νερό: Τι είναι καλύτερο να πίνεις;

10.07.2024
Κρύο VS Ζεστό νερό: Τι είναι καλύτερο να πίνεις;
ΠΗΓΗ:PEXELS
Τελικά τι πρέπει να πίνουμε;

Η επαρκής ενυδάτωση προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Ωστόσο, είναι σωστό να αναρωτηθούμε αν η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Υπάρχει μια διαδεδομένη πεποίθηση ότι η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να προκαλέσει σύσπαση του στομάχου, καθιστώντας τη διαδικασία της πέψης πιο δύσκολη μετά το φαγητό. Επίσης, ορισμένοι πιστεύουν ότι το σώμα καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του όταν πίνουμε κρύο νερό. Ας δούμε αν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία πίσω από αυτές τις απόψεις και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις και τα οφέλη από την κατανάλωση κρύου νερού.

Κρύο νερό και πιθανοί κίνδυνοι

Η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να επηρεάσει το σώμα με τρόπους που δεν είχαμε υπολογίσει. Μια παλιά μελέτη του 1978 έδειξε ότι το κρύο νερό μπορεί να κάνει τον ρινικό βλεννογόνο παχύτερο, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Σε αντίθεση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζεστού νερού ή σούπας διευκολύνει την αναπνοή. Άρα, όταν αντιμετωπίζουμε ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, το κρύο νερό μπορεί να επιδεινώσει τη ρινική συμφόρηση.

{https://www.tiktok.com/@coffeebae97/video/7184851556523756846?q=drink%20water%20reminder&t=1720555035634}

Σε ορισμένες υγειονομικές καταστάσεις, η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, έρευνα του 2001 συνέδεσε το κρύο νερό με εξάρσεις ημικρανίας σε άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους. Επίσης, για άτομα με αχαλασία, μια κατάσταση που δυσκολεύει τη διέλευση της τροφής μέσω του οισοφάγου, το κρύο νερό μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο όταν καταναλώνεται μαζί με το γεύμα.

Κρύο νερό και οφέλη

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και πλεονεκτήματα στην κατανάλωση κρύου νερού. Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι το κρύο νερό κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποφύγει την υπερθέρμανση, βελτιώνοντας την απόδοση της προπόνησης. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι το κρύο νερό βοηθά το σώμα να διατηρεί χαμηλότερη θερμοκρασία.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Η κατανάλωση νερού, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του, έχει συνδεθεί με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντικαθιστώντας τα ζαχαρούχα ποτά με νερό, μπορούμε να βελτιώσουμε την πέψη και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει να κάψουμε επιπλέον θερμίδες κατά την πέψη, καθώς το σώμα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του.

{https://www.tiktok.com/@mehoyminooy/video/7319077430184938784?q=drink%20water%20reminder&t=1720555035634}

Τελικά ζεστό ή κρύο νερό;

Η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Επίσης, το ζεστό ή χλιαρό νερό μπορεί να μειώσει την αίσθηση δίψας πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, το σώμα μας χάνει νερό μέσω του ιδρώτα και το ζεστό νερό μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρηθούμε ενυδατωμένοι.

Ενώ η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις, προσφέρει και οφέλη, ειδικά κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Η επιλογή ανάμεσα σε ζεστό και κρύο νερό εξαρτάται από τις ανάγκες του σώματός μας και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις 10.07.2024 - 01:13