Πάσχα και αρνί: Πώς να το μαγειρέψετε σωστά -αν δεν σουβλίσετε- για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας

16.04.2025
Πάσχα και αρνί: Πώς να το μαγειρέψετε σωστά -αν δεν σουβλίσετε- για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας
Μυστικά από σεφ και μία υπέροχη συνταγή

Μαζί με τα σοκολατένια αυγά και τα hot cross buns, το ψητό αρνί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Πάσχα. Αλλά από πού προέρχεται αυτή η παράδοση; Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το μαγειρέψετε; Σας έχουμε χρήσιμες συμβουλές για το πασχαλινό ψητό αρνί σας, καθώς και μια γευστική συνταγή από τον Ιρλανδό σεφ Richard Corrigan.

Πασχαλινό Αρνί: Σημασία & πώς να το μαγειρέψετε

Γιατί τρώμε αρνί το Πάσχα;

Το αρνί παραδοσιακά καταναλώνεται την Κυριακή του Πάσχα λόγω της θρησκευτικής του σημασίας. Στον Χριστιανισμό, το αρνί συμβολίζει τη θυσία του Ιησού και τον θάνατό του στον σταυρό, στην Αγία Γραφή, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αποκαλεί τον Ιησού «Αρνί του Θεού». Επιπλέον, αν και κάπως ειρωνικό, τα αρνιά είναι επίσης σύμβολο της άνοιξης και της αναγέννησης, σε απόλυτη αρμονία με το πασχαλινό μήνυμα της Ανάστασης.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψετε αρνί;

Το πιο συνηθισμένο είναι να ψήνετε μπούτι αρνιού στον φούρνο. Μπορεί επίσης να ψηθεί αργά για πολλές ώρες ώστε να γίνει λουκούμι ή να μαγειρευτεί και στο μπάρμπεκιου. Όμως δεν είναι ο μόνος τρόπος. Ο σεφ Sean Buridge, executive chef στην αλυσίδα The Ivy Collection, μοιράζεται παρακάτω μερικά έξυπνα tips:

Συμβουλές από τον σεφ Sean Buridge

Διαλέξτε το κατάλληλο κομμάτι
«Οι περισσότεροι επιλέγουν αυτομάτως μπούτι αρνιού γιατί είναι εύκολα προσβάσιμο και εντυπωσιακό στο τραπέζι – όμως δεν είναι ιδανικό για όλους, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων και τον χρόνο μαγειρέματος. Το μπούτι μπορεί να στεγνώσει πιο εύκολα λόγω μεγέθους και χρειάζεται παραπάνω προσοχή. Για μικρότερες παρέες, μπορείτε να διαλέξετε κομμάτια όπως αρνίσιο φιλέτο ή “best end” για ζουμερό, τρυφερό και χωρίς κόκαλα αποτέλεσμα. Μπορείτε να αγοράσετε περισσότερα τέτοια κομμάτια και να τα ψήσετε μαζί».

Αφήστε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
«Ένα κοινό λάθος είναι να βάζουμε το αρνί στον φούρνο απευθείας από το ψυγείο – ειδικά αν βιαζόμαστε. Όμως είναι εύκολο να διορθωθεί! Αφήνοντάς το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσετε, μειώνετε τη θερμοκρασιακή διαφορά και έτσι ψήνεται πιο ομοιόμορφα και μένει πιο τρυφερό».

Επενδύστε σε θερμόμετρο κρέατος για τέλειο ψήσιμο
«Για ένα αρνί ροζέ, ζουμερό και όχι καθόλου στεγνό, το ιδανικό είναι να φτάσουμε εσωτερική θερμοκρασία 55°C. Αν και μπορείτε να φτιάξετε νόστιμο αρνί και χωρίς θερμόμετρο, όσοι θέλουν σταθερά και τέλεια αποτελέσματα θα επωφεληθούν πολύ, είναι ο καλύτερός σας φίλος στο ψήσιμο».

Αφήστε το να ξεκουραστεί
«Το άρωμα του ψημένου αρνιού είναι θεϊκό, και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το σερβίρετε αμέσως. Όμως, κρατηθείτε! Αφήστε το να ξεκουραστεί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και μια πετσέτα για τουλάχιστον 20 λεπτά. Έτσι, το κρέας θα μαλακώσει ακόμα περισσότερο και θα κόβεται πανεύκολα, με ιδανική υφή».

Συνταγή: Αρνί με δενδρολίβανο & λεβάντα από τον Richard Corrigan

Υλικά:

  • 2 κιλά μπούτι αρνιού με κόκαλο

  • 1 μικρό ματσάκι αγγλική λεβάντα

  • 5 κλωνάρια δενδρολίβανο

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 1 μικρό βάζο μέλι

  • 30 γρ. αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.

  2. Αφαιρέστε τα άνθη λεβάντας από τα κοτσάνια και προσθέστε τα στο μέλι.

  3. Τραβήξτε τα φύλλα δενδρολίβανου από τα κλωνάρια και βάλτε τα στο μπλέντερ. Προσθέστε το αλάτι και χτυπήστε τα.

  4. Τρίψτε το αρνί με το μείγμα αλατιού και τοποθετήστε το σε ταψί.

  5. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 20 λεπτά. Έπειτα αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 40 λεπτά (για μέτριο ψήσιμο).

  6. Περιχύστε με το μέλι και λεβάντα και ψήστε για άλλα 10 λεπτά.

  7. Αφαιρέστε το αρνί από τον φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

  8. Σερβίρετε με τα ζουμιά του ταψιού και ανοιξιάτικα λαχανικά.

Καλή σας απόλαυση & Καλό Πάσχα!

Τελευταία τροποποίηση στις 16.04.2025 - 08:17