Περπάτημα: Πόσα λεπτά την ημέρα χρειάζονται για να κάψετε θερμίδες και λίπος;

12.07.2024
Περπάτημα: Πόσα λεπτά την ημέρα χρειάζονται για να κάψετε θερμίδες και λίπος;
Το περπάτημα είναι το κλειδί για πολλές παθήσεις.

Η σωματική άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε προγράμματος απώλειας βάρους και υγιεινού τρόπου ζωής. Αν το γυμναστήριο και οι έντονες προπονήσεις δεν είναι για εσάς, υπάρχουν ευχάριστα νέα: Το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και λίπος.

Η απώλεια βάρους βασίζεται στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που καίτε. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα θερμιδικό έλλειμμα, καίγοντας περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε. Κάθε δραστηριότητα που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει στην καύση θερμίδων. Αν και οι υψηλότερης έντασης δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, καίνε περισσότερες θερμίδες, το περπάτημα εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικός τρόπος για την καύση λίπους, αν και είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης.

Το περπάτημα είναι εξαιρετικό διότι σχεδόν όλοι μπορούν να το κάνουν οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς εξοπλισμό. Είναι επίσης φιλικό στις αρθρώσεις, καθώς δεν τις καταπονεί. Οι μακρινοί περίπατοι μπορούν να ενταχθούν στη ρουτίνα αυτοφροντίδας σας. Είναι ιδανικό για όσους ξεκινούν τώρα να ασκούνται.

Πόσο περπάτημα χρειάζεστε για να χάσετε βάρος;

Η απάντηση ποικίλλει. Εξαρτάται από τη φυσική σας κατάσταση και το βάρος σας. Άτομα με μεγαλύτερο βάρος καίνε περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό περπατήματος. Ένα περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα καίει περίπου 100 έως 200 θερμίδες.

Με την πάροδο του χρόνου, το περπάτημα μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας (RMR), που είναι ο ρυθμός καύσης θερμίδων όταν το σώμα σας είναι σε ηρεμία. Αυτή η αύξηση του RMR μπορεί να συμβάλει στη συνολική καύση θερμίδων μέσα στην ημέρα. Για να καθορίσετε πόσο περπάτημα χρειάζεται για να χάσετε βάρος, πρέπει επίσης να γνωρίζετε πόσες θερμίδες καταναλώνετε ώστε να υπολογίσετε το απαιτούμενο θερμιδικό έλλειμμα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με δύο περιπάτους των 15 λεπτών την ημέρα ή ένα περπάτημα 30 λεπτών καθημερινά, που καίει περίπου 100-200 θερμίδες.

Πόσο βάρος μπορείτε να χάσετε μέσα σε ένα μήνα;

Με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς, ένα άτομο μπορεί να κάψει έως και 5.600 θερμίδες τον μήνα μόνο από το περπάτημα, που αντιστοιχεί περίπου σε 0,72 κιλά. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός εξαρτάται από το βάρος, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και την ικανότητα προπόνησης του κάθε ατόμου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα ορατά. Η σταθερή συνήθεια περπατήματος σε εβδομαδιαία βάση θα συμβάλει σταδιακά στην απώλεια βάρους.

Τελευταία τροποποίηση στις 13.07.2024 - 14:07