Έχεις κι εσύ το άγχος αν το κοτόπουλο που έψησες είναι καλά μαγειρεμένο; Δεν είσαι μόνη! Το «chicken anxiety» είναι πλέον κάτι που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν, ειδικά όταν πρόκειται για το σωστό ψήσιμο του κοτόπουλου. Η ανησυχία είναι απόλυτα κατανοητή, αφού το κατανάλωμα ωμού ή μισοψημένου κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση λόγω βακτηρίων όπως η σαλμονέλα ή το καμπυλοβακτηρίδιο.
Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα comfort foods. Από το φούρνο με πατάτες, μέχρι το κοτόπουλο στα κάρβουνα ή στη γάστρα, έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και γεύση, ενώ σε πολλούς φέρνει στο μυαλό οικογενειακές στιγμές και Κυριακάτικα τραπέζια. Ωστόσο, το πιο δύσκολο μέρος δεν είναι το μαγείρεμα, αλλά το να είσαι σίγουρη ότι το κοτόπουλο έχει ψηθεί σωστά.
Έτσι λοιπόν, πώς θα καταλάβεις ότι το κοτόπουλο σου είναι έτοιμο και ασφαλές για κατανάλωση;
Ο πιο αξιόπιστος τρόπος: Χρησιμοποίησε θερμόμετρο μαγειρικής
Ο πιο σίγουρος και ακριβής τρόπος για να ελέγξεις αν το κοτόπουλο είναι ψημένο είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ψηφιακό θερμόμετρο μαγειρικής. Για να το κάνεις αυτό, τοποθέτησε το θερμόμετρο στο πιο παχύ σημείο του κρέατος, προσέχοντας να μην ακουμπάει το κόκκαλο (διότι το κόκκαλο μεταφέρει θερμότητα και μπορεί να δώσει λάθος ένδειξη). Η εσωτερική θερμοκρασία του κοτόπουλου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 73,8°C για να είναι σίγουρα ασφαλές και ψημένο.
Αλλά καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην έχεις πάντα ένα θερμόμετρο στη διάθεσή σου, οπότε υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ελέγξεις αν το κοτόπουλο είναι έτοιμο.
Μέθοδοι χωρίς θερμόμετρο
Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι να ελέγξεις τους χυμούς του κοτόπουλου. Αν οι χυμοί είναι διαυγείς και καθαροί, τότε το κοτόπουλο είναι έτοιμο. Αν όμως οι χυμοί είναι ροζ ή κόκκινοι, τότε σίγουρα χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο. Παρόλα αυτά, αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντα αξιόπιστη, γιατί τα βακτήρια μπορεί να παραμείνουν ακόμη και αν οι χυμοί φαίνονται καθαροί.
Αν δεν θες να βασιστείς μόνο σε αυτήν τη μέθοδο, υπάρχει και μία άλλη απλή τεχνική που μπορείς να δοκιμάσεις. Μαγειρεύεις καλά το εξωτερικό του κοτόπουλου και στη συνέχεια ελέγχεις το κέντρο του. Αυτή η μέθοδος θεωρείται αρκετά αξιόπιστη και ακολουθείται από πολλούς, επειδή τα βακτήρια τείνουν να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του κρέατος.
Πρόσθετα tips για το ψήσιμο του κοτόπουλου
Πολλοί ειδικοί, όπως η Δρ Solveig Langsrud που μελετά τη μικροβιολογία των τροφίμων, προτείνουν να ελέγχεις πρώτα όλες τις εξωτερικές πλευρές του κρέατος, καθώς εκεί βρίσκονται τα περισσότερα βακτήρια. Μόλις βεβαιωθείς ότι το εξωτερικό είναι καλά μαγειρεμένο, μπορείς να προχωρήσεις στον έλεγχο του πυρήνα του κοτόπουλου. Αν ο πυρήνας είναι ινώδης και όχι γυαλιστερός, σημαίνει ότι το κοτόπουλο έχει φτάσει σε ασφαλή θερμοκρασία και είναι έτοιμο για φαγητό.
Τι να θυμάσαι:
- Αν δεν έχεις θερμόμετρο, εστίασε στις εξωτερικές πλευρές και το κέντρο του κοτόπουλου.
- Μην αμελείς να ελέγξεις αν οι χυμοί είναι καθαροί.
- Αν είσαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την ασφάλεια, καλύτερα να το ψήσεις λίγο παραπάνω από το να πάρεις το ρίσκο.
Το κοτόπουλο είναι υπέροχο φαγητό όταν είναι σωστά μαγειρεμένο. Ακολουθώντας αυτές τις απλές μεθόδους, θα μπορείς να απολαμβάνεις ένα υγιεινό και ασφαλές γεύμα χωρίς άγχη και ανησυχίες!