Μπορεί η περίοδος να επηρεάσει το πρόγραμμα γυμναστικής σου;

15.09.2024
Μπορεί η περίοδος να επηρεάσει το πρόγραμμα γυμναστικής σου;
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την περίοδο και την γυμναστική.

Η έμμηνος ρύση είναι μια φυσική διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει τις αθλητικές σου επιδόσεις. Οι αλλαγές στις ορμόνες κατά τη διάρκεια του κύκλου προκαλούν διακυμάνσεις στην ενέργεια, την αντοχή και τη φυσική κατάσταση. Κατανοώντας αυτές τις μεταβολές, μπορείς να προσαρμόσεις το πρόγραμμα γυμναστικής σου, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα και αισθανόμενη καλύτερα σωματικά.

Φάση 1: Η Έμμηνος Ρύση

Αυτή η φάση ξεκινά με την πρώτη μέρα της περιόδου. Τα επίπεδα των κύριων ορμονών όπως η ωχρινοποιητική ορμόνη, τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη είναι χαμηλά. Η ενέργειά σου μπορεί να είναι μειωμένη, αλλά τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) αρχίζουν να υποχωρούν. Ιδανικές δραστηριότητες για αυτή τη φάση είναι η ήπια γυμναστική, όπως το περπάτημα, οι διατάσεις και η γιόγκα.

Φάση 2: Η Ωοθυλακική Φάση

Σε αυτή τη φάση, το σώμα αρχίζει να αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων, κάτι που συμβάλλει στην άνοδο της αντοχής και της ενέργειας. Είναι η ιδανική στιγμή για ασκήσεις δύναμης, καθώς το σώμα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης μυών. Ασκήσεις με βάρη και έντονη προπόνηση είναι κατάλληλες. Κατανάλωσε υδατάνθρακες πριν και μετά την άσκηση για να υποστηρίξεις την ενέργεια και την αποκατάσταση.

Φάση 3: Η Ωορρηξία

Κατά την ωορρηξία, τα επίπεδα δύναμής σου είναι υψηλά, καθιστώντας αυτή τη φάση ιδανική για προσωπικές επιδόσεις. Μπορείς να εκμεταλλευτείς την αύξηση στη δύναμη, αλλά να είσαι προσεκτική, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού λόγω της υψηλής συγκέντρωσης οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Η προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) είναι κατάλληλη, αλλά φρόντισε να κάνεις καλή προθέρμανση και αποθεραπεία. Επίσης, ο μεταβολισμός σου είναι πιο ενεργός, κάτι που μπορεί να αυξήσει την όρεξή σου, γι' αυτό προτίμησε υγιεινές τροφές.

Φάση 4: Η Ωχρινική Φάση

Κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, μπορεί να παρατηρήσεις μια πτώση στην ενέργεια και αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και κατακράτηση υγρών. Για να διατηρήσεις την ενέργειά σου, προτίμησε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, ώστε να μειώσεις την επιθυμία για υδατάνθρακες. Η ένταση της προπόνησης μπορεί να μειωθεί, γι' αυτό είναι καλύτερο να εστιάσεις σε ήπιες ασκήσεις όπως τη γιόγκα ή το χορό. Η αυξημένη όρεξη είναι φυσιολογική σε αυτή τη φάση, καθώς ο μεταβολισμός είναι πιο ενεργός.

Με την κατανόηση των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σου κατά τη διάρκεια του κύκλου, μπορείς να προσαρμόσεις το πρόγραμμα άσκησής σου με βάση τις ανάγκες σου, απολαμβάνοντας καλύτερη φυσική κατάσταση και ευεξία.

Τελευταία τροποποίηση στις 15.09.2024 - 02:22