Πώς το ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα κατά τον καύσωνα

03.07.2024
Πώς το ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα κατά τον καύσωνα
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά υπάρχει μια λογική εξήγηση πίσω από το να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο για να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα.

Συνήθως, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο καύσωνας γίνεται ανυπόφορος, πολλοί από εμάς τρέχουμε να κάνουμε ένα δροσερό/κρύο ντούζ ή να πιούμε κρύα ροφήματα. Ωστόσο, είναι απολύτως λογικό να μας φαίνεται κάπως περίεργο όταν ακούμε ότι το ζεστό μπάνιο το καλοκαίρι έχει οφέλη που έχουμε παραλείψει. Αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από αυτήν τη συμβουλή.

Μια μελέτη που αναφέρεται στο Healthline ανακάλυψε ότι ένα ζεστό μπάνιο περίπου 90 λεπτά πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμηθούν γρηγορότερα. Μπορεί να σε βρίσκει αντίθετη αυτή η άποψη, μιας και το μόνο που αναζητάς το βράδυ στο ντουζ σου είναι μια αίσθηση δροσιάς, μετά από μία εξουθενωτική ημέρα όταν η θερμοκρασία έξω είχε χτυπήσει κόκκινο, αλλά η επιστήμη υποστηρίζει αυτήν τη θεωρία.

Ο αρχηγός της έρευνας, Shahab Haghayegh, υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, ηγήθηκε μιας συστηματικής ανάλυσης δεδομένων εξετάζοντας μελέτες που συνδέουν το μπάνιο, τη θερμοκρασία του νερού και την ποιότητα του ύπνου.

Από την ανασκόπηση 5.322 μελετών, επέλεξαν δώδεκα με ισχυρή μεθοδολογία για να αξιολογήσουν τα δεδομένα τους. Τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι ένα μπάνιο με διάρκεια μία έως δύο ώρες πριν από τον ύπνο, ιδανικά 90 λεπτά, σε θερμοκρασία νερού 40°C έως 43°C μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Επιπλέον, έρευνα στο περιοδικό Sleep Medical Reviews κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θερμοκρασία του σώματος και ο ύπνος ρυθμίζονται από τον εγκεφαλικό κιρκάδιο ρολόι, το οποίο ελέγχει τα 24ωρα πρότυπα ύπνου και εγρήγορσης. Η χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος κατά την ύπνο και η προετοιμασία για αυτόν βοηθούν το σώμα να ηρεμήσει.

Αντί να κάνεις κρύα ντουζ, που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και νορεπινεφρίνης στο σώμα, το ζεστό μπάνιο φαίνεται να είναι μια καλύτερη επιλογή για την προετοιμασία του σώματος για τον ύπνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 02.07.2024 - 16:15