Η νηστεία του Πάσχα, γνωστή και ως Σαρακοστή, μπορεί να σου στερήσει τα αγαπημένα σου γλυκά και είναι πιθανόν, όσο βαδίζει προς το τέλος της, να μπεις στον πειρασμό να απολαύσεις τις αγαπημένες σου γευστικές αλλά αμαρτωλές λιχουδιές. Ίσως μάλιστα να θέλεις να προσφέρεις ένα νηστίσιμο γλυκό που έχεις φτιάξει με τα χέρια σου για να ευχαριστήσεις εκτός από την οικογένειά σου και τους γύρω σου. Ένα νηστίσιμο κέικ σαν αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω, μπορεί να συνοδεύσει τον αγαπημένο σου καφέ αλλά και να σου κόψει την όρεξη.
Πορτοκαλόπιτα έχεις φτιάξει ποτέ; Με αυτή τη συνταγή την έχεις στο... τσεπάκι σου
Συστατικά
- 300 γραμ. ζάχαρη
- 300 γραμ. σταφίδες
- 1 φλυτζάνι κονιάκ
- 1 φλυτζάνι λάδι
- 1 φλυτζάνι βρασμένη κανέλλα
- Χυμό 2 πορτοκαλιών
- Χυμό 1 λεμονιού και τη φλούδα
- 1 κουταλιά σούπας σόδα ή
- 2 κουταλιές σούπας μπέικιν πάουντερ
- Μερικά γαρύφαλλα κοπανισμένα και όσο αλεύρι σηκώσουν
Μηλόπιτα με ταχίνι - Μια ξεχωριστή νηστίσιμη λιχουδιά για τη Σαρακοστή (και όχι μόνο)
Εκτέλεση
- Βάλε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη. Κοσκίνισε το αλεύρι χωριστά και ρίχνε το μέσα με φλυτζάνι δουλεύοντας με το χέρι ή με ξύλινη σπάτουλα.
- Όταν γίνει μια μάζα (ούτε σφιχτή ούτε αραιή) αλλά σαν πολύ πηχτό κουρκούτι, άδειασέ το σε μια φόρμα λαδωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι.
- Ψήσε στο φούρνο.