Η Καθαρά Δευτέρα σήμανε και επίσημα την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής που είναι μεν αυστηρή νηστεία και αποχή από το κρέας και τα ζωικά είδη αλλά με κάποιες εξαιρέσεις που ορίζει ο θρησκευτικός κανόνας.
Τη Σαρακοστή απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος και ψαριού, καθώς και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, απαγορεύονται τα αβγά, το κρασί και το λάδι. Η νηστεία από λάδι και κρασί σύμφωνα με την Εκκλησία ισχύει για όλη την εβδομάδα, εκτός από τα Σάββατα και τις Κυριακές.
Σε αντίθεση με το λάδι, οι ελιές επιτρέπονται στη διάρκεια της νηστείας, διότι τρώγονται ως καρποί, ενώ η απαγόρευση του λαδιού έγκειται στην παρασκευή φαγητών που απαιτούν λάδι.
Οι... cheat days της Μεγάλης Σαρακοστής
Υπάρχουν κάποιες ημέρες που αποτελούν εξαιρέσεις στη νηστεία με σκοπό να ενδυναμώσουν τον οργανισμό και αυτές είναι:
- Στις 25 Μαρτίου, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς επίσης και την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπεται το ψάρι.
- Στις 26 Μαρτίου που είναι η ημέρα αφιερωμένη στους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, επιτρέπεται το λάδι και το κρασί.
Τι τρώμε τη Μεγάλη Σαρακοστή
Η διατροφή που ακολουθείται κατά την περίοδο της νηστείας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και θαλασσινά, τροφές γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Όσπρια
Τα όσπρια, όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια, κουκιά, φιστίκια και σόγια συνίστανται την περίοδο της νηστείας και χαρακτηρίζονται ως «κρέας των φτωχών». Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φυλλικό ή φολικό οξύ.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ιδανική επιλογή για την περίοδο της νηστείας, στη φυσική, αλλά και στην αποξηραμένη τους μορφή. Συνδυάζουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες όπως βιταμίνη C, K και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Θαλασσινά
Μία ακόμη βασική επιλογή σε περίοδο νηστείας είναι τα θαλασσινά και συγκεκριμένα τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, όπως είναι το χταπόδι, το καλαμάρι, τα στρείδια, οι σουπιές, οι γαρίδες, οι καραβίδες και το θράψαλο.
Τα θαλασσινά είναι καλή πηγή φωσφόρου, ιωδίου, σιδήρου, μαγνησίου, χαλκού, πρωτεϊνών, βιταμινών B και ω-3 λιπαρών οξέων. Όσα μπορούν να καταναλωθούν με το κέλυφός τους, προσφέρουν ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου.
Δημητριακά
Στη βάση της διατροφικής μας πυραμίδας βρίσκονται τα δημητριακά, τα οποία συνιστούν μία καλή επιλογή για την περίοδο της νηστείας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το σιτάρι, το ρύζι, το κριθάρι, η βρώμη, το καλαμπόκι και όλα τα άλευρά τους.
Ξηροί Καρποί
Εξίσου σημαντική πηγή ενέργειας για την απαιτητική περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια και πολλά ακόμη. Παρέχουν φυτικές στερόλες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σελήνιο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και πολλές βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε.
Γλυκά
Τα γλυκά δεν λείπουν από τη νηστεία όπως ο παραδοσιακός χαλβάς ή το νηστίσιμο κέικ με ταχίνι.
Τι να φάω στη νηστεία:
- Κινόα, τόφου, φακές, ρεβύθια, μανιτάρια
- Μπρόκολο, ντομάτα
- Καρύδια, αμύγδαλα, στραγάλια, σουσάμι
- Φρυγανιές με ταχίνι
- Χούμους λαχανικών
- Γιαούρτι σόγιας
Εάν προσέχετε τη διατροφή σας, καλό είναι να τρώτε με σύνεση την ταραμοσαλάτα καθώς είναι πλούσια σε αλάτι αλλά και το ψωμί που τείνουμε να υπερκαταναλώνουμε για να μην πεινάμε.