O τέλειος γύρος μανιταριών για το πιο νηστίσιμο σουβλάκι

29.03.2025
O τέλειος γύρος μανιταριών για το πιο νηστίσιμο σουβλάκι
Freepik
Το μυστικό είναι στα μπαχαρικά!

Είναι νηστεία, την τηρείς πιστά αλλά λαχταράς ένα σουβλάκι με γύρο. Ή είσαι vegetarian και πάλι λαχταράς ένα σουβλάκι. Τι κάνεις; Επενδύεις στα μανιτάρια που είναι το καλύτερο υποκατάστατο του κρέατος.

Φτιάξε γύρο από μανιτάρια και σέρβιρέ το όπως το κανονικό σουβλάκι (με κρεμμύδι, ντομάτα και μαϊντανό αν νηστεύεις, και με τζατζίκι αν όχι) και απόλαυσέ το!

Αυτό που κάνει τον γύρο είναι το μίγμα των μπαχαρικών που θα χρησιμοποιήσεις.

Tips για τον τέλειο γύρο μανιταριών

  • Μαρινάρισε τα μανιτάρια τουλάχιστον έξι ώρες ή ακόμα καλύτερα ένα 24ωρο για την καλύτερη γεύση.
  • Κάν’ τα τραγανά ψήνοντάς τα σε καυτό τηγάνι.

Υλικά

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γλυκού ρίγανη
1 κ.γλυκού ξερή ματζουράνα
1 κ.γλυκου καπνιστή πάπρικα
μισό κουταλάκι ξερό και τριμμένο δεντρολίβανο
Μισό κουταλάκι αλάτι, μισό πιπέρι
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. ξύδι
4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε λωρίδες

Για το σερβίρισμα

Πίτα της αρεσκείας σου (ελληνική, αραβική, κυπριακή)

Ψιλοκομμένο μαρούλι, φέτες ντομάτας, τζατζίκι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τρίμμα φέτας ή ό,τι άλλο θα ήθελες να βάλεις στο σουβλάκι.

Εκτέλεση

  • Κάνε τη μαρινάδα: Σε ένα μπλέντερ βάλε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το ξύδι. Χτύπα μέχρι το μίγμα να γίνει σαν πουρές.
  • Ανακάτεψε απαλά τα μανιτάρια με τη μαρινάδα χωρίς να σπάσεις τις φέτες. Βάλε σε τάπερ ή μπολ και σκέπασε. Βάλε τα μανιτάρια στο ψυγείο τουλάχιστον 6 ώρες ή μέχρι μια μέρα.
  • Βάλε τα μανιτάρια σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τυχόν περιττά ζουμιά.
  • Ζέστανε ένα τηγάνι γκριλ ή ένα αντικολλητικό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Λάδωσε ελαφρά την επιφάνειά με ένα πινέλο.
  • Ψήσε σε δόσεις τα μανιτάρια να ροδίσουν, περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Φτιάξε την πίτα σου με ό,τι υλικα θέλεις και σέρβιρε.



Τελευταία τροποποίηση στις 28.03.2025 - 22:17