Αρνάκι στη γάστρα: Η πιο γευστική εναλλακτική της σούβλας (και) για το Πάσχα

13.04.2023
Αρνάκι στη γάστρα: Η πιο γευστική εναλλακτική της σούβλας (και) για το Πάσχα
Αν είσαι λάτρης του αρνιού τότε το Πάσχα είναι σίγουρα η καλύτερή σου εποχή. Οι επιλογές πολλές και οι τρόποι μαγειρέματος λαχταριστοί.

Είτε σουβλιστό, είτε στο φούρνο το κάνεις το αρνα΄κι σου, ένα είναι σίγουρο: θα θέλεις να γλείψεις και τα δάχτυλά σου. Ωστόσο αν δεν έχεις τη δυνατότητα ή τον χώρο για να σουβλίσεις η παρακάτω συνταγή θα σου λύσει τα χέρια και θα κάνει το Πασχαλινό σου τραπέζι αξέχαστο.

Τι θα χρειαστείς: Μία γάστρα

Πασχαλινές παραδόσεις: Γιατί βάφουμε τα αβγά κόκκινα και γιατί τα τσουγκρίζουμε;

Υλικά

  • 10 μερίδες αρνί
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 200 γραμ πουρε τομάτα φρεσκια
  • 150 γραμ κεφαλοτύρι κομμένο σε 10 μερίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 75 γραμ κρασί αρετσίνωτο
  • 60 γραμ νερό
  • Λαδόχαρτο
  • Λίγο ζυμάρι από αλεύρι
  • Μισό λεμόνι
  • Γαρνιτούρα πατάτες στρογγυλές

Εκτέλεση

  • Χρησιμοποίησε αρνάκι γάλακτος ή ζυγούρι. Υπάρχει διαφορά στο χρόνο ψησίματος.
  • Ρόδισε ελαφρά 10 μερίδες αρνί ή ζυγούρι με καλό βούτυρο.
  • Βγάλε τις μερίδες από το τηγάνι και πρόσθεσε τον χυμό ενός λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι την τομάτα, και το κεφαλοτύρι κομμένο σε 10 ισομεγέθη κομμάτια.
  • Ζέστανε σε τηγάνι το βούτυρο του ροδίσματος.
  • Πρόσθεσε το αλεύρι, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ροδίσει.
  • Ρίξε μέσα το κρασί και το νερό.
  • Πέρασε το μίγμα από μια σίτα για να βγει μια λεία σάλτσα.
  • Ρίξε τη σάλτσα μαζί με το κρέας και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στη γάστρα.
  • Σκέπασε το στόμιο με διπλή κόλλα λαδόχαρτο.
  • Δέσε γύρω-γύρω το λαδόχαρτο με σπάγγο.
  • Άλειψε το λαδόχαρτο με ζυμάρι από αλεύρι για να μη φεύγει ο ατμός.
  • Τοποθέτησε πάνω στο ζυμάρι μισό λεμόνι ως εξής:
  • Κάρφωσε το λεμόνι από την κομμένη επιφάνεια με οδοντογλυφίδα.
  • Κάρφωσε από την άλλη άκρη την οδοντογλυφίδα μέχρις ότου τρυπήσει το λαδόχαρτο. Η κομμένη επιφάνεια του λεμονιού να βλέπει προς το ζυμάρι για να στάζει ο χυμός του λεμονιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος σιγά-σιγά μέσα στο φαγητό.
  • Ψήσε σε δυνατό φούρνο 1 ώρα για το αρνάκι γάλακτος και 1 ώρα και 50 λεπτά για το ζυγούρι.
  • Απόσυρε τη γάστρα από το φούρνο.
  • Ξεσκέπασε προσεκτικά για μην πέσει τίποτα μέσα.
  • Άδειασε το περιεχόμενο σε πιατέλλα σερβιρίσματος και γαρνίρισε με πατάτες στρογγυλές.