Είτε σουβλιστό, είτε στο φούρνο το κάνεις το αρνα΄κι σου, ένα είναι σίγουρο: θα θέλεις να γλείψεις και τα δάχτυλά σου. Ωστόσο αν δεν έχεις τη δυνατότητα ή τον χώρο για να σουβλίσεις η παρακάτω συνταγή θα σου λύσει τα χέρια και θα κάνει το Πασχαλινό σου τραπέζι αξέχαστο.
Τι θα χρειαστείς: Μία γάστρα
Πασχαλινές παραδόσεις: Γιατί βάφουμε τα αβγά κόκκινα και γιατί τα τσουγκρίζουμε;
Υλικά
- 10 μερίδες αρνί
- 150 γραμ. βούτυρο
- Χυμό ενός λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι
- 200 γραμ πουρε τομάτα φρεσκια
- 150 γραμ κεφαλοτύρι κομμένο σε 10 μερίδες
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 75 γραμ κρασί αρετσίνωτο
- 60 γραμ νερό
- Λαδόχαρτο
- Λίγο ζυμάρι από αλεύρι
- Μισό λεμόνι
- Γαρνιτούρα πατάτες στρογγυλές
Εκτέλεση
- Χρησιμοποίησε αρνάκι γάλακτος ή ζυγούρι. Υπάρχει διαφορά στο χρόνο ψησίματος.
- Ρόδισε ελαφρά 10 μερίδες αρνί ή ζυγούρι με καλό βούτυρο.
- Βγάλε τις μερίδες από το τηγάνι και πρόσθεσε τον χυμό ενός λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι την τομάτα, και το κεφαλοτύρι κομμένο σε 10 ισομεγέθη κομμάτια.
- Ζέστανε σε τηγάνι το βούτυρο του ροδίσματος.
- Πρόσθεσε το αλεύρι, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ροδίσει.
- Ρίξε μέσα το κρασί και το νερό.
- Πέρασε το μίγμα από μια σίτα για να βγει μια λεία σάλτσα.
- Ρίξε τη σάλτσα μαζί με το κρέας και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στη γάστρα.
- Σκέπασε το στόμιο με διπλή κόλλα λαδόχαρτο.
- Δέσε γύρω-γύρω το λαδόχαρτο με σπάγγο.
- Άλειψε το λαδόχαρτο με ζυμάρι από αλεύρι για να μη φεύγει ο ατμός.
- Τοποθέτησε πάνω στο ζυμάρι μισό λεμόνι ως εξής:
- Κάρφωσε το λεμόνι από την κομμένη επιφάνεια με οδοντογλυφίδα.
- Κάρφωσε από την άλλη άκρη την οδοντογλυφίδα μέχρις ότου τρυπήσει το λαδόχαρτο. Η κομμένη επιφάνεια του λεμονιού να βλέπει προς το ζυμάρι για να στάζει ο χυμός του λεμονιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος σιγά-σιγά μέσα στο φαγητό.
- Ψήσε σε δυνατό φούρνο 1 ώρα για το αρνάκι γάλακτος και 1 ώρα και 50 λεπτά για το ζυγούρι.
- Απόσυρε τη γάστρα από το φούρνο.
- Ξεσκέπασε προσεκτικά για μην πέσει τίποτα μέσα.
- Άδειασε το περιεχόμενο σε πιατέλλα σερβιρίσματος και γαρνίρισε με πατάτες στρογγυλές.