FYI

Μπορούν οι ταινίες και σειρές τρόμου να βλάψουν την υγεία σας;

Μπορούν οι ταινίες και σειρές τρόμου να βλάψουν την υγεία σας;
ΠΗΓΗ:@sivanayla
Σας έχουμε την απάντηση

Το φθινόπωρο είναι εδώ και πολλοί από εμάς επιστρέφουμε σε παλιές αγαπημένες σειρές που μας χαλαρώνουν. Για παράδειγμα, το Gilmore Girls αποτελεί μια σταθερή επιλογή για πολλούς όταν αναζητούν κάτι νοσταλγικό και ήρεμο. Όμως, με το Halloween να πλησιάζει, αρκετοί επιλέγουν να δουν τρομακτικές ταινίες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη. Αυτό με οδήγησε στο εξής ερώτημα: Μπορεί το να παρακολουθείς ταινίες τρόμου να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σου;

Ας δούμε πώς οι τρομακτικές ταινίες επηρεάζουν το σώμα μας, καθώς και εναλλακτικές επιλογές για όσους θέλουν να μειώσουν το στρες και να χαλαρώσουν.

Μπορούν οι τρομακτικές ταινίες να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης;

Όταν παρακολουθούμε ταινίες τρόμου ή θρίλερ, το σώμα μας αντιδρά σαν να αντιμετωπίζει μια πραγματική απειλή. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι φανταστικό και δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον), ο εγκέφαλος δεν μπορεί πάντα να ξεχωρίσει εάν η απειλή είναι αληθινή ή όχι.

Αυτό ενεργοποιεί την αντίδραση "μάχης ή φυγής", που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συνδέεται με το άγχος. Μαζί με την κορτιζόλη, απελευθερώνονται και άλλες ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη, που προετοιμάζουν το σώμα μας για άμεση δράση, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να νιώθουμε την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά και να λαχανιάζουμε κατά τη διάρκεια μιας έντονης σκηνής τρόμου, όπως θα γινόταν αν αντιμετωπίζαμε έναν πραγματικό κίνδυνο.

{https://www.tiktok.com/@babyyjane.e/video/7420468690141072686?q=spooky%20movies&t=1729083967774}

Πώς επηρεάζει η κορτιζόλη το σώμα μας;

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη ζωτικής σημασίας για το σώμα μας. Εκκρίνεται το πρωί για να μας ξυπνήσει και να μας δώσει ενέργεια για τη μέρα. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστή ως "ορμόνη του στρες", αφού εκκρίνεται όταν το σώμα αισθάνεται κίνδυνο ή άγχος, προετοιμάζοντας το να αντιδράσει κατάλληλα.

Όταν η κορτιζόλη παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιο στρες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν κόπωση, φλεγμονές, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, ακόμη και εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Επομένως, η συχνή έκθεση σε αγχωτικά ερεθίσματα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Είναι οι τρομακτικές ταινίες επιβλαβής για την υγεία σας;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι αυξήσεις στα επίπεδα κορτιζόλης από την παρακολούθηση μιας τρομακτικής ταινίας είναι προσωρινές και δεν έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους. Η ένταση που νιώθουμε όταν βλέπουμε μια τρομακτική ταινία συνήθως υποχωρεί μετά το τέλος της προβολής, και κάποιοι απολαμβάνουν αυτή την έκρηξη αδρεναλίνης, καθώς αισθάνονται μια ανακούφιση όταν το αίσθημα φόβου τελειώνει.

Ωστόσο, για άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα στρες, η παρακολούθηση τέτοιων ταινιών μπορεί να εντείνει το άγχος τους. Αυτά τα άτομα μπορεί να δυσκολευτούν να κοιμηθούν, να νιώσουν μεγαλύτερη ανησυχία ή ακόμη και να παρατηρήσουν παρατεταμένη αύξηση της κορτιζόλης, ειδικά αν είναι ήδη επιρρεπή σε άγχος λόγω άλλων παραγόντων στη ζωή τους.

Μπορούν οι χαλαρωτικές ταινίες και σειρές να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης;

Από την άλλη πλευρά, η παρακολούθηση πιο χαλαρωτικών και ευχάριστων ταινιών μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ταινίες κωμωδίας, ρομαντικές κομεντί και σειρές που προκαλούν γέλιο ή ηρεμία μπορούν να μειώσουν την παραγωγή κορτιζόλης και να αυξήσουν την απελευθέρωση ενδορφινών και σεροτονίνης, τις ορμόνες της χαράς. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι ένα μόνο γέλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης έως και 36,7%.

Παράλληλα, η παρακολούθηση σκηνών από τη φύση, όπως αυτές που βρίσκουμε σε ντοκιμαντέρ, μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και να προάγει την αίσθηση ηρεμίας, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση του στρες.

{https://www.tiktok.com/@amustwatch4/video/7286866272342560032?q=scary%20movies&t=1729083988869}

Παρόλο που οι τρομακτικές ταινίες μπορούν να αυξήσουν προσωρινά το άγχος, δεν είναι απαραίτητα κακές για όλους. Ωστόσο, αν αισθάνεστε ήδη στρεσαρισμένοι, μπορεί να είναι καλύτερο να προτιμήσετε πιο χαλαρωτικό περιεχόμενο, όπως κωμωδίες ή ρομαντικές ταινίες.

Το πιο σημαντικό είναι να παρακολουθείτε την επίδραση που έχει κάθε είδος περιεχομένου στην ψυχική σας κατάσταση και να επιλέγετε αυτό που σας βοηθά να νιώσετε καλύτερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16.10.2024 - 16:37