Όχι ότι σε γενικές γραμμές αυτό δεν είναι γνωστό. Στην πορεία των χρόνων έχουν δημοσιευτεί πολλές και πολυποίκιλές έρευνες για την κατανάλωση αλκοόλ και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας. Ιδού και άλλη μία πρόσφατη.
Αν νομίζεις λοιπόν πως το να πίνεις μερικά ποτάκια παραπάνω κάθε εβδομάδα είναι απλά μια φάση... ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Μια νέα έρευνα από Βραζιλιάνους επιστήμονες δείχνει ξεκάθαρα: το πολύ αλκοόλ “χτυπάει” απευθείας τον εγκέφαλο — και μάλιστα αφήνει σημάδια που μπορεί να σε ακολουθούν για πάντα.
Πόσο θεωρείται τελικά πολύ;
Πολύ λιγότερο από όσο φανταζόμασταν κι εμείς. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα αρκούν για να μπεις στην κατηγορία των heavy drinkers. Όχι και τόσο δύσκολο, σωστά;
Τι παθαίνει ο εγκέφαλός σου αν πίνεις;
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι πίνουν πολύ εμφανίζουν πιο συχνά βλάβες στα μικρά αγγεία του εγκεφάλου — κάτι που λέγεται υαλώδης αρτηριολίωση (ναι, ούτε εμείς μπορούμε να το πούμε με την πρώτη). Αυτό κάνει τα αγγεία στενά και σκληρά, και εμποδίζει τη σωστή ροή του αίματος. Τι σημαίνει αυτό; Προβλήματα στη μνήμη, στην προσοχή και στη σκέψη.
Τι έδειξε η έρευνα
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, έγινε από παθολόγους του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο. Οι επιστήμονες μελέτησαν σχεδόν 1.800 άτομα από τη μεγάλη Βρετανική βάση υγείας Biobank, εξετάζοντας τα ιατρικά αρχεία και, σε πολλές περιπτώσεις, τις εγκεφαλικές νεκροψίες τους.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες:
- Άτομα που δεν είχαν πιει ποτέ αλκοόλ.
- Άτομα που έπιναν με μέτρο (δηλαδή μέχρι 7 ποτά την εβδομάδα).
- Άτομα που είχαν πιει πολύ στο παρελθόν αλλά είχαν σταματήσει.
- Άτομα που συνέχισαν να πίνουν πολύ μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Σε σύγκριση με αυτούς που δεν ήπιαν ποτέ, οι μέτριοι πότες είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικές βλάβες. Οι πρώην heavy drinkers είχαν 89% αυξημένο ρίσκο, ενώ όσοι έπιναν βαριά μέχρι το τέλος της ζωής τους είχαν 133% περισσότερες πιθανότητες.
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Αγγειακής Βιολογίας Αλμπέρτο Ολιβέιρα, δεν προσπάθησε να αποδείξει ότι το αλκοόλ προκαλεί οπωσδήποτε τις βλάβες, αλλά να δείξει ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ τους και τελικά, αυτό επιβεβαιώθηκε.
Δεν είναι όμως μόνο οι άμεσες βλάβες
Εκτός από τις αλλαγές στα αγγεία, οι ερευνητές εντόπισαν και περισσότερους κόμπους πρωτεϊνης tau στον εγκέφαλο των ανθρώπων που έπιναν πολύ, μια βιολογική ένδειξη που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ και την άνοια. Οι πρώην heavy drinkers είχαν επίσης μικρότερη αναλογία εγκεφαλικής μάζας σε σχέση με το σώμα τους και χειρότερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πιο ανησυχητικό είναι πως η έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που έπιναν πολύ σε όλη τη ζωή τους πέθαναν κατά μέσο όρο 13 χρόνια νωρίτερα από εκείνους που δεν είχαν πιει ποτέ.
Εννοείται ότι δεν σου λέει κανείς να σταματήσεις το κρασάκι ή το κοκτέιλ σου. Αλλά αν το αλκοόλ έχει γίνει κομμάτι της ρουτίνας σου, ίσως ήρθε η στιγμή να το δεις πιο σοβαρά. Κι ίσως θα έπρεπε η φράση "ένα ποτό για να χαλαρώσω" να εξελιχθεί σε "ένα ποτό λιγότερο για να ζήσω περισσότερο".