Το μαγγάνιο, αν και δεν είναι ευρέως συζητημένο, είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που προάγει την υγεία και την ευημερία. Η εξασφάλιση επαρκούς ημερήσιας πρόσληψης σημαίνει αποφυγή της κόπωσης και της εξάντλησης, κοινές παθήσεις, και μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων.
Αλλά τι ακριβώς είναι το μαγγάνιο; Πρόκειται για ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για πολλές ζωτικές λειτουργίες. Παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, στη μορφοποίηση των οστών, καθώς και σε διαδικασίες που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, τη γήρανση και την έναρξη χρόνιων ασθενειών.
Τι χρησιμεύει το μαγγάνιο και πού μπορείτε να το βρείτε;
Το μαγγάνιο, μαζί με το ασβέστιο και το μαγνήσιο, συμβάλλει στην υγεία των οστών, κάνοντάς το πολύτιμο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Συμμετέχει επίσης στις αντιοξειδωτικές διαδικασίες του σώματος. Η επαρκής πρόσληψη αυτού του θρεπτικού συστατικού, το οποίο το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του και πρέπει να το πάρει μέσω της διατροφής, επιτρέπει πιο αργή και καλύτερη γήρανση.
Το μαγγάνιο είναι επίσης κρίσιμο για την υγεία του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας τη γνωστική λειτουργία. Αλλά πού μπορείτε να το βρείτε; Ορίστε οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό το μέταλλο.
Τι να φάτε για να πάρετε άφθονο μαγγάνιο
Ολικής άλεσης δημητριακά
Ένας εξαιρετικός τρόπος να εξασφαλίσετε την πρόσληψη μαγγανίου είναι να συμπεριλάβετε τρόφιμα όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη, η κινόα και το σπέρτο στη διατροφή σας. Αυτά είναι εξαιρετικές πηγές του μετάλλου.
Ξηροί καρποί
Φάτε ξηρούς καρπούς το πρωί, ως σνακ, ή προσθέστε τους σε σαλάτες το μεσημέρι ή το βράδυ. Οι ξηροί καρποί, μαζί με άλλους τύπους αποφλοιωμένων ξηρών καρπών όπως τα πεκάν, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα, παρέχουν καλές ποσότητες μαγγανίου.
Ρεβίθια και άλλοι λαχανόσποροι
Καβουρδισμένα ως σνακ, σε σούπες ή ως χούμους, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε μαγγάνιο, όπως και οι φακές, τα μπιζέλια και γενικά τα όσπρια. Οι σόγιες και τα παράγωγά τους, όπως το τόφου, είναι επίσης καλές πηγές.
Σπανάκι
Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, καθώς και το σέσκουλο και το λάδι, είναι πλούσια σε αυτό το απαραίτητο μέταλλο και συμβάλλουν στην καθημερινή του πρόσληψη.
Μύδια και χτένια
Για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη μαγγανίου, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τα μύδια και τα χτένια στη διατροφή σας. Συνδυάζοντας τα με σπόρους όπως το σουσάμι, το λιναρόσπορο, το κολοκυθόσπορο ή τον ηλίανθο, που είναι επίσης καλές πηγές μαγγανίου, βοηθάτε στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων του μετάλλου, προάγοντας τη σωματική και πνευματική ευημερία.