Ξέρεις τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως καθημερινά αβγά;

03.10.2024
Ξέρεις τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως καθημερινά αβγά;
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Όλοι ξέρουμε οτι είναι η απόλυτη πηγή πρωτεϊνών.

Τα αυγά θεωρούνται ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου. Είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, καθώς και σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη D και ο σίδηρος. Παρά τις παλαιότερες ανησυχίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε λιπαρά τους, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία πλέον προτείνει την κατανάλωση 1-2 αυγών την ημέρα.

Επιπλέον, τα αυγά είναι μια οικονομική πηγή πρωτεΐνης και μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και 5 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα και να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων. Είναι επίσης πολύ ευέλικτα, καθώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε όλα τα γεύματα, από το πρωινό μέχρι το δείπνο, αλλά και σε γλυκά. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί αν καταναλώνεις αυγά καθημερινά.

Αισθάνεσαι χορτάτη και ΄έχεις ενέργεια

Ο κρόκος του αυγού είναι πηγή σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, όπως οι βιταμίνες B12 και D, καθώς και η χολίνη, που βοηθούν το σώμα σου να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υγιών λιπαρών που περιέχουν τα αυγά, συμβάλλει στο να νιώθεις χορτάτη για μεγαλύτερο διάστημα.

Πιο υγιή μαλλιά και λαμπερό δέρμα

Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως η B2, η B5 και η B12, οι οποίες είναι γνωστές για τη θετική τους επίδραση στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Αυτές οι βιταμίνες είναι υδατοδιαλυτές και δεν αποθηκεύονται καλά στο σώμα, επομένως η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί να σε βοηθήσει να καλύψεις τις καθημερινές σου ανάγκες. Τα αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη που περιέχουν, συμβάλλουν στην ελαστικότητα του δέρματος και στην ανθεκτικότητα των μαλλιών και των νυχιών.

Δυναμώνεις τα οστά σου

Η βιταμίνη D είναι κρίσιμη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και προάγει την ψυχική υγεία. Ωστόσο, η πιο σημαντική της λειτουργία είναι ότι διατηρεί τα οστά υγιή, διευκολύνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο σώμα. Ένα αυγό παρέχει περίπου το 6% της ημερήσιας ανάγκης σου σε βιταμίνη D, οπότε η καθημερινή κατανάλωση ενός αυγού μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών σου.

Η κατανάλωση αυγών κάθε μέρα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου, από την ενέργεια και την αίσθηση κορεσμού έως τη βελτίωση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος, καθώς και την ενίσχυση των οστών.

Τελευταία τροποποίηση στις 03.10.2024 - 16:59