Υδατάνθρακες: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τους καταναλώνετε

11.08.2024
Υδατάνθρακες: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τους καταναλώνετε
ΠΗΓΗ:@kileyhaag_
Καλύτερα να το ξανασκεφτείς.

Η απόφαση να αφαιρέσετε εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας μπορεί να έχει αρκετές συνέπειες για το σώμα σας. Αν σκέφτεστε να κάνετε αυτή την αλλαγή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να περιμένετε.

Όπως επισημαίνει το BYRDIE, η αποχή από τους υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει έντονη επιθυμία για αυτούς, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν διάφορες επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν.

Επιπτώσεις από τη διακοπή υδατανθράκων

Η Juliana Shalek, MS, RD, CDN και ιδρύτρια του The Nutrition Suite, εξηγεί ότι η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη απώλεια βάρους, καθώς μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που μειώνει τη συσσώρευση λίπους. Ωστόσο, η Kristin Kirkpatrick, MS, RD, LD, διαιτολόγος στην Κλινική του Κλίβελαντ, προειδοποιεί ότι η πλήρης αποχή από τους υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αδυναμία, ζάλη, πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και ναυτία, γνωστά και ως «γρίπη χαμηλών υδατανθράκων». Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.

Εάν αφαιρέσετε εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, το σώμα σας ενδέχεται να μπει σε κατάσταση κέτωσης. Σε αυτήν την κατάσταση, το σώμα αρχίζει να καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες και απελευθερώνει κετόνες στο αίμα. Οι δίαιτες κετο μπορεί να ακούγονται ελκυστικές, αλλά το λίπος είναι πιο αργό καύσιμο σε σύγκριση με τη γλυκόζη, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας και να κάνει πιο δύσκολη την άσκηση ή τη δραστηριότητα.

Τι μπορεί να συμβεί με τη δίαιτα Κετο

Κατά την περίοδο μιας δίαιτας κετο, συνήθως παρατηρείται αρχική απώλεια βάρους λόγω της απώλειας νερού, κάτι που μπορεί να είναι παραπλανητικό. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition σύγκρινε τις κετογονικές δίαιτες με παραδοσιακές δίαιτες χαμηλών λιπαρών και διαπίστωσε ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να είναι αποτελεσματικές για τη μείωση της παχυσαρκίας. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η πλήρης αποκοπή των υδατανθράκων δεν είναι η καλύτερη επιλογή μακροπρόθεσμα για την υγεία.

Αντί να εξαλείψετε τους υδατάνθρακες, οι ειδικοί προτείνουν να αναθεωρήσετε την ποιότητα τους. Ενδέχεται να είναι ωφέλιμο να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, ιδιαίτερα αν έχετε διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιοπαθειών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την πλήρη αφαίρεση των υδατανθράκων, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διατροφής για να καθορίσετε την καλύτερη προσέγγιση για εσάς. \

Τελευταία τροποποίηση στις 12.08.2024 - 02:03