Έχεις σηκωθεί ποτέ από τον καναπέ για να πας σε ένα άλλο δωμάτιο, αλλά μόλις έφτασες εκεί, ξέχασες γιατί πήγες και τι ακριβώς ήθελες να κάνεις; Μην ανησυχείς, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά και έχει επιστημονική εξήγηση.
Το «Φαινόμενο της Πόρτας»
Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει αυτό το φαινόμενο και το ονομάζουν event boundary (όριο γεγονότος). Αυτό σημαίνει ότι όταν περνάς από μία πόρτα και αλλάζεις δωμάτιο, ο εγκέφαλός σου αντιλαμβάνεται την αλλαγή του περιβάλλοντος ως ένα νέο ξεκίνημα. Είναι σαν να κλείνει ένα «κεφάλαιο» σκέψεων και να ανοίγει ένα καινούργιο.
Με άλλα λόγια, το μυαλό σου καταγράφει τη μετάβαση από ένα δωμάτιο σε άλλο ως μια αλλαγή σκηνικού και ξεκαθαρίζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, αφήνοντας πίσω την πληροφορία που είχες λίγο πριν φύγεις από το προηγούμενο δωμάτιο. Έτσι, όταν φτάνεις στο νέο χώρο, ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι δεν θυμάσαι τον λόγο που πήγες εκεί.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο εγκέφαλος οργανώνει τις πληροφορίες σε ενότητες, ώστε να μας βοηθά να επεξεργαζόμαστε πιο γρήγορα ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Όταν αλλάζουμε δωμάτιο, το μυαλό μας θεωρεί ότι μπαίνουμε σε μια νέα κατάσταση και αποθηκεύει τις προηγούμενες σκέψεις πιο βαθιά. Έτσι, οι πληροφορίες που δεν είναι άμεσα χρήσιμες μπορεί να «χαθούν» προσωρινά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις αδύναμη μνήμη ή ότι μεγαλώνοντας ξεχνάς πιο εύκολα. Είναι απλώς ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό μας για να μας βοηθήσει να προσαρμοζόμαστε σε νέα περιβάλλοντα.
Πώς να το αντιμετωπίσεις
Αν σου συμβαίνει συχνά να ξεχνάς τι ήθελες να κάνεις όταν αλλάζεις δωμάτιο, μπορείς να δοκιμάσεις μερικές απλές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη σκέψη σου ενεργή.
Σταμάτα για λίγο και προσπάθησε να θυμηθείς. Αν μείνεις ακίνητη και αναλογιστείς τι έκανες λίγο πριν σηκωθείς, είναι πιθανό να θυμηθείς αμέσως τι ήθελες να κάνεις.
Επιστρέφοντας στο δωμάτιο που ήσουν πριν ενεργοποιείς τη μνήμη σου. Συχνά, όταν γυρίζουμε πίσω στον χώρο από τον οποίο ξεκινήσαμε, το μυαλό μας «ανακαλεί» τις σκέψεις που είχαμε εκεί.
Κάνε μια νοερή επανάληψη πριν αλλάξεις δωμάτιο. Αν πριν φύγεις σκεφτείς δυνατά ή ψιθυρίσεις τι πρόκειται να κάνεις, αυξάνεις τις πιθανότητες να θυμηθείς την αποστολή σου μόλις φτάσεις.
Κράτα σημειώσεις ή λίστες. Αν πρόκειται για κάτι σημαντικό, μια μικρή σημείωση μπορεί να σου υπενθυμίσει τι είχες στο μυαλό σου.
Αυτό το φαινόμενο είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους. Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας μνήμης, αλλά απλώς μια συνήθης και φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου μας. Οπότε, την επόμενη φορά που θα ξεχάσεις γιατί πήγες σε ένα άλλο δωμάτιο, μην αγχωθείς! Δώσε λίγο χρόνο στο μυαλό σου και η απάντηση θα έρθει μόνη της.