Αυτά είναι τα μπαχαρικά που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία

08.08.2024
Αυτά είναι τα μπαχαρικά που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία
ΠΗΓΗ: PEXELS
Τα οφέλη που δεν ήξερες ότι έχουν.

Τα μπαχαρικά είναι γνωστά για την ικανότητά τους να προσδίδουν χρώμα, γεύση και άρωμα στα πιάτα μας. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά διαθέτουν ιδιότητες που μπορούν να ενισχύσουν τη μεταβολική μας υγεία.

Σύμφωνα με έρευνες, μερικά από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα καθώς βασίζονται σε δόσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη μαγειρική.

Τζίντζερ

Η ρίζα του τζίντζερ, γνωστή για τις μαγειρικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες, περιέχει τζιντζερόλη, μια ένωση με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου, ινσουλίνης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Καθημερινή κατανάλωση 1,5-3 γραμμαρίων ρίζας τζίντζερ (περίπου 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ή ¾ κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη) έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει αυτά τα οφέλη.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, γνωστός για τα κουρκουμινοειδή του, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι καθημερινή κατανάλωση 2,1-2,4 γραμμαρίων κουρκουμά (μεταξύ ½ και 1 κουταλάκι του γλυκού) μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες φλεγμονής.

Κανέλα

Η κανέλα, προερχόμενη από τον εσωτερικό φλοιό των δέντρων Cinnamomum, περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ιδίως για όσους έχουν διαβήτη. Η κανέλα επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων, μειώνοντας έτσι την είσοδο γλυκόζης στο αίμα.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πολλά μπαχαρικά για να κάνετε τα πιάτα σας νόστιμα και υγιεινά. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπαχαρικών κάθε μέρα μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία σας.

Τελευταία τροποποίηση στις 08.08.2024 - 15:57